[tand1912] Piękny świat

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tand1912

[tand1912] Piękny świat

Witajcie
    proszę o ocenę zdjęcia. Uwierzycie że...nasz Bałtyk potrafi tak wyglądać...
    1.
  • Mellan
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1851

A i owszem, potrafi. Zdarza mi się czasem "przejazdem" popodziwiać przy chłodnym wiaterku
    Ocena zdjęcia....cóż.
    Horyzont co prawda niecentralny, ale słoneczko to i owszem. Piękny przepał w asyscie flar...
    Najważniejsze, że Tobie się podoba.
    C-F-K - forever

Komentarz

• tand1912

Ha ha - surowo ale dziękuję. To bylo lato i pomimo zachodu słońce naprawdę było ostre...

Komentarz

• Sober
        Uzależniony
        • 2008
        • 513

Balans bieli chyba mocno za zimny? Poza tym nie widzę tam nic specjalnego...

Komentarz

• pank
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1502

Nie specjalnie widać ten piękny świat. Jest zimno, kompozycja taka sobie, generalnie, zdjęcie średnie. Może powinieneś pokombinować trochę z filtrami cokina, zdjęcie zrobić ze statywu na dłuższych czasach?
          Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

Zamieszczone przez tand1912
            Witajcie
            proszę o ocenę zdjęcia. Uwierzycie że...nasz Bałtyk potrafi tak wyglądać...
            No wierzę - wygląda dokładnie tak samo jak prawie każdy inny większy zbiornik wodny...
            Na zdjęciu nie ma zupełnie nic ciekawego, za to jest flara...
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

• Slider
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1052

To bylo lato i pomimo zachodu słońce naprawdę było ostre...
              No wiesz.. a poczekać paręnaście minut, aż słoćne zejdzie trochę niżej, przy okazji trochę osłabnie i nada otoczeniu czerwone kolory, to nie łaska? faktycznie nie zachwyca. Czasem dobrym pomysłem jest wprowadzenie w kadr jakichś elementów (zazwyczaj pokazanych w postaci sylwetki, ale z takim światłem to inaczej (raczej) sie nie da) żeby nie bylo tak symetrycznie (na zasadzie słońce po jednej stronie kadru, a dla zrównoważenia ów element po drugiej). Wiem, że znowu prawię banały i pewnie doskonale o tym wiedziałeś, no ale pomysł z wykonaniem nie zawsze idą w parze:grin:

Pozdrawiam

Komentarz

• sniper88
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1156

Czy ja wiem czy to jest piekno swiata? Widok ladny, ale bez zachwytow
                Lubie takie swiatlo jak na zdjeciu, ale flara psuje efekt
                WWW | 500px | IG
                Semper in altum

Komentarz

• banan82
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1165

flara troche zbyt przypadkowa niestety. ogolnie kadr mi sie nie podoba i zbyt jaskrawe swiatlo
                  5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                  Crazy Apple Fanboy
                  Ex Linux User

Komentarz

• Mellan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1851

...To bylo lato i pomimo zachodu słońce naprawdę było ostre...
                    Nie przejmuj się, pierwsze koty za płoty.
                    Rozpiętość tonalna sceny jaką zadałeś przekracza niestety możliwości matryc cyfrowych. Flary są pochodną klasy obiektywu, a robienie zdjęć pod słońce to prosta recepta na ich otrzymywanie.
                    Postaraj się podchodzić do Słońca jak do dużej lampy, która pomaga ci oświetlić coś ciekawego, a nie jak do obiektu fotografowania. To chooolernie mocna lampa :wink:
                    Pozdrawiam
                    C-F-K - forever

Komentarz

• tand1912

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze opinie. To wszystko prawda. Być może zdjęcie jest nieco zimne ale czyż piękno musi oznaczać ciepło...czasem surowość zimna także jest piekna - choć nie twierdzę iż wyszło mi tak jak chciałem. Uczę się. Slider - cenię Twoje zdanie - nie bądź taki skromny. Kapelusz uchylam także przed Mellanem. Chciałbym tylko jeszcze napisać iż przecież zachód słońca to z reguły "oklepany" widok w postaci czerwonej łuny na choryzoncie..niektórzy określają nawet te zdjęcia jako kiczowate, wręcz pospolite.Ktoś kiedys napisał iż każdy fotograf jest indywidualistą (taki początkujący jak ja dopiero uczy się swojego stylu, szuka go...ale najpierw ..nauka samej fotografii)
                      Dla odmiany widoczek z Chorwacji..Tytuł...pożar nieba.Zdjęcie z samochodu, przez szybę, wiem że kiepskiej jakości ale chodzi mi tu raczej o sam pomysł na zdjęcie i pokazanie przeciwagi do "zimnego zachodu" słońca nad Batykiem.
                      2.

Komentarz

• pank
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1502

Nie kumam. Gadką nie nadrobisz braków warsztatowych, niestety. Pokazałeś 2 zdjęcia 1 raczej kiepskie, 2 koszmarne. Fajnie że chcesz wznosić się ponad schematy, tylko żeby to umiejętnie zrobić musisz te schematy opanować. Zdjęcia w takich warunkach oświetleniowych to nie jest łatwe zadanie, poczytaj najpierw trochę teorii, spróbuj kiczowatych zdjęć z pomarańczowym zachodem, a następnie łam konwencję. To co teraz pokazujesz świadczy o braku elementarnej wiedzy już nawet nie o fotografii jako takiej ale też o zasadach kompozycji, co jest podstawą podstaw. Kup sobie tryptyk Petersona, przeczytaj, zacznij robić dobre warsztatowo zdjęcia a jak już będziesz to potrafił wtedy dopiero zabierz się za przełamywanie konwencji, drogi na skróty, niestety, nie ma.
                        Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Sergiusz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2708

To drugie jest Fajne. Sprzęt masz w gotowości zauważyłeś coś co Cię zainspirowało i nie dość, że zrobiłeś pstryka to jeszcze masz odwagę to pokazać. Nie każdy potrafi widzieć codzienność i powszedniość. Gratulacje!
                          Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• sniper88
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1156

Do 2 zdjecia 2 uwagi Jest jakie jest, ale dol mogles spokojnie uciac, bo kawalek tapicerki sprawia ze to zdjecie zamiast kiepskiego jest koszmarne Natomiast byloby swietne, gdybys stanal przy barierce po lewej i uchwycil same wzgorza, ktorych kawalek widac w tle
                            WWW | 500px | IG
                            Semper in altum

Komentarz

• Sergiusz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2708

Jak by wysiadał, wsiadał, przechodził przez barierki to prysnęła by bijąca ze zdjęcia spontaniczność i wrażenie chwili. Pewnie, że by było można. Przez szybę ma urok. Brakuje trochę na niej rozklapcianych robali.
                              Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

Pracuję...