Jakie obiektywy na wycieczke do Wenecji

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • banan82
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1165

Jakie obiektywy na wycieczke do Wenecji

Witam!

Od razu mowie ze nie jestem raczkujacym w fotografii ale chcialem sie poradzic Was odnosnie sprzetu ktory mam zamiar wziasc na weekendowy wypad do wenecji. Sprzet jaki mam jest w stopce + 50 1.4 mojej zony oraz drugie body 400D. Mamy zamiar jechac z raczej malymi bagazami bo to na 4 dni zaledwie wiec co byscie polecili do zabrania? Mam statyw Manfrotto 190xprob ale wazy 2kg i zastanawiam sie czy nie wziasc takie stratywu za "100zl" ktory jest lekki do zdjec nocnych zamiast frotki. Nie chce brac wszystkich szkiel, po prosty chce skreslic te ktorych nie bede potrzebowal Mam zamiar robic oczywiscie architekture, krajobraz oraz portretowac zonke na tle weneckich zabytkow

Z gory dzieki za pomoc.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User
  • kol
    Bywalec
    • 2007
    • 100

17-40 i 35 - duzo architektury wokol ciekawej, a w razie czego portret tez masz jak strzelic.
    Osobiscie jak gdzies wyjezdzam zabieram 17-40 i 70-200.
    canon

Komentarz

• fahrenheit
      Początki nałogu
      • 2008
      • 360

bodajże 16-35 i 70-200

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

5d - 17-40, 50/1.4
        400d - 70-200/4
        the silence is deafening

Komentarz

• RNz
          Uzależniony
          • 2007
          • 708

też pytanie... 17-40 + 70-200 :-)
          braku reszty nie zauważysz

Komentarz

• Blindseeker
            Uzależniony
            • 2006
            • 522

Zamieszczone przez RNz
            też pytanie... 17-40 + 70-200 :-)
            braku reszty nie zauważysz
            Ja bym do tych 2 sziełek wziął jeszcze 35 lub 50 mm, w zalezności od preferencji.

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Do Wenecji ? Myślę że taki sam jak na wycieczkę do Rzymu lub do Dubrownika.
              Od takich pytań jest podforum dla początkujących, niestety coraz więcej użytkowników rozumuje wedle schematu:
              Pytanie o obiektyw w cenie do 1000 zł "Dla początkujących"
              Jakiekolwiek pytanie o eLke "Obiektywy i lampy błyskowe"
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Plessis
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 28

17-40L i dobry statyw.5d.
                Mnie ostatnio wystarcza 20/1,8 Sigmy i obowiązkowo statyw.
                Ostatnio edytowany przez Plessis; 17242.
                Grzegorz

Komentarz

• banan82
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1165

MacGyver - nie bylem pewien w jakim temacie to wrzucic. Wiem ze to samo moze byc w dubrowniku czy w paryzu. Pytam ogolnie, a miejsce podalem bo tam jade. Idiota nie jestem zeby myslec do wenecji inne obiektywy jak do warszawy.
                  17-40 na pewno wezme, 35 pewno tez do fajnych portretow na lokacji. Co do zooma to waham sie czy nie wziasc stalki 135 zamiast 70-200, po prostu jak trzeba bedzie ciasniej to by sie ewentualnie skorpowalo. Zdjec wiekszych jak A4 wywolywac nie bede wiec jakosc powinna byc ok. Na zoomie roznica ("o dziwo") miedzy 135 a 200mm nie jest az taka niebotyczna.
                  Crazy Apple Fanboy
                  Ex Linux User

Komentarz

• kiełbik

a ja bym wziął po prostu 35 do archit i krajobrazu a 135 do portretów (nie lubię zoomów) i po co więcej?

