Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wątek mnie zainteresował bo dylemat mam podobny (a zakładać nowego wątku chyba nie ma sensu...)....tyle, że planuję przesiadkę z 30D....
Czytam o 5DMII i 50D i...niepokoję się nieco (nie tylko szalejącymi cenami i brakiem dostępności nowej 5ki...).
Najbardziej mnie zaniepokoiły głosy, ze nowa 5ka nie jest za tęga w obrazowaniu z podpiętym 24-70 L....(tu ponoć stara 5ka była lepsza)...
Ogólnie od jakiegoś czasu gromadzę szkła z myślą o FF (16-35 II, 24-70 i 70-200/4L) a teraz....zasiewają tu ziarenka wątpliwości w kwestiach pożytku z ilości pikseli vs. jakość obrazu.... z tego wszystkiego...najbardziej żałuję, że nie kupiłem w ubiegłe wakacje starej 5ki kiedy jej cena była atrakcyjna :-)
teraz...nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem...ale...co tu wybrać? czy przypadkiem nie lepiej przejść na najbliższy rok-dwa z 30 D na 50D a poczekać na to co nam Canon zafunduje nieco później?
Czy też...ulec braku cierpliwości i jednak znaleźć gdzieś dostępną nowa 5kę?
próbowałem jakoś w innym wątku ale...tam dyskusja skupiła się nad różnicami między 40D a 50D :-)
mam kilka przemyśleń odnośnie obecnego wariactwa....
po 1 - żałuję (pewnie nie ja jeden), że nie kupiłem w ubiegłe wakacje starej 5ki.... cena była wtedy sympatyczna (na giełdzie w Stodole kole 5,2 kPLN)...czekałem na MII....nie przewidując...spekulacji na naszej walucie, która się obecnie odbywa...
po 2 - przez obecną cenę 5kiMII (dziś udało mi się znaleźć za 9kPLN...z Europy i bez faktury...) moja skłonność do kupna tego (nie wątpię!)superurządzenia nieco zmalała...
po 3...zostały mi (i pewnie nie tylko mi...) w zasadzie 3 opcje:
a/ ulec jednak pokusie i kupić 5DmII ufając, że cena będzie już tylko wyższa (złotówka spada non stop)
b/ przesiąść się na okres przejściowy (pewnie znowu ze 2 lata) na 50 D...
c/ pozostać póki co z 30 D....
może być jeszcze opcja d/ pt. znajdź gdzieś starą 5kę, ale... używek się boję a nowe trudno dostępne no i z tą samą cenową przypadłością :-(
Przesiadka na FF byłaby opcją pewnie najbardziej pożądaną (pomijając kwestie wyczytanych na forum wątpliwości typu '24-70 L nie daje rady', '16-35 LmII też nie bardzo' o 'kiepskim 70-200 4L z nową 5ką' nie wspominając.... a dla mnie są to po prostu moje szkła...i jakoś nie widzę sensu ich zmiany....choć oczywiście zmartwiłbym się, gdybym wypruł kupę w sumie kasy na nowe body a szkła by się okazały mieć marną 'rozdzielczość optyczną'...ale - mimo wszystko - nie wydaje mi się, by dla Canona Lka oznaczała 'Luksus' z małą gwiazdką tj. 'nie dotyczy nowszych body'...
Sprzedając 30 D z oryginalnym gripem oraz niepotrzebnym już wtedy szkłem 10-22 odzyskałbym część kasy (tak pewnie ze 3,5 k) i miał...nową 5ke za c.a. 5,5 kPLN....
ale tak sobie myślę czy w tej sytuacji nie przejść do opcji B... wtedy sprzedając 30D bez gripa (pasuje do 50d) i pozostawiając 10-22 (na cropie kąt potrzebny...) za ok. 2,5 zmieniam obrazowanie na nieco lepsze...i...mam ekstra wyświetlacz :-), czyszczenie matrycy i możliwość regulacji B/F Focusa....
Och...te dylematy na szalejącym rynku... a jeszcze niedawno wszystko malowało się w różowych kolorach i mieliśmy mieć drugą Irlandię... :-)
Pozdrawiam wszystkich z podobnymi dylematami i....czekam na info co oni zamierzają zrobić...
