witam.mam mały problem.pare dni temu kupiłem stałkę 50mm 1.4USM .nie zdą żyłem sie nia dobrze nacieszyć a obiektyw wypadł na chodnik przy zmianie szkła.roztukł sie tylko filterek ale odłamki szkła pozostały na soczewce.póki co nie dotykałem soczewki i prosze o porade co robić??
rozbite szkło na soczewce obiektywu
Zwiń
X
-
-
Dymaj aż miło! Tzn. gruszką obiektyw odwróć do góry nogami i przedmuchaj dobrze cały przód i będzie ok.40D 20D 70-200 2.8L is 17-40 4L 50 1.8 50 1.4 430exII Kit a to wszystko żeby plecy prostować bo zdjęć robić nie umiem...
-
-
-
i zamiast filtrow uzywaj oslony przeciwslonecznej - przynajmniej nie ma ryzyka porysowania soczewki ;-)Komentarz
-
-
Ale przygoda!!! Można sie cały dokładnie spocić zanim obiektyw doleci do ziemi.Canon EOS30D, Canon EFS 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 24-105mm f/4 IS USM, Canon EF 70-200mm f/4 USM, 3M5A 8/500, Canon 580 EXIIKomentarz
-
Co do takich sytuacji to ostatnio na statywie Manfrotto (!) miałem podczepiony zestaw 400D+grip+18-200 więc zestaw raczej dość ciężki. Przed upadkiem na ziemie uchroniła mój sprzęt rączka od statywu, na której ów się zaczepił :PFotoreporter
"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."Komentarz
-
Mam Canona 450D od tygodnia i intensywnie robie foty, i dziś założyłem filterek UV na Kita, i jestem szczęśliwy, niech się udiabli i porysuje lepiej filterek za 20 zł niż obiektyw, nie ważne czy Kit czy droższy, szkoda szkła.Komentarz
-
Ja proponuję używać jedno i drugie !
Dobra rada - tylko ją też "kontrolnie" szybciej przedmuchaj zanim skierujesz strumień powietrza na soczewke obiektywu
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 LKomentarz
-
Komentarz
-
toż kit to wlasnie jest narzędzie do ochrony body ;p40D 20D 70-200 2.8L is 17-40 4L 50 1.8 50 1.4 430exII Kit a to wszystko żeby plecy prostować bo zdjęć robić nie umiem...
Komentarz
Komentarz