Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam mam canona 350D świeżo zakupioną i potrzebuje odpowiedzi na dwa nurtujące tematy :
1: Czy lampa canon 380EX będzie poprawnie działał z 350D a dokładnie chodzi mi o pomiar światła,z tego co wiem 380EX ma tylko TTL i E TTL a 350D pracuje już na E TTL II czy to ma jakieś znaczenie ? i czy będzie poprawnie działać ?
2:Ciągle szukam jakiś szkiełek ale prawdziwe szkła są bardzo drogie a w dobie kryzysu kasy brak więc tak zastanawiałem się czy by kupić starsze obiektywy M42 lub FD do tego pierścień redukcyjny i za symboliczne złotówki można bardo fajne zdjęcia robić.Zdjęcia jakie chce robić to raczej plenerowe ślubne na spokojnie bo to wszystko trza manualnie ustawiać ,pytanie czy to zda egzamin ten starszy system do moje 350D
1: Czy lampa canon 380EX będzie poprawnie działał z 350D a dokładnie chodzi mi o pomiar światła,z tego co wiem 380EX ma tylko TTL i E TTL a 350D pracuje już na E TTL II czy to ma jakieś znaczenie ? i czy będzie poprawnie działać ?
Tak. E-TTL II to nie funkcja lampy, a korpusu - po prostu aparat pobiera od obiektywu dane o odległości ostrzenia i uwzględnia je przy dobieraniu mocy błysku. Każda lampa z E-TTL będzie prawidłowo współpracować z korpusem E-TTL II, ale nie każdy obiektyw dostarca danych o odległości. Więcej szczegółów i listę szkieł masz tu: http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ettlii
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
2:Ciągle szukam jakiś szkiełek ale prawdziwe szkła są bardzo drogie a w dobie kryzysu kasy brak więc tak zastanawiałem się czy by kupić starsze obiektywy M42 lub FD do tego pierścień redukcyjny i za symboliczne złotówki można bardo fajne zdjęcia robić.Zdjęcia jakie chce robić to raczej plenerowe ślubne na spokojnie bo to wszystko trza manualnie ustawiać ,pytanie czy to zda egzamin ten starszy system do moje 350D
M42 tak, FD nie (przejściówka z soczewką, żeby ostrzyło w nieskończoności niemożebnie droga i jakość obrazu degraduje).
Są takie przejściówki na M42 co dają potwierdzenie ostrości - normalnie nie masz tego fiuczera - warto się w coś takiego zaopatrzeć bo 350D ma niewymienną matówkę, więc nie założysz takiej z klinem. No chyba że obiektyw krótki, dużo światła i można robić na hiperfokalnej.
Beam me up Scotty. There's no intelligent life down here.
Dzięki za odpowiedz na temat lampy tak myślałem że bedzie działać tylko nie byłem do końca pewien ,lepiej się upewnić niż kupić i być nie zadowolony bo ......
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A odnośnie tych M42 ja słyszałem że to wogule nie zdaje egzaminu i kupując taki obiektyw w raz z redukcją ktura potwierdza ostrość to "pieniądze wyżucone w błoto" ponieważ nadają się do fotografi jak sie ma czas i do makro ,potrzebuje więcej wiedzy na ten temat .
Ostatnio edytowany przez czarny1978; 20250.
Powód: Automerged Doublepost
Tak. E-TTL II to nie funkcja lampy, a korpusu - po prostu aparat pobiera od obiektywu dane o odległości ostrzenia i uwzględnia je przy dobieraniu mocy błysku. Każda lampa z E-TTL będzie prawidłowo współpracować z korpusem E-TTL II, ale nie każdy obiektyw dostarca danych o odległości.
Bajki kolego opowiadasz;-) E-TTL nie uwzględnia w pomiarze w żadnym przypadku odległości ostrzenia. W Nikonowym i-TTL zdaje się tak jest.
Czarny1978, polecam Ci również słownik j.polskiego, bo naprawde nie przystoi takimi kwiatkami ortograficznymi nas na forum częstować
W adapterach eos/m42 to nie "redukcja" potwierdza ostrość, tylko specjalny chip. Jeśli nie bedzie dla Ciebie problemem ostrzenie manualne "na oko" na matówce na której nie wiele widać, to możesz kupić adapter bez potwierdzenia ostrości. Jego koszt jest dużo niższy.
Wbrew temu co słyszałeś (ciekawe swoją drogą od kogo) te adaptery zdają egzamin bezbłędnie - pozwalają na stosowanie szkieł M42 na eosach (takie ich zadanie). A efekty jakie można uzyskać z takiego połączenia zależą tylko i wyłącznie od Ciebie.
Distance data incorporated into some calculations.
Second, E-TTL II can use distance data when it’s available. Many EF lenses (see list in next section) contain rotary encoders that can detect the current focus distance. For example, if your camera is focussed on an object 4 metres away then the lens will send this approximate focus distance data to the camera body.
