Fotocela i FEL

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomr
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 15

Fotocela i FEL

Witam

Zastanawiam się jak będzie wyglądał pomiar światła w sytuacji:
    lampa EX ( w trybie ettl2) wyzwala drugą lampę na fotoceli w momencie wciśnięcia FEL(*) - czy ta druga lampa zostanie uwzględniona w pomiarze światła?
    Czy zdjęcie po takim pomiarze będzie prawidłowo naświetlone ?

Zakładam, że żadne zmiany manualne w lampach nie są robione - automatyka da radę ? Próbował ktoś ?
  • MaciekH
    Uzależniony
    • 2006
    • 662

Jak mi ktoś podpowie jak to można pewnie sprawdzić, to zrobie dziś teścik. Wiem, że druga błyśnie i przy FEL'u i na zdjęciu, ale nie wiem jak sprawdzić, czy i jak błysk drugiej wpłynie na attl'a...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• tomr
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 15

Histogram ? Efekt wizualny ? Da się to jakoś sprawdzić ?
      A można prosić o sample ? Zdjęcie tej samej sceny 1 - ettl+fotocela, 2 - ettl.

Zastanawiam się czy warte to zabawy - żeby stworzyć takie mini studio domowe. Posiadam 580ex i chcę dokupić 2-ga lampę/zarówkę błyskową. I teraz pytanie - kabel synchro PC czy przenoszący automatykę i ettl sam "wszystko" ustawi.

Komentarz

• MaciekH
        Uzależniony
        • 2006
        • 662

Jesli druga lampa nie bedzie EX'em, to ettl (nawet jesli faktycznie bedzi brał pod uwage bysk drugiej lampy) ustawi tylko i wyłącznie 580ex, bo niby jak by miał to drugą ustawić.
        Żarówki bez regulacji mocy rowniez nie polecam (za mało uniwersalne) a jesli stopkowa to rowniez tylko z mozliwoscia regulacji. Najpierw jednak (w sumie w trakcie tez) polecam strobist.com
        20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• tomr
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 15

Wiem, że ustawi tylko 580ex - ale czy jej moc będzie odpowiednio zmniejszona o świato tej drugiej?
          Mam trochę ograniczony budżet na eksperymenty i jeśli efekt nie będzie wart tych 80 zł ( żarówka+parasol+oprawa ), to nawet ich nie wydaję. Ale jeśli rozświetlę tą żarówką cienie w portrecie - to zaryzykuję.

strobist.com - poczytam - myślałem, że może ktoś, coś na szybko ....

Komentarz

• MaciekH
            Uzależniony
            • 2006
            • 662

W takim przypadku, skup sie lepiej na zdjeciu lampy z sanek aparatu...

Komentarz

• tomr
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 15

Już zdjąłem, zrobiłem softbox'a ... i bawię się ....
              nie że chcę się chwalić , ale czegoś mi brakuje

Komentarz

Pracuję...