Makro - odległośc ostrzenia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zeflik
    Coś już napisał
    • 2009
    • 52

Makro - odległośc ostrzenia

Witam! mam obiektyw C 28-105 3,5-4,5 USM II , mocowałem go odwrotnie , wszystko jest okej , tylko że ostrzenie jest z bardzo bliska ;( A pająki,robaki , pszczoly moga sie tego przestraszyc . Słyszałem duzo roznych sposobów , z Heliosami , pierscieniami , z soczewkami , lecz nie mogłem wyczytac od jakiej odległości od obiektywu one ostrza ?

I pytanie drugie : Czy aby fotografowac ptaki itd potrzebny jest obiektyw o ogniskowej ok 200 , 300 mm ? czy do tego mojego obiektywu można cos dokupic żeby był okej ?
    20d + BG-E2 + T17-50 2.8 + 50 1.8 + S8 + Nissin Di622
  • sepi75
    • 2009
    • 9

Witaj .
    Słyszałem o czym takim ,jak EXTENDER x1,4 i x2 .
    To pieroństwo mnoży ci ogniskową.
    Ale w przyrodzie równowaga musi być, więc ogniskowa kosztem światła
    No i sam extenderek może kosztować ok. 1k PLN

Komentarz

• Loome
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1008

w zasadzie to, ma ktos moze jakas dobra stronke, na ktorej mozna przeczytac o tym jak obliczyc skale odwzororwania, min odleglosc ostrzenia na podstawie parametrow obiektywu i pierscieni/mieszka ?

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez sepi75
        Witaj .
        Słyszałem o czym takim ,jak EXTENDER x1,4 i x2 .
        a sprawdziłeś listę kompatybilności tego pieroństwa :-)

Extendery są kompatybilne tylko z wybranymi obiektywami EF, w tym EF 70-200mm f/2.8L USM, EF 70-200mm f/2.8L IS USM, EF 70-200mm f/4L, EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM, EF 400mm f/4 DO IS USM oraz serią stałoogniskowych obiektywów L 135mm i wyższe.
        http://www.canon.pl/For_Home/Product...ders/index.asp

podpowiem jeszcze, że receptą na obejście tych ograniczeń jest zaklejanie niektórych styków lub użycie telekonwerterów innych producentów (Sigma, Kenko, itp), ale zabiegi te w połaczeniu z obiektywem 28-105 nie mają raczej sensu...

Zamieszczone przez Loome
        w zasadzie to, ma ktos moze jakas dobra stronke, na ktorej mozna przeczytac o tym jak obliczyc skale odwzororwania, min odleglosc ostrzenia na podstawie parametrow obiektywu i pierscieni/mieszka ?
        ten link był na forum już setki razy...
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• zeflik
          Coś już napisał
          • 2009
          • 52

Narazie z tymi konwerterami dajmy sobie spokoj bardziej interesuje mnie ta odleglosc ostrzenia w makro

Komentarz

• Wats0n
            Uzależniony
            • 2006
            • 996

Zamieszczone przez gwozdzt
            a sprawdziłeś listę kompatybilności tego pieroństwa :-)
            (...)
            podpowiem jeszcze, że receptą na obejście tych ograniczeń jest zaklejanie niektórych styków lub użycie telekonwerterów innych producentów (Sigma, Kenko, itp), ale zabiegi te w połaczeniu z obiektywem 28-105 nie mają raczej sensu...
            Styki to jedno. Canonowskie konwertery maja przede wszystkim wysunięte ryje, co fizycznie uniemożliwia podpięcie większości obiektywów.
            Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• sepi75
              • 2009
              • 9

gwozdzt , no nie sprawdziłem listy kompatybilności tego pieroństwa , ale kiedyś w Fotojokerze ktoś mówił że jak sobie to u nich kupię, to z mojej 250-tki zrobi mi sie armata 500. Czyli bujdy ...?

Komentarz

• zeflik
                Coś już napisał
                • 2009
                • 52

Zamieszczone przez Wats0n
                Styki to jedno..
                Znaczy co z tymi stykami robimy ?

