Problem z 40D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karon

Problem z 40D

Witam,

Posiadam 40D od kilku dni wraz z tamronem 28-75mm po przesiadce z kompaktu Fuji, i podczas probnych zdjec w studiu zauwazylem dwie bardzo niepokojace sprawy. A mianowicie gdy probuje ustawic przyslone dla wartosci powyzej 400 pojawia sie czarny pas u dolu zdjecia, przy zwiekszaniu przyslony pas sie powieksza. To pierwszy problem Drugi to problem z ustawieniem WB gdy probuje go manualnie ustawic obiektyw wogole mi nie ostrzy i nie moge wykonac zdjecia. Probowalem recznie ustawiac i wykonalem zdjecie po czym gdy chcialem ustawic WB pojawiala sie informacje ze sie nie nadaje do ustawienia WB.Proze o pomoc bardziej aawansowanych uzytkownikow.

Pozdrawiam,karon
  • sluzalekmichal
    Bywalec
    • 2008
    • 115

Po prostu Tamron.

Komentarz

• ExploRa
      Początki nałogu
      • 2005
      • 336

Zamieszczone przez karon
      Witam,

Posiadam 40D od kilku dni wraz z tamronem 28-75mm po przesiadce z kompaktu Fuji, i podczas probnych zdjec w studiu zauwazylem dwie bardzo niepokojace sprawy. A mianowicie gdy probuje ustawic przyslone dla wartosci powyzej 400 pojawia sie czarny pas u dolu zdjecia, przy zwiekszaniu przyslony pas sie powieksza. To pierwszy problem Drugi to problem z ustawieniem WB gdy probuje go manualnie ustawic obiektyw wogole mi nie ostrzy i nie moge wykonac zdjecia. Probowalem recznie ustawiac i wykonalem zdjecie po czym gdy chcialem ustawic WB pojawiala sie informacje ze sie nie nadaje do ustawienia WB.Proze o pomoc bardziej aawansowanych uzytkownikow.

Pozdrawiam,karon
      1. "...probuje ustawic przyslone dla wartosci powyzej 400" - masz na mysli ISO ?
      2. "...chcialem ustawic WB pojawiala sie informacje ze sie nie nadaje do ustawienia WB" - gdzie to tak masz ?

Jakie parametry miales w trybie M ?
      Ponizej 1/250 lampy nie synchronizuja. Chyba, ze w trybie HSS...
      WB ustawiasz na AWB lub podczas wywolania jak robisz w RAW.

Uzywalem T28-75 w studio i obiektyw nie ma nic wspolnego z w/w problemem.
      www.explora.pl

Komentarz

• Wats0n
        Uzależniony
        • 2006
        • 996

Z opisu wynika, że ma na myśli czas a nie przysłonę.
        Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• darekpdp
          • 2008
          • 1

witam,

co do pojawiającego się czarnego paska. ten film powinien co nieco wyjaśnić.

pozdrawiam

Komentarz

• Goomis
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1893

No właśnie też odniosłem wrażenie, że chodzi o czas.
            Jak tak to normalne bo lampa nie synchronizuje na takim czasie i po prostu tak jakby część klatki podczas błysku jest przesłonięte przez migawkę.(lampa błyska wtedy kiedy migawka się już zamyka - im krótszy czas tym grubszy pas (ale rym xD) )
            Z tym balansem bieli to dziwne jakieś rzeczy. Co w ogóle rozumiesz przez manualnie a co przez ręcznie? Jak pracujesz w studio wystarczy dać WB na światło błyskowe, bądź ustalić ręcznie wartość na 5600K(tak mniej więcej mają światła błyskowe, możesz jeszcze sprawdzić w papierach lampy - powinno być)

Zamieszczone przez sluzalekmichal
            Po prostu Tamron.
            Po prostu może oszczędź sobie i innym takich bzdur?
            5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• remol71
              Zablokowany
              • 2006
              • 371

Po prostu Tamron.
              Są tacy, którzy potrafią się przedstawić jednym zdaniem

Komentarz

• woyd
                Początki nałogu
                • 2005
                • 488

Zamieszczone przez remol71
                Po prostu Tamron.
                Są tacy, którzy potrafią się przedstawić jednym zdaniem
                Nie mając do tego zielonego pojęcia o tym, co piszą.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• Lary
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 25