Komentarz

• jk_cyfrowe_pl
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 21

Ja się zastanawiałem nad tym samym jak jechałem do Paryża i nie chciałem brać zbyt dużej ilości sprzętu. Zostałem przy 17-40, 70-200/2.8 i lampie 580EXII. Ostatniego dnia zwiedzania 70-200 już zostawiłem w hotelu, bo używałem go sporadycznie a trochę waży niestety. Gdyby to było 4.0 pewnie bym nosił cały czas.
                      Pozdrawiam
                      Jakub Kaniuka
                      Konsultant Handlowy cyfrowe.pl

Komentarz

• lamuszka
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 39

Odpowiedź oczywiście zależy od tego, co i jak fotografujesz... ale pewnie nie tego spodziewałeś się zakładając ten temat

Tak, jak ktoś już napisał - jeśli masz 17-40 i 70-200, to Twoje możliwości są już prawie nieograniczone. Ja dysponuję tylko Tamronem 17-50 i podczas zeszłorocznej wizyty w Wenecji bardzo, ale to bardzo doskwierał mi brak czegoś dłuższego. Najważniejsze powody to:
                        1) Cała masa interesujących detali architektonicznych, które aż proszą się o uwiecznienie, niekoniecznie w towarzystwie całej reszty otoczenia
                        2) z powodu topografii miasta, nie wszędzie łatwo jest się dostać. Podczas wędrówki dosyć często zdarzało mi się zauważyć coś ciekawego po drugiej stronie kanału i, albo nie mogłem tam trafić, albo z założenia nie było to miejsce dostępne dla turystów.

Generalnie, czego ostatecznie nie wybierzesz, na pewno przywieziesz ze sobą wiele dobrych zdjęć. Wenecja jest zdecydowanie najbardziej fotogenicznym miejcem, w którym miałem do tej pory przyjemność bawić Pozdrawiam!
                        czym? co?

Komentarz

• banan82
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1165

czyli polecacie zoomy raczej Wlasnie caly czas zastanawiam sie nad wzieciem 135 zamiast 70-200. Wczesniej wspominalem o ewentualnym cropowaniu zdjec jestli byloby za krotko. Chce uwieczniac zonke na duzych przyslonach co na zoomach f4 jest raczej kiepsko. 17-40 wezme na pewno, 35 na pewno, zonce dam moze zooma, a sam wezme 135 Chyba tak bedzie najlepiej. Statyw tez (tylko raczej ten tani lekki jak manfortto) oraz lampe (a jakby cos) 85tka oraz 50tka jest w sumie niepotrzebna.
                          Crazy Apple Fanboy
                          Ex Linux User

Komentarz

• marfot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4605

Krótki C17-40 i długi C70-200. Taki zestaw inspiruje do wyraźnej konwencji ujęcia danego tematu i automatycznie wymusza zdecydowaną perspektywę. W Wenecji miałem (jeszcze na analogu) 28-70 i 70-300 i zdjęcia z tego pierwszego wyszły bardzo zwyczajne natomiast z tele ciekawsze. Brakowało mi UWA do skojarzenia pierwszoplanowych elementów z szerokim tłem.
                            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• RNz
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 708

Zamieszczone przez banan82
                              czyli polecacie zoomy raczej Wlasnie caly czas zastanawiam sie nad wzieciem 135 zamiast 70-200. Wczesniej wspominalem o ewentualnym cropowaniu zdjec jestli byloby za krotko. Chce uwieczniac zonke na duzych przyslonach co na zoomach f4 jest raczej kiepsko.
                              Moim zdaniem przesadasz z tym kiepsko.

Masz dwie puszki, na jadna zapinasz 17-40, na drugą 70-200 i masz komplet, nawet nie musisz zmieniac.
                              Pomyśl takze inaczej:
                              wiecej szkieł to wiecej noszenia, a przede wszystkim wiecej zmartwień na lotnisku, w hotelu, w restauracji i wszędzie tam gdzie nie mozesz ich mieć przy sobie.
                              Ja bym w życiu nie zabrał tylu szkieł.

Komentarz

Pracuję...