Piewsza sesja - jakie rady od Was?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hanibal
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 40

Piewsza sesja - jakie rady od Was?

Witam,

robiłem kiedyś trzy "sesje" w sumie, w domu koleżanką. Nic ciekawego z tego nie wyszło. Za tydzień mam robić sesję znajomej, nastawiłem się na coś w plenerze oraz w centrum handlowym. Co mogli byście doradzić, jak się do tego zabrać? Na co zwrócić uwagę a czego się wystrzegać?

Mam obiektywy:
    10-22
    50 1.8
    17-55 IS 2.8
    85 1.4

chcę zabrać te dwa pierwsze, nie wiem czy 17-55 też brać.

za sugestie z góry dziękuję. Pozdrawiam
  • Szczur88
    Początki nałogu
    • 2008
    • 384

10-22 zostaw, weź 50, 85 i 17-55, 17 to max na croppie do takich rzeczy (IMO), szersze kąty są już trudne do kontroli, na pewno nie na początek. Przydałaby się jakaś lampka, jeśli nie masz, to jasne szkła (50 i 85) przydadzą się w centrum, gdzie jesteś skazany na światło z lamp...
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• Hanibal
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 40

aha sorki lampa jest 580 ex II, ale nie ukrywam jestem w trakcie podstaw panowania nad światłem z lampy

Komentarz

• Szczur88
        Początki nałogu
        • 2008
        • 384

kabelek/transmitter/radio do lampki by było wielce wskazane, statyw (dowolny, gitzo niekonieczne ), holder i parasolka, będzie ok... A o panowaniu nad światłem (właśnie z takich lamp) o, tu: http://www.strobist.blogspot.com/
        www.t-jack.pl
        Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• Karoollapy
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 28

Masz 85 1.4 i nie chcesz brać tego cuda na sesję... zastanów się porządnie :-D Z (krótkiego) doświadczenia wiem, że nie ma co zostawiać sprzętu w domu. Nigdy nie wiesz co i kiedy się przyda... No chyba że ma się 10 białych obiektywów, wtedy trzeba wybierać albo zainwestować w pick-up'a :-P
          400d+tanie graty. Efekty?:
          http://www.canon-board.info/showthread.php?t=35037

Komentarz

• Bulka
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 22

Zalezy jakie fotki Ci sie widza do zrobienia. Jesli cos dynamicznego, 'zakreconego' , wez jakis szeroki kat, tyle ze w takich fotach jest cienka granica miedzy kiczem a czyms fajnym. A jesli portreciki to wez stalki i bedzie okey. A co do lampki, to stara zasada: tam gdzie jasno, dopal lampa, a tam gdzie ciemno wylacz lampe i buduj klimacik. Ps. moga Ci przegonic z centrum handlowego chyba ze zagadasz z ochrona Poza tym, jesli modelka bedzie sie czula spieta przed obiektywem od razu zabierz ja w plenerek bez publiki
            maciejlagan.com

Komentarz

• Slider
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1052

Zamieszczone przez Bulka
              Ps. moga Ci przegonic z centrum handlowego chyba ze zagadasz z ochrona
              Zagadanie nic raczej nie da. ABJ miał podobny problem i skończylo się na spekulacjach odnośnie uwarunkowań prawnych, czy wolno robić zdjęcia w centrach handlowych, czy nie. Oczywiscie powinno sie móc, bo jest to teren przeznaczony do użytku publicznego, niemnej właściciel może mieć inne widzimisie, a ochrona nie lubi, jak ktoś jej się za długo stawia..

Pozdrawiam

Komentarz

• Szczur88
                Początki nałogu
                • 2008
                • 384

Plus, nawet, jeśli generalnie można, i w końcu ochrona da sobie spokój, to i tak nastrój sesji idzie się rozmnażać...
                www.t-jack.pl

Komentarz

• Hanibal
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 40

do lampy mam kabel, czyli brać go i robić fotki lampą nie z sanek? statyw, do czego (znaczy wiem że do aparatu ale jak go wykorzystać czy będzie konieczny?) wiem że wszystkiego nie można przewidzieć dlatego jestem dociekliwy i proszę o sugestie. Pozdrawiam

Komentarz

• Szczur88
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 384

nie nie, statyw do lampy, żeby poza aparatem ją ustawić.
                    www.t-jack.pl

Komentarz

• Bulka
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 22

Lampa na statywie polaczona kamblem z aparatem to dosc niewygodny pomysl... lepiej w reku operowac lampa choc to takze niewygodne, ale moze dac ciekawszy efekt. W ogole to lepiej poszukac ciekawszego swiatla zastanego niz z gory zakladac uzycie lampy. A co do focenia w centrum handlowym, to oficjalnie trzeba miec pozwolenie z biura, ktore pokazujemy ochronie (pozwolenia wydawane sa czesto w scisle okreslonym terminie i godzinach). Ogolnie im wieksze i popularniesze centrum tym gorzej, choc zalezy duzo od danego ochroniarza
                      maciejlagan.com

Komentarz

• Szczur88
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 384

Lampa z ręki? To już chyba lepiej dać sobie z nią spokój. Z ręki, to przy fotografowaniu w ruchu, na sesji spokojnie można ją dać na statyw, i jest ok.
                        www.t-jack.pl

Komentarz

• MM-architekci
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2227

ale majac w recene masz swoboda odbijania od czego chcesz , wedlug mnie takie cos lepiej sie sprawdzi w centrum handlowym niz latanie ze stawtywem i lampa , co kto woli i widzi sens uzycia jednym slowem
                          no comment...

Komentarz

• Szczur88
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 384

A po cholerę toto odbijać, w centrach handlowych zwykle i sufit, i ściany są daleko... Statyw, holder, parasolka, i wio...
                            www.t-jack.pl

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Kolega chce właściwie pierwszą sesję zrobić a wy już lampy na statywie, parasolki itp kombinujecie?
                              Bez przesady. Niech się skupi na modelce i kadrowaniu a nie na technikaliach błyskania zewnętrznego - na to przyjdzie czas.

Co to za szkło 85 1.4? Nikon?

Proponuję tylko 17-55 (jakieś 80% zdjęć) i trochę ujęć portretówką 85mm.
                              Pięćdziesiątka na odwagę, miętusz, poczytaj wątek "pierwsze kroki z portretem" - tam jest trochę o pracy z modelką. Pamiętaj o kadrowaniu i... ćwicz.
                              Nie kombinuj na razie z lampami rozstawianymi w plenerze i doświetlaniem na siłę - możesz się łatwo pogubić i wtedy na pewno nie wyjdziesz na 'profesjonalistę' .

Komentarz

Pracuję...