1 Czas ustaw na 250 i będzie ok (taki jest czas synchronizacji z lampami 40)
                  2. Balans bieli nie może być przyczyną, tego że obiektyw nie chce ostrzyć.
                  obecnie rozgryzam PocketWizard TT1 i TT

Komentarz

• sluzalekmichal
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 115

Zamieszczone przez woyd
                    Nie mając do tego zielonego pojęcia o tym, co piszą.
                    Nie ma pojęcia na jakiej podstawie tak piszesz. Nie wiem chcesz mnie obrazić czy nie wiem jakie masz motywy. Moje doświadczenia z Tamronem zawsze były negatywne. Albo nie ostrzył jak trzeba, albo aparat się wyłączał. Zawsze było to coś. Stąd nawet nie dotykam tego sprzętu i nie dziwi mnie to, że ktoś tez ma jakies problemy z tym "sprzętem". Pomyśl kolego zanim cos napiszesz.

M>S>

Komentarz

• djcargo
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 353

Moje doświadczenia z Tamronem zawsze były negatywne. Albo nie ostrzył jak trzeba, albo aparat się wyłączał. Zawsze było to coś. Stąd nawet nie dotykam tego sprzętu i nie dziwi mnie to, że ktoś tez ma jakies problemy z tym "sprzętem".

M>S>
                      Może po prostu tak jak kolega z pierwszego posta chciałeś ustawić mu przesłonę na 400. A po ustawieniu ręcznego WB - Tamron przestał Ci ostrzyć. No błagam, nie róbmy z siebie wielbłądów.
                      Regulamin pkt 8.

Komentarz

• karon

Witam,

Nawiazujac do wczesniejszych wypowiedzi....chodzilo o czas, malo precyzyjnie sie wyrazilem i wychodzi na to ze aparat wspolpracuje z lampami do czasu 400. Co do balansu bieli to ustawialem ja wedlug instrukcji na bialej kartce, na ktorej to obiektyw nie chcial mi ustawic ostrosci. MANUALNIE=RECZNIE Co do samego obiektywu to poza ta mala przypadloscia spisuje sie wysmienice, ostrzy bardzo ladnie i AF pracuje dobrze, jak narazie nie mialem z nim zadnych problemow.

Dziekuje wszystkim za pomoc.

Komentarz

• Wats0n
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 996

Czekaj...
                          1. Zobacz dokładnie zdjęcia na czasach między 1/250 a 1/400 - powinien byc dostrzegalny spadek jasności u dołu kadru, który stopniowo (wraz ze skracaniem ekspozycji) zacznie przypominać ów demoniczny czarny pas.
                          2. Czy dobrze rozumiem, że próbowałeś ZŁAPAĆ OSTROŚĆ NA BIAŁEJ KARTCE? Czystej, białej, niezadrukowanej? Nic dziwnego że się nie dało. BTW, do wzorca balansu bieli ostrość jest niepotrzebna.

No ale zawsze można wytłumaczyć to inaczej. Tamrony, masony i cyklisty.
                          Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• karon

1) Dokladnie tak sie dzieje, jest zauwazalny spadek jasnosci.
                            2) Nie chodzi tu nawet o lapanie ostrosci, nie mozna wogole zdjecia wykonac w trybie M (mowa o kartce), po przelaczeniu na AUTO bez problemu. Ustawiam WB gdyz czasami wpada mi nieco swiatla dziennego z zewnatrz.

Komentarz

• ExploRa
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 336

Zamieszczone przez karon
                              2) Nie chodzi tu nawet o lapanie ostrosci, nie mozna wogole zdjecia wykonac w trybie M (mowa o kartce), po przelaczeniu na AUTO bez problemu. Ustawiam WB gdyz czasami wpada mi nieco swiatla dziennego z zewnatrz.
                              Nie mozna ? Jak ustawisz w trybie M parametry takie czy siakie, zdjecie bedzie zrobione. Czy po wcisnieciu spustu, nic sie nie dzieje ? Obiektyw na MF i jedziesz, przy kartce do WB nie trzeba ostrosci, zreszta i tak nie zlapiesz w trybie AF (nie ma nic kontrastowego...)
                              www.explora.pl

Komentarz

Pracuję...