W Canonie 50D zyskasz przede wszystkim na AF, który jest dużo lepszy już w 40D niż w 30D. Ale pozostaje jeszcze pytanie czy nie lepiej w takim wypadku 40D, którego cena jest całkiem przyjemna. Otóż sprawdziłem osobiście robiąc test poziom szumu między 40D a 50D, bo słyszałem rózne opinie. Okazało się jednak, że 50D szumi trochę mniej mimo większej rozdzielczości. Wiec jeśli pracujesz na wysokich czułościach to na pewno warto.
Czy czekać na 5D Mark II - jeśli ważniejsza od szybkości AF jest dla Ciebie jakość obrazu - odwzorowanie szczegółów oraz całkowicie używalne 6400ISo to nic innego jak 5D MKII.
Pozdrawiam
Jakub Kaniuka
Konsultant Handlowy cyfrowe.pl
Ja miałem podobny dylemat.
Czekałem aż cena 5d troszkę spadnie po wejściu 5d mkII na rynek i się nie doczekałem. Używek nie chciałem, 5d mkII jest poza moją granicą akceptowalnych wydatków na hobby, tak więc zostało mi 50d które mam już 3 miesiące, zrobiłem nim kilka wspaniałych zdjęć, może troszkę żałuję, że nie jest to full-frame, ale może za jakiś czas :-) Szklarnię od samego początku kupuję z myślą o pełnej klatce.
Ja przesiadłem się właśnie z 30d na 5d mk2. Na plus oczywiście, jakość obrazu, szumy, AF, ergonomia, komfort pracy. Jestem zachwycony nową puszką. Kolosalna zmiana jak dla mnie. Nie żałuje ani przez chwile wydanej kasy - fakt że udało mi się kupić na f-vat w cenie 8100 - uważam że jest warta tych pieniędzy - nawet i 9k za tą puchę to dobra cena.
Nie wiem czego się ludzie spodziewali - ale to naprawdę kawał dobrego aparatu. Bawiłem się też d700 - zresztą swoja przygodę z fotografia zaczynałem od nikona d70s - d700 to tez świetny aparat. Oba to doskonałe narzędzia pracy - nie rozumiem po co rozstrzygać który lepszy. Każdemu co innego jest potrzebne - każdy znajdzie swój ideał. Ja robię zdjęcia - a odkąd mam 5d mk2 - praca ta stała się jeszcze przyjemniejsza. Teraz tylko szklarnie sobie rozbudować muszę.
Nawet 50 1.8 podpięte do nowej piątki robi świetne zdjęcia - przy 2.2 ma mikroskopijną GO, jest ostre i ma bardzo ładne rozmycie - zupełnie inaczej obrazuje jak na moim starym 30d.
Jeszcze nie miałem czasu w plenerze przestrzelić ale ostatnio w domu podczas sobotniego gotowania robiliśmy sobie z panną trochę fotek do albumu - wszystko na iso 3200, przysłona od 2.2 do 3.2. Nawet ona - mimo że jest laikiem w dziedzinie foto stwierdziła że ten aparat robi jakieś takie lepsze zdjęcia jak ten stary. Coś w tym chyba jest bo przecież szkło które było zapięte to wspomniany 50 1.8 za 350zł.
Drugie szkło jakim się bawiłem to Tamron 28-75 - niestety musiałem pozbyć się starej szklarni i powoli uzupełniam i buduje nowy komplet - i tutaj też wielkie WOW. super kolorki, ładne rozmycie. Na 2.8 trochę winietuje - ale to da się prosto skorygować. Ostre fajne szkło. AF też nie najgorszy.
Jeżeli wydatek na 5d mk2 miałby nadszarpnąć twoja kieszeń to może jeszcze poszukaj gdzieś starej piątki - uciekaj w FF jeżeli zajmujesz się fotografia zarobkowo.
Jest taki sklep - fototaniej.pl - mają tam w ofercie 5d mk1 - ale nie dzwoniłem - wiec nie wiem czy to aktualne. Wystawiają fakturę - marże (lub kosztową jak zwą ją inni) czyli że walisz wszystko w koszty - nie odliczasz vatu. To tez zawsze jakieś rozwiązanie.
