Usunięcie filtra Bayera

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kajtek_bez_Majtek
    Coś już napisał
    • 2008
    • 53

Usunięcie filtra Bayera

Mam stareńkiego 300d, biedak leży w szafie i zarasta kurzem ze starości. Pewnego dnia wpadłem na pomysł, żeby przerobić go na Ultimate B/W machine i zacząłem się zastanawiać nad wypruciem z niego filtra bayera. Pogrzebałem w necie, ale bez konretnych rezultatów. Czy to się da w ogóle zrobic? Czy może filtr jest tak "złączony" z sensorem że sprawa jest bez szans?
    This isn't happiness, or maybe perhaps, it is
  • Peri Noid
    Uzależniony
    • 2006
    • 604

Filtr Bayera?! Chyba chodzi ci o filtr UV. Filtr (siatka) Bayera to sposób rozłożenia na matrycy poszczególnych fotodiod odpowiadających za rejestrowanie składowych koloru. Tego nie da się usunąć - chyba, że z całą matrycą ;-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• konradl
      Uzależniony
      • 2004
      • 980

usun lepiej filtr podczerwieni, to jest praktykowane i mozna znalezc kilka tutoriali w internecie
      A i efekty sa IMO ciekawsze

Komentarz

• mate00sh
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1312

Proszę bardzo:
        Disclaimer: This tutorial is intended for experienced professionals and made available to you for informational purposes only. Tampering with your camera will void your manufacturer’s warranty. If you decide to perform the conversion you could damage your camera or be hurt or get killed from the high voltage present – you do so at your own risk, we are not responsible for camera damage or any harm you may suffer or any special or consequential damages. Also, by visiting this site you are legally bound by our Terms of Use Agreement, we highly recommend you read it. Focus Warning:  Because

Komentarz

• Kam
          • 2008
          • 6

pomysł przerobienia matrycy na "czarnobiałą" nowy nie jest. nawet jeśli uda się zdjąć filtr Bayera to pozostaje trudność zasadnicza - firmware nadal będzie to kodował jako składowe RGB.
          moje zdjęcia

Komentarz

• airhead
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2495

a po co usuwać filtr Bayera albo UV? pozbądź się IR, przy okazji pewnie stracisz też AA
            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Sławek
              Uzależniony
              • 2008
              • 968

Taki zabieg na body to jego śmierć.
              www.fotokrajs.pl

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

Zamieszczone przez Peri Noid
                Tego nie da się usunąć - chyba, że z całą matrycą ;-)
                Dlaczego? AFAIK kolorowy filtr jest wykonany z substancji organicznych, powinno dać się go usunąć z krzemu... O ile nie jest to na koniec pokryte czymś zabezpieczającym, SiO2 choćby.

EDIT:
                Będzie problem. Wg tej stronki filtr bayera jest ulokowany pod mikrosoczewkami. Sorry, nie da się.
                Ostatnio edytowany przez piast9; 3154.
                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• ronin

Zamieszczone przez piast9
                  EDIT:
                  Będzie problem. Wg tej stronki filtr bayera jest ulokowany pod mikrosoczewkami. Sorry, nie da się.
                  Nie przesadzajcie z tą śmiercią, efekty nie są powalające ale widziałem kilka prób (jedna nawet zaowocowała zdjęciami)

http://photo.net/digital-camera-shopping-forum/00CAB5

http://photo.net/photodb/folder?folder_id=506144

Pozdrawiam

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Na tej stronie facet chyba zdrapał ledwie filtr IR, a nie Bayera - stąd czerwonawy zafarb.

Gdyby nawet udało się usunąć Bayera, co, jak pokazał Piast, jest niemożliwe technicznie, to wymagałoby to jakiejś pracy ze zdjęciami - np. wypuścić z dcrawa surowe dane itd. Ponadto - zyskujemy pewnie z 3EV do czułości! Ciekawe, mógłby canon taki aparat wypuścić.
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• ronin

Szkoda

Nie czytałem całego podlinkowanego wątku (mój błąd), znalazłem to kiedyś
                      gdy zastanawiałem się nad cyfrowym aparatem tylko do BW.
                      Widzę że więcej osób się zastanawia

Może kiedyś któryś producent pójdzie po rozum do głowy i nas zobaczy
                      Choć nie spodziewam się że będzie to niedługo

Komentarz

• Kajtek_bez_Majtek
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 53

Dziękuję za odpowiedzi i linki. Wychodzi na to, że się nie da. Kodak kiedyś robił cyfrowe ścianki które robiły zdjęcia czarno białe,stąd mój pomysł. Była wersja do canona nazywała się EOS DCS 1m i do nikosia DCS 760m. Efekty były bardzo ciekawe, szkoda że nikt nie idzie tą drogą.
                        This isn't happiness, or maybe perhaps, it is

Komentarz

Pracuję...