Komentarz

• irekaro
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 262

mój stary soligor z 40d-50d nie współpracuje więc mu styki zakleiłem scotem, i tak trzeba ostrzyć ręcznie a przysłonę nie przymykam bo ciemnio. po co komu tabele i skale odwzorowania? ma być tak by było dobrze a czy wyszło w skali 1:200 czy 300:1 to co mnie to obchodzi. tylko telekonwertery załatwią sprawę, soczewki i pierścienie oraz odwrotne mocowanie spowodują, że trzeba będzie dotknąć obiektywem nosa muchy.
                  canon

Komentarz

• elix
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 50

Do zdjec o jakich kolega zeflik pisze to raczej bardziej przydatne bylyby np. Kenko Extension zamiast Extender.
                    Pozdrawiam.

Komentarz

• bakulik
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 767

Zamieszczone przez zeflik
                      Witam! mam obiektyw C 28-105 3,5-4,5 USM II , mocowałem go odwrotnie , wszystko jest okej , tylko że ostrzenie jest z bardzo bliska ;(
                      Panie, toż to makro - musi być blisko

Jak chcesz z większej odległości uzyskać skalę 1:1, to musisz mieć coś o dłuższej ogniskowej. Najdłuższe są chyba Tamron i Canon macro 180mm.

Jest też np. Sigma 70-300 APO Macro, która przy 300mm pozwala uzyskać skalę 1:2 z odległości OIDP 95cm. Tak samo chyba Tamron o podobnych parametrach.

I pytanie drugie : Czy aby fotografowac ptaki itd potrzebny jest obiektyw o ogniskowej ok 200 , 300 mm ? czy do tego mojego obiektywu można cos dokupic żeby był okej ?
                      Zależy jakie ptaki i w jakich ujęciach - sokół, zimorodek, pingwin, kura domowa...

Czasem trzeba czegoś dłuższego, czasem wystarczy krótsze. A na kolibra, to nawet coś makro...

Najprościej, to weź swój sprzęt i przejdź się na spacer. Zrób parę zdjęć ptaków i się przekonasz, czy Ci wystarczy.

Zamieszczone przez elix
                      Do zdjec o jakich kolega zeflik pisze to raczej bardziej przydatne bylyby np. Kenko Extension zamiast Extender.
                      Extender też - pytanie było dwuczęściowe. Niestety, odpowiadający nie zaznaczyli, na którą część odpowiadają...
                      Pozdrawiam
                      Łukasz Bakuła
                      „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• zeflik
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 52

A naprzykład jakby kupic Sonnara 135 3.5 to by cos z tego było?
                        Normalnie on ostrzy gdzies chyba z 1,5m , a zastosowanie pierścieni by rozwiazało ten problem ?

Mówie oczywiscie o makro

Komentarz

• bakulik
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 767

A naprzykład jakby kupic Sonnara 135 3.5 to by cos z tego było?
                          Normalnie on ostrzy gdzies chyba z 1,5m , a zastosowanie pierścieni by rozwiazało ten problem ?
                          Tak, zawsze dodanie pierścieni pozwala zmniejszyć odległość ostrzenia, przy czym im dłuższy obiektyw, tym więcej pierścieni (lub mieszka) trzeba dołożyć - aby uzyskać skalę 1:1, należy dodać tyle pierścieni, ile wynosi ogniskowa obiektywu. W takim przypadku odległość przedmiotowa i obrazowa będą sobie równe i wyniosą dwukrotność ogniskowej.

Pozdrawiam
                          Łukasz Bakuła
                          „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• Selena
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 502

Tutaj możesz zobaczyć co byłoby z Sonnara (u mnie Hanimex 135/2,8 ) i kilku obiektywów o innych ogniskowych :smile: :wink: :

http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=183

Wszystkie odległości podane od matrycy, a nie przedniej soczewki.
                            Moje zdjęcia

Komentarz

Pracuję...