Pozdrawiam
Łukasz
http://moj-aparat.blogspot.com/
C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;
Dobre pytanie.... brat mi też je zadaje :-)
Ani na fotkach nie zarabiam, ani nie robię monstrualnych powiększeń (w sumie to ostatnio w ogóle nawet nie robię odbitek..poza nielicznymi wydrukami foto...)...
Mój egzemplarz jest ok i nigdy z nim nie miałem problemów...ma wypstrykane nieco ponad 10 tys. fotek (niedawno zresetowałem licznik...)
Ale...chyba chcę jakoś popróbować znaleźć jakość, nasycenie itd. itp, którą kiedyś widziałem pstrykając np. wycieczkę w Tatry analogową 3ką na slajdach...
i uprzedzając....wiem, że wszystko to można podrkęcić w PSie... ale...tam nie było trzeba... i nie mam na to specjalnie czasu (w jednej z książek foto ostatnio przeczytałem jak to autor dba o swój czas i wszystko robi, by zdjęcia nie trzeba było PSuć...)
Ale...chyba chcę jakoś popróbować znaleźć jakość, nasycenie itd. itp, którą kiedyś widziałem pstrykając np. wycieczkę w Tatry analogową 3ką na slajdach...
moim zdaniem zmiana aparatu niewiele tu pomoże, natomiast bardziej zainteresowałbym się obróbką; z tym że niekoniecznie w PS lecz sposobem wywołania RAW, różnicami w poszczególnych konwerterach, może też Picture Style w DPP, itd...
Zamieszczone przez Artek_Bartek
i uprzedzając....wiem, że wszystko to można podrkęcić w PSie... ale...tam nie było trzeba... i nie mam na to specjalnie czasu (w jednej z książek foto ostatnio przeczytałem jak to autor dba o swój czas i wszystko robi, by zdjęcia nie trzeba było PSuć...)
autor chyba trochę się mija z prawdą...
Obróbka komputerowa pliku cyfrowego jest czyś tak samo naturalnym jak obróbka chemiczna kliszy. Ważne tylko, by zachować umiar i rozróżniać obróbke od grafiki komputerowej czy fotomontażu.
Generalnie rzecz biorąc to tak. Jak bym mial Ci doradzic pomiedzy 40D a 50D to polecam bardziej 40D. Nizsza cena, puszka generalnie ta sama a na dodatek szybsa w serii. Fakt 50D ma rozszerzenie ISO do H1 ale to ziarno takie ze pod slonce trzeba robic zeby nie bylo widac. a z drugiej strony to przesiadka z 30D na 40D jest troche bez sensu. 2mpx wiecej, Af ten sam, szumy podobne, 30D ma najlepszy( najostrzejszy) wyświetlacz z wszystkich canonów, zreszta 30D to poprostu super pucha.
Odnosnie 5d Mark II. Uzytkuje go od miesiaca i powiem tak. Zajefajna puszka. Swietnie rysuje nawet na wysokich czulosciach, WB genialny, jakosc fotek jest poprostu swietna, AF- nie wiem czemu wszyscy sie czepiaja do tego AF:P zarebiscie szybko i precyzyjnie ostrzy. Testowalismy w studio z kolega moje 5D mkII z 24-105L f/4 i jego 1D Mk III z 16-35L f/2.8 i 35 mm f/1.4 Piatka byla nr 1, chociaz to rózniez zasluga obiektywu. Jedyne na co mozna ponarzekac to slaby plastik od CF. Tylko zastanów sie czy takie body Ci potrzebne
Nalejże też do tych co chcieli się przesiąść z 30D na nową 5-tke jestem fotografem ślubnym od 2 lat mam własne studio
Opcja Nr. 1 ( Nikony D700 i D3 , sprzedaje wszystko mam dość ..)
Moje odczucia są takie ze za obecną cenę 5MKII na dziś 9 tyś aparat już nie wart zachodu, cena jak na to co oferuje ta puszka to już za dużo.
a to dlatego że mamy już świetnego D700 za 7 tyś lub warto dołożyć 3 tysiące do ceny piątki i kupić D3 za 12tyś. Niestety pozostaje kwestia szklarni do Nikona jeśli ma być dobrze tanio nie będzie .
Zaczynając od 0 –ra to nie ma co się zastanawiać, trzeba też przyzwyczaić się do filozofi nikonowskiej..
