Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
tak, luz jest taki sam - roznice widac najbardziej przy 400mm.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
z tego co widze to jak najbardziej ma to wplyw na BF/FF. Czasem jednak jak zdejme i nakrece obiektyw to moge nim ruszac do woli i jest prawie ok. Innym jednak razem roznica jest kolosalna (jak na zalaczonym obrazku)
Ostatnio edytowany przez CyprianD; 12741.
Powód: Automerged Doublepost
Obiektyw przy lekkim przekręcaniu przysuwa sie do matrycy lub odsuwa.Jakby AF się nie starał ,obraz traci ostrość IMHO .Nie mam 50d wiec teoretyzuję :smile:Ja nie mam w ogóle takiego luzu na bagnecie.
Obiektyw przy lekkim przekręcaniu przysuwa sie do matrycy lub odsuwa.Jakby AF się nie starał ,obraz traci ostrość IMHO .Nie mam 50d wiec teoretyzuję :smile:Ja nie mam w ogóle takiego luzu na bagnecie.
Raczej chyba nie powinien sie przesuwac, mocowanie bagnetu nie dziala jak "śruba", zeby glebiej zachodzil poza zatrzask. A luz jest milimetr lub mniej (lewo-prawo) jak ruszyc...
Byc moze poprzez zastosowanie microAdjustments matryca lub uklad AF jest inaczej zamontowany niz np. w 40D i reaguje tak dziwnie...
tak, luz jest taki sam - roznice widac najbardziej przy 400mm.
z tego co widze to jak najbardziej ma to wplyw na BF/FF. Czasem jednak jak zdejme i nakrece obiektyw to moge nim ruszac do woli i jest prawie ok. Innym jednak razem roznica jest kolosalna (jak na zalaczonym obrazku)
A ja sie k..wa tyle zastanawiałem dlaczego czasami mi lekko mydlane zdjęcia wychodzą z mojej 400mm f/5.6 L +40D. Też mam duże luzy na bagnecie. Jutro jak bede miał wolny czas to postaram się zrobić kilka fotek zmieniając "pozycję" obiektywu. Jak to jest do cholery możliwe, że obiektyw klasy L ma takie luzy? Za to moja 85mm f/1.8 ani drgnie na bagnecie. Czy w takim przypadku serwis ma obowiązek coś z tym zrobić?
Zamieszczone przez ExploRa
Luz chyba wszedzie wystepuje na bagnecie...
No ok. luz luzem ale w przypadku mojej 400mm 5.6 to na pewno przesada. Po podpięciu do 40D ona fruwa na bagnecie jak majtki na dziFce. 85mm f1.8 ani drgnie - jakby była przyspawana.
Ostatnio edytowany przez pjoter; 14405.
ale co ciekawe u mnie na tamronie, sigmie i canonie luzy sa podobne - tzn zaden obiektyw nie trzyma sie idealnie. Moze w moim przypadku problem jest po stronie aparatu. Przejade sie do jakiegos sklepu i podepne do innej puszki.
Jesli sie okaze ze nie ma luzu - ciekawe co na to serwis.
"pierścieniowy" luz zawsze będzie i to z każdym szkłem imho. Jest to spowodowane wkręcanym systemem montowania. Po prostu gwint musi mieć miejsce żeby wskoczyć w zatrzask. Tak jest z każdym mechanizmem zapadkowym, że możemy lekko ruszyć w kierunku przeciwnym(tym do wykręcenia)ale nie wyjmiemy dopóki nie odpuścimy blokady.
Z resztą jak już napisał ExploRa to gwint tutaj nie działa jak śruba więc obiektyw nie przesuwa się prostopadle do matrycy... A obrót nie ma wpływu na GO...
Dziwne, jakoś nie znajduję wytłumaczenia dlaczego tak się dzieje. jesteście pewni, że to akurat wina tego luzu?? Może macie jakieś już leciwsze to szkiełko i lekko wyrobione i się przesuwa prostopadle?? Ja na 70-200 mam tylko luz pierścieniowy, prostopadle ani drgnie...
A może po prostu zmiana pozycji obrotowo wpływa jakoś na komunikację na poziomie styków? Może coś nie do końca łapie i aparat źle odczytuje info z obiektywu albo na odwrót? Może powstaje jakieś opóźnienie sygnału o zatrzymani silnika obiektywu? Jedynie te dwie opcje mi się nasuwają...
Raczej chyba nie powinien sie przesuwac, mocowanie bagnetu nie dziala jak "śruba", zeby glebiej zachodzil poza zatrzask. A luz jest milimetr lub mniej (lewo-prawo) jak ruszyc...
Byc moze poprzez zastosowanie microAdjustments matryca lub uklad AF jest inaczej zamontowany niz np. w 40D i reaguje tak dziwnie...
