Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Od razu mowie ze nie jestem raczkujacym w fotografii ale chcialem sie poradzic Was odnosnie sprzetu ktory mam zamiar wziasc na weekendowy wypad do wenecji. Sprzet jaki mam jest w stopce + 50 1.4 mojej zony oraz drugie body 400D. Mamy zamiar jechac z raczej malymi bagazami bo to na 4 dni zaledwie wiec co byscie polecili do zabrania? Mam statyw Manfrotto 190xprob ale wazy 2kg i zastanawiam sie czy nie wziasc takie stratywu za "100zl" ktory jest lekki do zdjec nocnych zamiast frotki. Nie chce brac wszystkich szkiel, po prosty chce skreslic te ktorych nie bede potrzebowal Mam zamiar robic oczywiscie architekture, krajobraz oraz portretowac zonke na tle weneckich zabytkow
Z gory dzieki za pomoc.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1 Crazy Apple Fanboy Ex Linux User
Do Wenecji ? Myślę że taki sam jak na wycieczkę do Rzymu lub do Dubrownika.
Od takich pytań jest podforum dla początkujących, niestety coraz więcej użytkowników rozumuje wedle schematu:
Pytanie o obiektyw w cenie do 1000 zł "Dla początkujących"
Jakiekolwiek pytanie o eLke "Obiektywy i lampy błyskowe"
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
MacGyver - nie bylem pewien w jakim temacie to wrzucic. Wiem ze to samo moze byc w dubrowniku czy w paryzu. Pytam ogolnie, a miejsce podalem bo tam jade. Idiota nie jestem zeby myslec do wenecji inne obiektywy jak do warszawy.
17-40 na pewno wezme, 35 pewno tez do fajnych portretow na lokacji. Co do zooma to waham sie czy nie wziasc stalki 135 zamiast 70-200, po prostu jak trzeba bedzie ciasniej to by sie ewentualnie skorpowalo. Zdjec wiekszych jak A4 wywolywac nie bede wiec jakosc powinna byc ok. Na zoomie roznica ("o dziwo") miedzy 135 a 200mm nie jest az taka niebotyczna.
Ja się zastanawiałem nad tym samym jak jechałem do Paryża i nie chciałem brać zbyt dużej ilości sprzętu. Zostałem przy 17-40, 70-200/2.8 i lampie 580EXII. Ostatniego dnia zwiedzania 70-200 już zostawiłem w hotelu, bo używałem go sporadycznie a trochę waży niestety. Gdyby to było 4.0 pewnie bym nosił cały czas.
Pozdrawiam
Jakub Kaniuka
Konsultant Handlowy cyfrowe.pl
Odpowiedź oczywiście zależy od tego, co i jak fotografujesz... ale pewnie nie tego spodziewałeś się zakładając ten temat
Tak, jak ktoś już napisał - jeśli masz 17-40 i 70-200, to Twoje możliwości są już prawie nieograniczone. Ja dysponuję tylko Tamronem 17-50 i podczas zeszłorocznej wizyty w Wenecji bardzo, ale to bardzo doskwierał mi brak czegoś dłuższego. Najważniejsze powody to:
1) Cała masa interesujących detali architektonicznych, które aż proszą się o uwiecznienie, niekoniecznie w towarzystwie całej reszty otoczenia
2) z powodu topografii miasta, nie wszędzie łatwo jest się dostać. Podczas wędrówki dosyć często zdarzało mi się zauważyć coś ciekawego po drugiej stronie kanału i, albo nie mogłem tam trafić, albo z założenia nie było to miejsce dostępne dla turystów.
Generalnie, czego ostatecznie nie wybierzesz, na pewno przywieziesz ze sobą wiele dobrych zdjęć. Wenecja jest zdecydowanie najbardziej fotogenicznym miejcem, w którym miałem do tej pory przyjemność bawić Pozdrawiam!
czyli polecacie zoomy raczej Wlasnie caly czas zastanawiam sie nad wzieciem 135 zamiast 70-200. Wczesniej wspominalem o ewentualnym cropowaniu zdjec jestli byloby za krotko. Chce uwieczniac zonke na duzych przyslonach co na zoomach f4 jest raczej kiepsko. 17-40 wezme na pewno, 35 na pewno, zonce dam moze zooma, a sam wezme 135 Chyba tak bedzie najlepiej. Statyw tez (tylko raczej ten tani lekki jak manfortto) oraz lampe (a jakby cos) 85tka oraz 50tka jest w sumie niepotrzebna.
Krótki C17-40 i długi C70-200. Taki zestaw inspiruje do wyraźnej konwencji ujęcia danego tematu i automatycznie wymusza zdecydowaną perspektywę. W Wenecji miałem (jeszcze na analogu) 28-70 i 70-300 i zdjęcia z tego pierwszego wyszły bardzo zwyczajne natomiast z tele ciekawsze. Brakowało mi UWA do skojarzenia pierwszoplanowych elementów z szerokim tłem.
czyli polecacie zoomy raczej Wlasnie caly czas zastanawiam sie nad wzieciem 135 zamiast 70-200. Wczesniej wspominalem o ewentualnym cropowaniu zdjec jestli byloby za krotko. Chce uwieczniac zonke na duzych przyslonach co na zoomach f4 jest raczej kiepsko.
Moim zdaniem przesadasz z tym kiepsko.
Masz dwie puszki, na jadna zapinasz 17-40, na drugą 70-200 i masz komplet, nawet nie musisz zmieniac.
Pomyśl takze inaczej:
wiecej szkieł to wiecej noszenia, a przede wszystkim wiecej zmartwień na lotnisku, w hotelu, w restauracji i wszędzie tam gdzie nie mozesz ich mieć przy sobie.
Ja bym w życiu nie zabrał tylu szkieł.
Komentarz