Under certain conditions the distance data is factored into the calculations for determining proper flash output. This is particularly useful if you use the focus and recompose method without setting FEL - the new system can help minimize flash metering errors under these conditions. Canon describe the new system as essentially metering flash data across a flat plane rather than a point.
Up until now distance data hasn’t really been used much by EOS cameras. Some PIC (icon modes) apparently incorporate distance data into their exposure calculations, but that’s really been about it. E-TTL II is the first really useful application of this information that Canon have implemented, and is obviously very similar to the fashion in which Nikon have long relied on distance data for their flash metering system.
W podlinkowanym przez Ciebie wątku dość jasno pisze że dane o odległości są używane więc może sam zajrzyj do tego wątku...
Hmm... Powiadasz, że w żadnym przypadku? Cytat z podanego przez Ciebie wątku:
"Pomimo że odległość ostrzenia jest ważnym czynnikiem w sposobie działania E-TTL II nie jest warunkiem koniecznym w celu posiadania zysku z nowego systemu."
"Second, E-TTL II can use distance data when it’s available. Many EF lenses (see list in next section) contain rotary encoders that can detect the current focus distance. For example, if your camera is focussed on an object 4 metres away then the lens will send this approximate focus distance data to the camera body."
Podkreślenie moje. Czyli jednak czasem uwzględnia. A zważywszy na to, że 380EX ma palnik odchylany tylko w górę, a nie można nim obracać, to np. w przypadku kadrów pionowych lampa przeważnie będzie na wprost (domyślam się), a w takim przypadku odległość od obiektu jest uwzględniana (o ile obiektyw ją przekazuje).
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Racja, źle sie wyraziłem. Chodziło mi raczej o to, że skoro jest możliwość odchylenia palnika i odbicie światła od czegokolwiek, to informacja o odległości ostrzenia nie ma znaczenia (a inaczej mówiąc ma znaczenie tylko kiedy "wali sie na wprost"). Zwracam honor
W adapterach eos/m42 to nie "redukcja" potwierdza ostrość, tylko specjalny chip. Jeśli nie bedzie dla Ciebie problemem ostrzenie manualne "na oko" na matówce na której nie wiele widać, to możesz kupić adapter bez potwierdzenia ostrości. Jego koszt jest dużo niższy.
nie warto oszczędzać - efekt będzie taki, że powiesz że z tymi M42 jest problem, a to niestety Twoja matówka Cię ogranicza. Kup ten pierścień z chipem - jesli poważnie myślisz o M42.
Zamieszczone przez MaciekH
Wbrew temu co słyszałeś (ciekawe swoją drogą od kogo) te adaptery zdają egzamin bezbłędnie - pozwalają na stosowanie szkieł M42 na eosach (takie ich zadanie). A efekty jakie można uzyskać z takiego połączenia zależą tylko i wyłącznie od Ciebie.
Witam mam canona 350D świeżo zakupioną i potrzebuje odpowiedzi na dwa nurtujące tematy :
Używałem takiej baaardzo wiele lat i wciąż działa. Pamiętaj jednak że ma dwie wady: jest uchylna tylko w jednej płaszczyźnie. I druga - nie posiada trybu manual.
M42 tak, FD nie (przejściówka z soczewką, żeby ostrzyło w nieskończoności niemożebnie droga i jakość obrazu degraduje).
Są takie przejściówki na M42 co dają potwierdzenie ostrości - normalnie nie masz tego fiuczera - warto się w coś takiego zaopatrzeć bo 350D ma niewymienną matówkę, więc nie założysz takiej z klinem. No chyba że obiektyw krótki, dużo światła i można robić na hiperfokalnej.
Bzdura. Matówka w 350D jest jak najbardziej wymienna. Sam mam w moim 350D matówkę z klinem do ręcznego ostrzenia.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Kupiłem matówkę na allegro za 150 zł. Wymieniłem sam, instrukcję jak, znalazłem na tym forum, sama wymiana banalnie prosta.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Ok przepraszam za błędy ort. może i mi się zdarzają taka ma natura .(w szkołę kamieniami rzucałem zamiast się uczyć )
Panowie odnośnie tych M42 jak dla takiego kto zaczyna swoją przygodę z fotografią pewne rzeczy rozumiem ,mam 350D i ciężko jest wyostrzyć manualnie bez wspomagania potwierdzając ostrość przez dandelion ,dla tego zakładam że na pewno adapter zakupie z potwierdzeniem AF .Teraz czy przy zakupionym zestawie adaptera EOS/M42 plus dajmy na to szkła 50mm f2,0 będzie to działało bo słyszałem że korpus nie rozpozna obiektywu a że światłomierz nie będzie działał i wiele innych rzeczy których za bardzo nie rozumiem więc napiszcie jak chłopowi krowie na rowie prostym językiem by zwykły laik to zrozumiał czyli ja. Dziękuje.
Komentarz