Zgrywanie zdjec z karty

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kaszanka7
    • 2009
    • 7

Zgrywanie zdjec z karty

Czy istnieje mozliwosc zgrywania fot z karty z jednoczesnym ich wykasowaniem. Pytanie dotyczy 50D.

Pozdrawiam Jarek
  • elix
    Coś już napisał
    • 2008
    • 50

Tak, wchodzisz w katalog ze zdjeciami, naciskasz ctrl+A nastepnie ctrl+X i teraz tylko w katalogu w ktorym chcesz je przechowywac naciskasz ctrl+V

Komentarz

• rolaj
      Uzależniony
      • 2006
      • 584

Zamieszczone przez elix
      Tak, wchodzisz w katalog ze zdjeciami, naciskasz ctrl+A nastepnie ctrl+X i teraz tylko w katalogu w ktorym chcesz je przechowywac naciskasz ctrl+V
      Albo zaznaczasz wszystko (ctrl+A), chwytasz prawą myszą i w katalogu do którego zgrywasz dajesz przenieś "tutaj" Dotyczy wszystkiego, nie tylko 50D

Komentarz

• kaszanka7
        • 2009
        • 7

Nie wiem jak jest na PC-cie, ale na MAC-u po podlaczeniu aparatu nie zglasza sie on jako dysk. Dlatego moje pytanie.

Komentarz

• rolaj
          Uzależniony
          • 2006
          • 584

Zamieszczone przez kaszanka7
          Nie wiem jak jest na PC-cie, ale na MAC-u po podlaczeniu aparatu nie zglasza sie on jako dysk. Dlatego moje pytanie.
          A......... to taki dość istotny drobiazg. (Skąd, u Boga Ojca, mieliśmy Twoim zdaniem wiedzieć, że chodzi o Apple?!). Nie umiem Ci pomóc.

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez kaszanka7
            Ale czytnik kart CF na Macu zgłosi się jako dysk. Dalej już powinieneś sobie poradzić z przeniesieniem (nie kopiowaniem zdjęć).
            Swoją drogą odradzam - zawsze coś w trakcie transferu albo jakiś czas później może się stać. Ja trzymam zdjęcia na karcie jak najdłużej i formatuję ją tuż przed tym jak chce jej użyć w aparacie.

Komentarz

• Jago
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1503

Także odradzam transfer zdjęć połączony z ich jednoczesnym kasowaniem. Nie tylko człowiek, ale i metalowe skrzynki też umieją być złośliwe. A odzyskiwanie utraconych (skasowanych) zdjęć nie zawsze w pełnym wymiarze kończy się powodzeniem !
              C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• kaszanka7
                • 2009
                • 7

Dzieki wszystkim za podpowiedzi - macie oczywiscie slusznosc z tym jednoczesnym kasowaniem, tez tej metody nie preferuje, ale w przypadku ,,zabawy'' w poznawanie czy to obiektywu, lampy czy samego aparatu jest tego sporo do wywalenia. W takim przypadku formatuje karte. Mam nadzieje ze taka metoda nie powoduje skracanie jej zywotnosci.

Komentarz

• Jago
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1503

Formatowanie na pewno nie skraca żywotności karty. Przygotowuje ono kartę do prawidłowego zapisu przez czyszczenie jej powierzchni magnetycznej (tworzenie właściwych ścieżek dzielonych później na sektory). Z powodu tej czynności nie musisz się troskać o jej żywotność

Komentarz

• tomasek
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 169

Zamieszczone przez Jago
                    Formatowanie na pewno nie skraca żywotności karty. Przygotowuje ono kartę do prawidłowego zapisu przez czyszczenie jej powierzchni magnetycznej (tworzenie właściwych ścieżek dzielonych później na sektory). Z powodu tej czynności nie musisz się troskać o jej żywotność
                    W kartach Compact Flash nie ma powierchni magnetycznej, jest kość pamięci - kawałek krzemu ;-)

Poza tym "szybkie formatowanie" ZTCW wymazuje dane w tablicy alokacji - "spisie treści" - mam rację?
                    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Komentarz

• Polanin
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 104

Zamieszczone przez tomasek
                      (...)mam rację?
                      Chyba masz. To samo chciałem napisać.

Komentarz

• Jago
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1503

Zamieszczone przez tomasek
                        W kartach Compact Flash nie ma powierchni magnetycznej, jest kość pamięci - kawałek krzemu ;-)

Poza tym "szybkie formatowanie" ZTCW wymazuje dane w tablicy alokacji - "spisie treści" - mam rację?
                        Masz rację. Tutaj dla zainteresowanych jest co nieco o kartach: http://www.pamieciflash.republika.pl/index.htm A to warto też przeczytać: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1033621.html
                        Ostatnio edytowany przez Jago; 16499.

Komentarz

Pracuję...