PS. Już parę razy podpinałem D700 i D3 z 24-70 2.8 i jest pięknie szczególnie z D3 ale coś mi nadal nie pasuje…hmm przyzwyczajenia?
Opcja nr. 2 (Canon 50D - na przetrwanie pali mnie kasa w kieszeni musze mieć nową zabawkę )
Testowałem i niestety wyższe ISO max 1600 i to tylko w zapisie S-raw 7mpx kuleje zakres tonalny .Gdyby nie to, to byłby super aparat..…ale można z tym żyć…ale szkoda tych 15 mpx
Z drugiej strony teraz wywołuje odbitki kościele z 8 Mpx..i daje rade ..za to na dworze super.. w studio też daje rade ..z dobrą skałką może być miło.
Podsumowując ..niedoceniony ..do większości zastosowań wystarczy.. problemy ciemne sceny , lepiej go kupić niż nową 5-tke za 9 kafli i poczekać na 5 MK III lub 1D Mark 4.a potem zostawić jako awaryjne body .
Plotki mówią też że pod koniec roku pojawi się następca 50D .. zapewne będzie kręcił filmy. Jest to realne gdyż Nikon niedługo wypuści D400.
Opcja 4. (5D Mk1 - rozsądnie )
5D MK1 ..hmm jeśli nie trafiają ci się do fotografowania np. biegające modelki to polecam
Chyba za te 5 tysięcy najrozsądniejsza przesiadka z Cropa jeśli nie chcesz pozbywać się szkieł i zmieniać systemu. Może warto popracować tym aparatem przez rok półtora
Myślę też że zdjęcia z nowego 5D II mogą też z niektórymi szkłami wyglądać słabiej
Niż w MK 1 O czym ktoś wspominał ( 24-70 2.8 ) przydałby by się jakieś testy.
jak dobrze ze mam 24-105
Podsumowując
Myślę że najrozsądniej jest przeczekać kryzys robić tym co się ma i nastawić się na zakupy w połowie roku. Zobaczymy co się pojawi myślę też o szkłach. Będzie więcej testów nowej 5-tki z różnymi szkłami...może się okazać że 21mpx…to jednak za dużo dla większości szkieł.
Może będzie też jakaś promocja w Canonie i będzie taniej poczekajmy też na 1D może w podobnej cenie do Nikona D3 warto będzie zastanowić się nad jednym aparacie na długie
lata… wytrzymałym i z dobrym AF …szczególnie jak ktoś chce kupić na raty..260 zł na 3 lata czy 350zł ..brak bardzo tego aparatu… bardzo.
Ja na razie czekam na 1-ke zobaczymy jaka cena będzie, a jak coś mnie przypili lub padnie sprzęt to kupie 50D lub 5D MK1 jak znajde na najbliższy rok. Resztę zainwestuje w dwie dobre stałki.. chyba że cena 5DMK II spadnie do ceny wyjściowej wtedy można pomyśleć
Na razie w tej cenie to chyba nie warto zaraz dojdzie do 10 tyś
...z drugiej strony to przesiadka z 30D na 40D jest troche bez sensu. 2mpx wiecej, Af ten sam,
AF ten sam?To chyba lekkie nadużycie.Tych AF nie ma co nawet porównywać....40D zdecydowanie wygrywa.Weź obydwa body i spróbuj złapać ostrość w kiepsko oświetlonym pokoju na przedmiocie mało kontrastowym.Wypada to blado w 30D.
witam,
mam ten sam dylemat. przesiadka z 30d na 5dmk2 lub 1dmk3. 9k zl to jeszcze ok. w dublinie chca 2340e. kupilem z zestawu 24-105 (zestaw kosztowal 3000e z 5dmk2) po sprzedaniu obiektywu ktory kosztuje okolo 1000e samo body kosztowalo 2500e. gdzie tu logika?!
Pozdrawiam wszystkich doszlych i nie doszlych posiadaczy 5Dmk2
a z drugiej strony to przesiadka z 30D na 40D jest troche bez sensu. 2mpx wiecej, Af ten sam, szumy podobne, 30D ma najlepszy( najostrzejszy) wyświetlacz z wszystkich canonów, zreszta 30D to poprostu super pucha.
AF w 40D jest zupełnie inny niż w 30D.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Komentarz