5d mkI korekta ekspozycji

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fahrenheit
    Początki nałogu
    • 2008
    • 360

5d mkI korekta ekspozycji

czy może ktoś sprawdzić co się dzieje u niego jak wybierze korektę ekspozycji .Tzn wciskam przycisk pojawia się możliwość zmiany, więc zmieniam i widzę jak suwak po drabince leci. Wciskam spust,żeby zatwierdzić.
    Teraz widzę cały stan aparatu na wyświetlaczu i drabinka jest na środku, tak jakby nie było zmiany a w DPP widze Exposure Compensation 0

czy to normalne?
  • janmar
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3468

W jakim trybie to robiłeś ? Korektę ustawiasz w P,TV,AV ale nie np.w M.Niczego nie zatwierdzasz.Ustawiasz i dopóki nie cofniesz na zero to taka jest. Pozdrawiam.A nie masz wyłącznika na pierwszej pozycji "on"?
    Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• tombas
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2194

Zamieszczone przez fahrenheit
      czy może ktoś sprawdzić co się dzieje u niego jak wybierze korektę ekspozycji .Tzn wciskam przycisk pojawia się możliwość zmiany, więc zmieniam i widzę jak suwak po drabince leci. Wciskam spust,żeby zatwierdzić.
      Teraz widzę cały stan aparatu na wyświetlaczu i drabinka jest na środku, tak jakby nie było zmiany a w DPP widze Exposure Compensation 0

czy to normalne?
      a zmieniasz "dużym" kółeczkiem z tyłu aparacika:-D
      Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
      (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• fahrenheit
        Początki nałogu
        • 2008
        • 360

tombas, nie zrozum mnie źle, ale kocham Cię. Tak dużym kółeczkiem z tyłu aparacika, bo jak kręcę małym kółeczkiem co tak strasznie ciężko chodzi to mi pomiar światła zmienia.
        Robiłem w Av i Tv i dwa razy ten sam efekt. Oglądałem RAW. Wygląda na to,że tak ma być (tylko czemu w RAW nie widać). Bo pojawia się znaczek "piorunek +/-" jak jest ustwione inaczej niż zero, a jak wcisnę info to wskazuje poprawną wartość. Taki chyba urok tej puszki.

Widzę, że zabrało się przynajmniej dwóch 5-tkowcych wymiataczy to przy okazji zapytam. Mam szkło jak widać 50 1.4 albo 85 1.8 podpięte pod 5d, celuję w oko obiektu fotografowanego, a potem przekadrowuję. Ostrość wtedy szlak trafia. Niby coś próbuję ratować MF bo najczęściej to BF, ale możemy macie rady,żeby te szkła dobrze wykorzystać.

Komentarz

• tombas
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2194

tombas, nie zrozum mnie źle, ale kocham Cię.
          :-D
          no to głupi jestem,ale co tam skoro "ktoś mnie pokochał":-D
          kręc kóleczkiem w av bez naciskania innych guziczków u góry aparacika
          u mnie zostaje tak jak ustawiam i piorunek przy podglądzie RAW pokazuje korekte jaka zaprogramowałem
          Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
          Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
          (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Evitagen
            Coś już napisał
            • 2008
            • 62

fahrenheit Ty wprowadzasz korekcje ekspozycji dla blysku

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Robiłem w Av i Tv i dwa razy ten sam efekt. Oglądałem RAW. Wygląda na to,że tak ma być (tylko czemu w RAW nie widać). Bo pojawia się znaczek "piorunek +/-" jak jest ustwione inaczej niż zero, a jak wcisnę info to wskazuje poprawną wartość. Taki chyba urok tej puszki.

Widzę, że zabrało się przynajmniej dwóch 5-tkowcych wymiataczy to przy okazji zapytam. Mam szkło jak widać 50 1.4 albo 85 1.8 podpięte pod 5d, celuję w oko obiektu fotografowanego, a potem przekadrowuję. Ostrość wtedy szlak trafia. Niby coś próbuję ratować MF bo najczęściej to BF, ale możemy macie rady,żeby te szkła dobrze wykorzystać.
              1. Zmieniasz korekcję dla lampy a nie zastanego i daltego "nie działa".
              2. Ja robię tak samo np. przy 85L f/1.4 i nic mi nie ucieka.
              3. A może chcesz sprzedać tego 5D skoro sobie nie radzisz? Chętnie odkupię jeśli w dobrym stanie ;-)
              Digart

Komentarz

• fahrenheit
                Początki nałogu
                • 2008
                • 360

myślę,że wprowadzam jednak do ekspozycji. Poczekam na inne opinie, ale chyba się jednak coś zepsuło.

a wiec zmiany duzym kółkiem po nacisnieciu skrajnego prawego przycisku powoduja w piorunku +/- po wcisnieciu info i brak zmian w 0,0 / +/-

w wizjerze pojawia sie piorunek +/-
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                dzięki za pomoc MMM, się zaczerwieniłem.
                1) w istocie
                2) czyli kwestia ćwiczeń
                3) jakbym się rozstawał będę miał Cię w pamięci

dziękuję i przepraszam za zamieszanie
                musicie mieć Panowi ubaw
                Ostatnio edytowany przez fahrenheit; 17261. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Evitagen
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 62

edit, skoro juz po spawie to ok
                  Ostatnio edytowany przez Evitagen; 15500.

Komentarz

• Parteq
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1159

[...]celuję w oko obiektu fotografowanego, a potem przekadrowuję. Ostrość wtedy szlak trafia. Niby coś próbuję ratować MF bo najczęściej to BF, ale możemy macie rady,żeby te szkła dobrze wykorzystać.
                    Nie masz czasem AI Servo wlaczone?

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• janmar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3468

Eee tam ,zaraz ubaw. Każdemu się czasem coś nie wiedzieć czemu
                      potentego.Spoko :smile: Pozdrawiam
                      Co do przekadrowywania to przy malej GO bedziesz gubil ostrość po przekadrowaniu na każdym sprzecie.[Jest o tym na forum].Jak jest duży otwór to korzystaj z bocznych AF.Wcale nie sa takie złe :smile:Wykorzystuj blokadę Af.
                      Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• fahrenheit
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 360

Co do przekadrowywania to wiem,że dofmaster moim przyjacielem i przy niesprzyjających (bliskich odległościach) GO jest naprawdę niewielka i wiadomo,że nie stała, ale circa na środku żyleta, a potem maleje w przód i tył. Po matfizie wiem,że nie jest to magia, poprostu trójkąt prostokątny i jak oko znajduje się w odległości przeciwprostokątnej, a ta jest najdłuższa w całym trójkącie i jak chcę przekadrować tak żeby obiekt był w odległości przyprostokątnej to jest ona krótsza (stąd BF).
                        Jak pisałem, matfiz nie pozwala wierzyć w magię, i wszystko ma swoje naukowe wytłumacznie, ale fotografia ma w sobie coś z magii i dlatego zapytałem o "magiczne" sztuczki z przekadrowywaniem.

dziękuję janmar, popróbuję z bocznymi ( chyba umiem je obsługiwać )
                        żeby nie było 100% ofttopa to nie była kwestia AF servo tylko niewiedzy gdzie się ekspozycję zmienia - instrukcja str 92 moim przyjacielem
                        Ostatnio edytowany przez fahrenheit; 17261.

Komentarz

Pracuję...