Tusze do systemów CFS/CISS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yacenty
    Bywalec
    • 2007
    • 177

Tusze do systemów CFS/CISS

Witam,
    złożyłem zamówienie na CFSa do mojej drukarki EPSON R285, sugerowany tusz na stronie Gelexu to Lyson FOTONIC.

Teraz dostałem takiego oto maila:
    Do drukarki R285 zalecamy atrament Lyson Universal, ktory jest atramentem zalecanym przez samego producenta.
    Cena atramentu jest taka sama jak atramentu Fotonic Photo.
    Dlatego pozwolilam sobie umiescic ten atrament na fakturze pro forma.
    orientujecie się jaka może być różnica pomiędzy tymi tuszami?
    Pozdrawiam
    YacentY
    Powered by C7D MK II, C6D, 24-105/4L, 50/1.4, 580ExII, PW
    www.agrofoto.pl
  • tomba
    Bywalec
    • 2006
    • 234

witaj, ...i jaki kupiłeś? na allegro ktoś sprzedale ponoć tusz barwnikowy lysona do tego epsona http://allegro.pl/item577463340_nowo...w_po_50ml.html , zastanawiam sie czy nie brać. Gdzie kupowałeś?
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Komentarz

• yacenty
      Bywalec
      • 2007
      • 177

tak mi się poskładało ze brakło kasy i odmówiłem ten system.
      może w przyszłym miesiącu się skuszę
      www.agrofoto.pl

Komentarz

• yacenty
        Bywalec
        • 2007
        • 177

zadałem pytanie czlowiekowi z allegro - czemu jego tusze sa 3-4 razy tansze od tych z inks.pl oto odpowiedz:

Mój tusz to seria "office" - czyli jest to tusz z niższej półki. Druga różnica to cena... - u mnie tusz jest tańszy 3=krotnie... Pasuje oczywiście do serii R Epsonów.

Tyle w temacie
        Pozdrawiam
        www.agrofoto.pl

Komentarz

• tomba
          Bywalec
          • 2006
          • 234

...jeszcze znalazłem coś takiego http://www.fototinte.pl/sklep/produc...fa90af023b875c , sam ciss wygląda lepiej od tych z allegro, ale chyba wolałbym kupic bez tuszy i potem dobrać osobno.
          Fotograf ślubny

Komentarz

• ElSor
            Uzależniony
            • 2008
            • 504

Mam takiego CISS'a ale do IP 4200 - jest ok.
            Atrament ... nie wiem jak z wytrzymaloscia na blakniecie itp ale odwzorowanie kolorow takie sobie tzn na zdjeciu za bardzo sie nie przyczepisz ale porownujac do obrazu z monitora widac roznice golym okiem
            Wiem ze trzeba skalibrowac ale po co jesli ten tusz niebawem moze mi sie skonczyc a nie jestem az takim onanista aby kazde zdjecie miec perfekcyjne pod kazdym wzgledem
            A490+SDK
            Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• czornyj
              Zasłużeni
              • 2006
              • 2626

Nie skalibrować, tylko oprofilować.

Osobiście gdybym miał drukować za pomocą nieoprofilowanych tuszy, to dałbym sobie spokój i nosiłbym do minilabu - po prostu szkoda papieru.

A na "tusz niebawem się może kończący" jest prosta rada - wystarczy potem kupić ten sam rodzaj, którego się używało.
              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• tomba
                Bywalec
                • 2006
                • 234

... myślę, że wystarczy oprofilowany papier. Jeżeli tusz jest dobry to powinno. Za jakiś czas przyjedzie do mnie ciss z kompletem tuszy ink-mate. Jak bedzie kicha to będę miał najwyżej do drukowania płyt.
                Fotograf ślubny

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

Zamieszczone przez tomba
                  ... myślę, że wystarczy oprofilowany papier. Jeżeli tusz jest dobry to powinno.
                  Kombinacja tusz - papier ze wskazaniem na tusz na zdrowy rozsądek - jak się kolory tuszu odrobinę różnią od tego co drukarka myśli że ma (czyli tuszy oryginalnych) to raczej dobrze nie będzie...
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• czornyj
                    Zasłużeni
                    • 2006
                    • 2626

Zamieszczone przez tomba
                    ... myślę, że wystarczy oprofilowany papier. Jeżeli tusz jest dobry to powinno. Za jakiś czas przyjedzie do mnie ciss z kompletem tuszy ink-mate. Jak bedzie kicha to będę miał najwyżej do drukowania płyt.
                    Ja nie myślę, ja to wiem
                    Owszem - oprofilowany papier wystarczy, jeśli profil został wykonany dla kombinacji danego tuszu z owym papierem. Jeśli jednak np. użyjemy profilu papieru ilford dla tuszy canona przy cissie zalanym lysomem, to oczywiście będziemy w dupie. Wstawię później przykład jak to pięknie wychodzi.
                    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• czornyj
                      Zasłużeni
                      • 2006
                      • 2626

Zgodnie z obietnicą - mała wizualajzejszon:

Orginał:

Zdjęcie wykonane wraz z wzornikiem CC24p, oprofilowane DNG Profile Editorem.
                      Na zdjęciu 2 wydruki z Epsona R1800 zasilonego tuszem nieorginalnym, zarządzanie barwą w PS-a, odwzorowanie percepcyjne:
                      - po lewej powiększenie wykonane z użyciem orginalnego profilu fabrycznego dla kombinacji Epson R1800 i papieru Premium Glossy
                      - po prawej powiększenie wykonane z użyciem profilu, który ukręciłem własnoręcznie
                      Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
                      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• spikysiy

tomba,
                        Możesz podzielić się opinią o jakości druku na tuszach ink-mate.
                        Dzięki

Komentarz

• tomba
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 234

w sumie to nie wiem czy mam ten ink mate, na butlach jest napisane trigon ink.
                          Sam tusz na pewno nie jest taki sam jak oryginalny epsona. Najbardziej wiarygodne wydruki otrzymałem na profilu epson glosy, czy to na oryginalnym epsonoskim papierze czy na Agamie.
                          Na biede ujdzie, ja używam głównie do tekstu i drukowania płyt, czasem jakieś zdjęcie. Jakbyś chciał mieć dobry wydruk to oprofilowanie jest konieczne.
                          Fotograf ślubny

Komentarz

• yacenty
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 177

kupiłem pojemniki napełnialne i tusz do R285 na allegro od człowieka o nicku na P.
                            ten tusz i pojemniki są do ****.
                            Wydrukowałem kilkanaście zdjęć - wysłałem to temu Panu z opisem ze jest to GÓWNO i Pan się na mnie straszliwie obraził.
                            poprosiłem o odesłanie zdjęć i podanie adresu do odesłania tuszy i pojemników i cisza, przez telefon nawet na mnie krzyczał - dziwny człowiek.
                            Mówił ze wszystkim pasują kolory jego tuszu, na koniec stanęło na tym ze jak mi się tusz nie podoba to on go przyjmie z powrotem ale pojemniki juz nie, bo ponoć działają.
                            wkurzony zamówiłem tusz lyson fotonic xg z pojemnikami napełnianymi z inks.pl
                            pojemniki działają od pierwszego strzału - bez żadnego 15 krotnego czyszczenia głowic i innych akcji. wydruki są stosunkowo ładne - nie wiele różnią się od wydruków z oryginalnych pojemników epsona. mam wrażenie ze może delikatnie jaśniejsze.
                            Wczoraj u jednego z forumowiczów C-B zamówiłem profil do drukarki - jak go juz zrobię to się podziele wynikami
                            na ten moment twierdze - nie warto bardzo oszczędzać na tuszach