Rozbieżności w ocenie AF w canon 5D mark II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • waka
    Bywalec
    • 2008
    • 127

Rozbieżności w ocenie AF w canon 5D mark II

Mam pytanie do szanownych forumowiczów.
    Skąd wynikają tak radykalne różnice w odbiorze apartu i dlaczego tak skrajnie wypada w "profesjonalnych" testach? Dlaczego na Fotopolis.pl testując nową 5-tke nie zauwazono .żadnych poważniejszych problemów z autofocusem? Co więcej autor stwierdza iż jeżeli aparat czasem myli się w słabych warunkach oświetleniowych z ciemniejszymi obiektywami to "Po założeniu jasnego obiektywu 50 mm f/1.4 problem znika i 5D Mk II ostrzy nie gorzej od Nikona D3X, którego akurat miałem okazję testować w tym samym czasie." ????????????
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    oczywiście chodzi mi o porównanie testów przeprowadzonych przez fotopolis.pl i optyczne.pl. Opinie na temat autofucusu równią się wręcz radykalnie!
    Ostatnio edytowany przez waka; 22482. Powód: Automerged Doublepost
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez waka
    Skąd wynikają tak radykalne różnice w odbiorze apartu i dlaczego tak skrajnie wypada w "profesjonalnych" testach?
    oczywiście chodzi mi o porównanie testów przeprowadzonych przez fotopolis.pl i optyczne.pl. Opinie na temat autofucusu równią się wręcz radykalnie!
    ja myślę, że swoje pytanie powinieneś skierować pod te adresy:

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

Tytuł zmieniony. Prowokacji nie chcemy.
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• waka
        Bywalec
        • 2008
        • 127

a może jeśli ktoś ma 5d to się wypowie cz ten problem występuje
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        hehe no lepiej tak
        Ostatnio edytowany przez waka; 22482. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4250

Afera wielka, a pewnie ten egzemplarz, który dostali do testów był 10000 razy otwierany i fotografowany bez kapsla i nawpadało syfu na czujniki AF. W co jak w co ale w gorszy AF w Mk II to nie uwierzę :-)
          Digart

Komentarz

• Zig
            Coś już napisał
            • 2008
            • 69

Mam 5d i 5d2 i Af w tym drugim jest trochę lepszy i pewniejszy. Różnice w działaniu są odczuwalne, choć nieduże. Zauważyłem, że MkII raczej nie zrobi foty jeśli dobrze nie wyostrzy. W Mk1 nawet jak widzę w wizjerze, że nie jest do końca ostro, to i tak często spust migawki jest możliwy do naciśnięcia. W Mk2 trudniej chyba jest pstryknąć fotkę, jak nie jest do końca wyostrzone lub nawet jest to niemożliwe. Mk1 wydaje się chyba trochę bardziej tolerancyjny jeśli chodzi o ustawienie ostrości (nawet jak nie jest do końca ostro, to i tak uznaje, że Af wyostrzył wystarczająco ostro, by zrobić fotkę). Mam też 30d i w tym aparacie AF jest najgorszy z nich.

Komentarz

• Max_im
              Uzależniony
              • 2006
              • 668

Ja tam nigdy się profesjonalnymi testami nigdy nie przejmowałem. Ważniejsza jest opinia "Kowalskiego" po normalnym użytkowaniu. Napisać można wszystko. Każdym aparatem da się wykonać dobrą i złą fotkę. Na temat AF 5II już się wypowiadałem. Chcę jeszcze zauważyć że żadna z wymienianych stron nie może ocenić powtarzalności egzemplarzy. Ciekawe czy tu jest wszystko OK
              ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• Thomason2005
                Uzależniony
                • 2005
                • 507

Zamieszczone przez MMM
                Afera wielka, a pewnie ten egzemplarz, który dostali do testów był 10000 razy otwierany i fotografowany bez kapsla i nawpadało syfu na czujniki AF. W co jak w co ale w gorszy AF w Mk II to nie uwierzę :-)
                Mój egzemplarz też miał z początku problem z prawym AFem o czym pisałem na forum. Przeczyszczenie gruchą (za radą MMM) pomogło i całość działa bez zarzutu

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

Zamieszczone przez MMM
                  Zamieszczone przez Thomason2005
                  Mój egzemplarz też miał z początku problem z prawym AFem o czym pisałem na forum. Przeczyszczenie gruchą (za radą MMM) pomogło i całość działa bez zarzutu
                  Myślę podobnie. Dziwię się tylko czy optyczni nie wpadli na pomysł przedmuchania czujników AF przy takiej kaszanie? Przecież w porównaniu z wynikami tego modelu moja licha 350-ka wypada zdecydowanie lepiej. Od razu widać, że coś z tym egzemplarzem jest nie tak. Albo brud albo uszkodzenie. Jeśli to jest puszka poprezentacyjna to nie można wykluczyć też, że np. upadła ona komuś na glebę i coś się w niej poprzestawiało.

