Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam pytanie do szanownych forumowiczów.
Skąd wynikają tak radykalne różnice w odbiorze apartu i dlaczego tak skrajnie wypada w "profesjonalnych" testach? Dlaczego na Fotopolis.pl testując nową 5-tke nie zauwazono .żadnych poważniejszych problemów z autofocusem? Co więcej autor stwierdza iż jeżeli aparat czasem myli się w słabych warunkach oświetleniowych z ciemniejszymi obiektywami to "Po założeniu jasnego obiektywu 50 mm f/1.4 problem znika i 5D Mk II ostrzy nie gorzej od Nikona D3X, którego akurat miałem okazję testować w tym samym czasie." ????????????
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oczywiście chodzi mi o porównanie testów przeprowadzonych przez fotopolis.pl i optyczne.pl. Opinie na temat autofucusu równią się wręcz radykalnie!
Ostatnio edytowany przez waka; 22482.
Powód: Automerged Doublepost
Skąd wynikają tak radykalne różnice w odbiorze apartu i dlaczego tak skrajnie wypada w "profesjonalnych" testach?
oczywiście chodzi mi o porównanie testów przeprowadzonych przez fotopolis.pl i optyczne.pl. Opinie na temat autofucusu równią się wręcz radykalnie!
ja myślę, że swoje pytanie powinieneś skierować pod te adresy:
Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
Afera wielka, a pewnie ten egzemplarz, który dostali do testów był 10000 razy otwierany i fotografowany bez kapsla i nawpadało syfu na czujniki AF. W co jak w co ale w gorszy AF w Mk II to nie uwierzę :-)
Mam 5d i 5d2 i Af w tym drugim jest trochę lepszy i pewniejszy. Różnice w działaniu są odczuwalne, choć nieduże. Zauważyłem, że MkII raczej nie zrobi foty jeśli dobrze nie wyostrzy. W Mk1 nawet jak widzę w wizjerze, że nie jest do końca ostro, to i tak często spust migawki jest możliwy do naciśnięcia. W Mk2 trudniej chyba jest pstryknąć fotkę, jak nie jest do końca wyostrzone lub nawet jest to niemożliwe. Mk1 wydaje się chyba trochę bardziej tolerancyjny jeśli chodzi o ustawienie ostrości (nawet jak nie jest do końca ostro, to i tak uznaje, że Af wyostrzył wystarczająco ostro, by zrobić fotkę). Mam też 30d i w tym aparacie AF jest najgorszy z nich.
Ja tam nigdy się profesjonalnymi testami nigdy nie przejmowałem. Ważniejsza jest opinia "Kowalskiego" po normalnym użytkowaniu. Napisać można wszystko. Każdym aparatem da się wykonać dobrą i złą fotkę. Na temat AF 5II już się wypowiadałem. Chcę jeszcze zauważyć że żadna z wymienianych stron nie może ocenić powtarzalności egzemplarzy. Ciekawe czy tu jest wszystko OK
Afera wielka, a pewnie ten egzemplarz, który dostali do testów był 10000 razy otwierany i fotografowany bez kapsla i nawpadało syfu na czujniki AF. W co jak w co ale w gorszy AF w Mk II to nie uwierzę :-)
Mój egzemplarz też miał z początku problem z prawym AFem o czym pisałem na forum. Przeczyszczenie gruchą (za radą MMM) pomogło i całość działa bez zarzutu
Zamieszczone przez Thomason2005
Mój egzemplarz też miał z początku problem z prawym AFem o czym pisałem na forum. Przeczyszczenie gruchą (za radą MMM) pomogło i całość działa bez zarzutu
Myślę podobnie. Dziwię się tylko czy optyczni nie wpadli na pomysł przedmuchania czujników AF przy takiej kaszanie? Przecież w porównaniu z wynikami tego modelu moja licha 350-ka wypada zdecydowanie lepiej. Od razu widać, że coś z tym egzemplarzem jest nie tak. Albo brud albo uszkodzenie. Jeśli to jest puszka poprezentacyjna to nie można wykluczyć też, że np. upadła ona komuś na glebę i coś się w niej poprzestawiało.
Takich wyników się nie publikuje, przynajmniej nie bez komentarza, bo tylko sieje się zamęt...
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Myślę podobnie. Dziwię się tylko czy optyczni nie wpadli na pomysł przedmuchania czujników AF przy takiej kaszanie? Przecież w porównaniu z wynikami tego modelu moja licha 350-ka wypada zdecydowanie lepiej. Od razu widać, że coś z tym egzemplarzem jest nie tak. Albo brud albo uszkodzenie. Jeśli to jest puszka poprezentacyjna to nie można wykluczyć też, że np. upadła ona komuś na glebę i coś się w niej poprzestawiało.
Takich wyników się nie publikuje, przynajmniej nie bez komentarza, bo tylko sieje się zamęt...
Może stwierdzili, że skoro tyle ludzi narzeka na AF, to ich puszka jest w porządku...
Skąd wynikają tak radykalne różnice w odbiorze apartu i dlaczego tak skrajnie wypada w "profesjonalnych" testach?
Nie wiem skąd wynikają różnice. Może to rzeczywiście brud. Mało robię testów, ale jeżeli autofocus łapie ostrość na przedmiotach znajdujących się w pokoju o wymiarach 3x4 m oświetlonym 40W żarówką skierowaną do ściany(taka lampa biurkowa przypięta do rury kaloryfera przy której usypiam syna), a przedmioty te są oddalone od źródła światła o 3 m to chyba nie jest źle. Przynajmnniej dla mnie. Ostrzyć to oczywiście ostrzyłem na krawędzie i środkowym punktem. Ale było bez problemu. Żona tylko się ze mnie śmiała jak widziała co wyczyniam. I tyle. :-) Aha. Mówię o testach w pokoju, w nocy, gdzie 2/3 okna o wymiarach ok 1750x1450 jest zasłonięta roletką materiałową. Pokój pomalowany żółtą farbą. Nie wiem co jeszcze napisać, żeby przybliżyć warunki.
W każdym razie skoro nawet fotopolis sponsorowane mocno przez nikona się do af nie przyczepiło to z puszka optycznych albo samym recenzentem było coś nie tak. Za dużo "stabilizacji" dzień przed testami albo coś w ten deseń...
Zauważyłem, że MkII raczej nie zrobi foty jeśli dobrze nie wyostrzy. W Mk1 nawet jak widzę w wizjerze, że nie jest do końca ostro, to i tak często spust migawki jest możliwy do naciśnięcia. W Mk2 trudniej chyba jest pstryknąć fotkę, jak nie jest do końca wyostrzone lub nawet jest to niemożliwe. Mk1 wydaje się chyba trochę bardziej tolerancyjny jeśli chodzi o ustawienie ostrości (nawet jak nie jest do końca ostro, to i tak uznaje, że Af wyostrzył wystarczająco ostro, by zrobić fotkę).
Masz na wplyw na proces ostrzenia w C.Fn III: Auto focus / Drive, konkretnie dalsze szukanie, lub zaprzestanie, w przypadku nie znalezienia ostrosci:
III-1: Lens drive when AF impossible
0: Focus search on
1: Focus search off
Czytajac wiekszosc wypowiedzi faktycznie mozna sie wystraszyc czy przypadkiem nie kupilo sie bubla ale ... ludziska nic bardziej mylnego AF dziala jak powinien a to ze czasami sie gubi to chyba w kazdym aparacie tak jest. Pucha byla ze mna na pilce halowej i spisala sie znakomicie, byla na studniowce i to samo wiec Panowie zamiast marudzic robmy zdjecia
Komentarz