Ależ działa jak śruba dociągając obiektyw do gniazda.Inaczej montaż na sztywno obiektywu byłby niemożliwy.Na początku jest luz i w miarę obracania w lewo luz znika obiektyw się usztywnia. Zatrzask zapobiega obrotowi powrotnemu obiektywu ale w żaden sposób nie dociska w osi wzdlużnej .Oczywiscie są to ułamki mm,ale wartosc GO na matrycy to też ulamki mm.Pozdrawiam
U mnie wyglada to tak: Jak nakrece obiektyw (400mm jest nowy, 70-200 ma ok 2 lat) i docisne do konca to jest sztywno i wtedy AF dziala ok, jak rusze w przeciwna strone, to obiektyw minimalnie zaczyna odchodzic od body. Jest to doslownie ciut ciut, ale jak wiemy mAF jest na poziomie mikrometrow wiec jak najbardziej taka roznica moze wplywac znaczaco na ostrosc. Chyba jedynym wyjsciem jest zabranie szkiel do sklepu i nakrecenie na nowe body - jesli na kilku bedzie luz bedzie to znaczylo ze canon lipe robi, a jesli nie bedzie to trzeba zmienic puszke. ehhh
Ależ działa jak śruba dociągając obiektyw do gniazda.Inaczej montaż na sztywno obiektywu byłby niemożliwy.Na początku jest luz i w miarę obracania w lewo luz znika obiektyw się usztywnia. Zatrzask zapobiega obrotowi powrotnemu obiektywu ale w żaden sposób nie dociska w osi wzdlużnej .Oczywiscie są to ułamki mm,ale wartosc GO na matrycy to też ulamki mm.Pozdrawiam
Mozna to podciagnac pod srube, choc wypustki dociagajace kołnierz bagnetu do obręczy w body przylegaja i nic glebiej nie wejdzie. I jest ciagle taki sam ustaw. A to, ze lekko porusza sie na boki, to nie powinno miec wplywu na rozstaw miedzy szklem a matryca. Podczas poruszania, przeswit raczej nie powstaje miedzy korpusem a kolnierzem bagnetu. Jedynie co moze byc skopane, to blokada 3 wypustek bagnetu (wewnatrz body) po przekreceniu. Nie dociskaja do obreczy wystarczajaco mocno aby zapobiegac ruchowi. Co zauwazylem, to plastikowy mniej sie giba (mniejszy poslizg ma...).
Zamieszczone przez CyprianD
U mnie wyglada to tak: Jak nakrece obiektyw (400mm jest nowy, 70-200 ma ok 2 lat) i docisne do konca to jest sztywno i wtedy AF dziala ok, jak rusze w przeciwna strone, to obiektyw minimalnie zaczyna odchodzic od body. Jest to doslownie ciut ciut, ale jak wiemy mAF jest na poziomie mikrometrow wiec jak najbardziej taka roznica moze wplywac znaczaco na ostrosc. Chyba jedynym wyjsciem jest zabranie szkiel do sklepu i nakrecenie na nowe body - jesli na kilku bedzie luz bedzie to znaczylo ze canon lipe robi, a jesli nie bedzie to trzeba zmienic puszke. ehhh
to giba na boki czy odchodzi od obreczy puszki ? ... wez jakas kartke z bloku (ciensza, grubsza) i zobacz ile wlazi miedzy kolnierz a obrecz z 400mm i innymi...
Ostatnio edytowany przez ExploRa; 1076.
Do 3 EOSow, 2 - cyfrowe i analogowa 1dynka, popodpinałem na przemian 3 obiektywy - sigme i 16-35 vII i 70-200. I w każdym zestawieniu można było to trochę poprzekręcać, ale są to bardzo i to bardzo minimalne luzy. Dodam że z 50D jakby o odrobinę, o 0,001% przekręca się więcej niż w pozostałych, ale może po prostu to ja się nakręciłem czytając ten wątek . Jeszcze mam wrażenie że 70-200 przekręca się na wszystkich korpusach też odrobinę więcej od pozostałych obiektywów.
Może jakoś specjalnie zrobię test na pełnej dziurze czy to coś daje, ale fajnie by było gdy by ktoś zrobił taki test kto ma szkła 1.2-1.8, i komu się to też kręci na body .
Acha i jeszcze na tych nowych EOSach, dopiero co zauważyłem, ciut w prawo od czerwonej kropki na bagnecie jest taki biały kwadrat, taki wgłębienie, stara i nowa 5D tego z nie ma. To tak po prostu jakieś tam oznakowanie, czy do czegoś to ma być? Czy to tylko w aparatach z matrycą APS-C?.
PS Kurde, chodziłem robiłem zdjęcia i wszystko było w porządku aż tu taki wątek, no i kurcze znów powody do rozmyślań/obaw, znów te nieprzespane noce. Czasami lepiej żyć w niewiedzy . No ale już, nie offtopikuje.
Komentarz