Takich wyników się nie publikuje, przynajmniej nie bez komentarza, bo tylko sieje się zamęt...
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Thomason2005
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 507

Zamieszczone przez piast9
                    Myślę podobnie. Dziwię się tylko czy optyczni nie wpadli na pomysł przedmuchania czujników AF przy takiej kaszanie? Przecież w porównaniu z wynikami tego modelu moja licha 350-ka wypada zdecydowanie lepiej. Od razu widać, że coś z tym egzemplarzem jest nie tak. Albo brud albo uszkodzenie. Jeśli to jest puszka poprezentacyjna to nie można wykluczyć też, że np. upadła ona komuś na glebę i coś się w niej poprzestawiało.

Takich wyników się nie publikuje, przynajmniej nie bez komentarza, bo tylko sieje się zamęt...
                    Może stwierdzili, że skoro tyle ludzi narzeka na AF, to ich puszka jest w porządku...

Komentarz

• Dr. Jekyll

Zamieszczone przez waka
                      Skąd wynikają tak radykalne różnice w odbiorze apartu i dlaczego tak skrajnie wypada w "profesjonalnych" testach?
                      Nie wiem skąd wynikają różnice. Może to rzeczywiście brud. Mało robię testów, ale jeżeli autofocus łapie ostrość na przedmiotach znajdujących się w pokoju o wymiarach 3x4 m oświetlonym 40W żarówką skierowaną do ściany(taka lampa biurkowa przypięta do rury kaloryfera przy której usypiam syna), a przedmioty te są oddalone od źródła światła o 3 m to chyba nie jest źle. Przynajmnniej dla mnie. Ostrzyć to oczywiście ostrzyłem na krawędzie i środkowym punktem. Ale było bez problemu. Żona tylko się ze mnie śmiała jak widziała co wyczyniam. I tyle. :-) Aha. Mówię o testach w pokoju, w nocy, gdzie 2/3 okna o wymiarach ok 1750x1450 jest zasłonięta roletką materiałową. Pokój pomalowany żółtą farbą. Nie wiem co jeszcze napisać, żeby przybliżyć warunki.

Komentarz

• wojkij
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1915

W każdym razie skoro nawet fotopolis sponsorowane mocno przez nikona się do af nie przyczepiło to z puszka optycznych albo samym recenzentem było coś nie tak. Za dużo "stabilizacji" dzień przed testami albo coś w ten deseń...
                        www.kwapisz.org

Komentarz

• Jerry_R
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 722

Zamieszczone przez Zig
                          Zauważyłem, że MkII raczej nie zrobi foty jeśli dobrze nie wyostrzy. W Mk1 nawet jak widzę w wizjerze, że nie jest do końca ostro, to i tak często spust migawki jest możliwy do naciśnięcia. W Mk2 trudniej chyba jest pstryknąć fotkę, jak nie jest do końca wyostrzone lub nawet jest to niemożliwe. Mk1 wydaje się chyba trochę bardziej tolerancyjny jeśli chodzi o ustawienie ostrości (nawet jak nie jest do końca ostro, to i tak uznaje, że Af wyostrzył wystarczająco ostro, by zrobić fotkę).
                          Masz na wplyw na proces ostrzenia w C.Fn III: Auto focus / Drive, konkretnie dalsze szukanie, lub zaprzestanie, w przypadku nie znalezienia ostrosci:

III-1: Lens drive when AF impossible
                          0: Focus search on
                          1: Focus search off
                          Pozdrawiam!

Komentarz

• CmaBarowa
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 34

przesada... działa w porządku niektórzy mają chyba wygórowane wymagania to nie DS !!! tylko 5DmkII działa w porzo pozdrawiam
                            fotografia nie testy

Komentarz

• arrow
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 637

Czytajac wiekszosc wypowiedzi faktycznie mozna sie wystraszyc czy przypadkiem nie kupilo sie bubla ale ... ludziska nic bardziej mylnego AF dziala jak powinien a to ze czasami sie gubi to chyba w kazdym aparacie tak jest. Pucha byla ze mna na pilce halowej i spisala sie znakomicie, byla na studniowce i to samo wiec Panowie zamiast marudzic robmy zdjecia
                              Canon FF

Komentarz

Pracuję...