Jeśli odlkeiło ci się lustro w 5D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Jeśli odlkeiło ci się lustro w 5D

Canon uznał właśnie za błąd konstrukcyjny przypadek odklejania się lustra w 5D. Lusterko się odkleja od klepania w jakiś specyficznych warunkach. Ponoć można się zgłosić i usuwają usterkę gratis za pomocą specjalnych klipsów na lusterko.

* We have discovered that, in rare instances, the main mirror of some EOS 5D Digital SLR cameras may detach due to deterioration in the strength of the adhesive. Accordingly, we would like to convey the details and our service policy concerning this phenomenon.
    * We offer our sincerest apologies to those customers who have been inconvenienced by this issue. Canon always strives to provide the highest quality products to our customers and we will spare no effort in our quality management to make sure our customers can use our products with confidence. We hope our efforts will earn your understanding.
    * Phenomenon
    The main mirror of the camera detaches and images cannot be viewed through the viewfinder.
    * Affected Product
    EOS 5D Digital SLR cameras whose main mirror has detached.
    * User Support
    We will repair and reinforce the mirror portion of the affected products free of charge. If you own one of the affected products, please contact our Customer Support Center.

Do wszystkich podnieconych troli: chodzi o Mk1

http://www.canonrumors.com/
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Czy kogoś z użytkowników 5D z forum dotknął ten problem?

Komentarz

• CEZAREUSZ
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 22

Wzywamy do naprawy EOS'y 5D...

Okazuje, że wbrew wielu komentarzom firma Canon wsłuchuje się w głosy swoich klientów. Niestety wsłuchiwanie zajmuje producentowi dość dużo czasu, gdyż w tym przypadku musiały upłynąć prawie dwa lata, aby Canon w końcu zareagował w sprawie problemu odklejającego się głównego lustra w modelu EOS 5D. Cóż... Lepiej późno niż wcale. ...

ten zgryz przeszedłem w tamtym roku z żytnią, za usługę musiałem zapłacić
      Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Allensteiner
        Bywalec
        • 2006
        • 177

jak zrozumiałem dotyczy to tylko egzemplarzy, które się już popsuły; reszta ma czekać, aż lustro odpadnie i wtedy uderzać do serwisu ?
        lepsze jutro było wczoraj

Komentarz

• Mariusz.P
          Bywalec
          • 2007
          • 132

No właśnie może lepiej wysłać zanim się odklei i uszkodzi na przykład soczewkę obiektywu. Ciekawe czy serwis uznałby również reklamacje obiektywu. ciekawi mnie również czy dodatkowe elementy zasłaniające częściowo lustro nie będą miały wpływu na obraz w wizjerze przyciemnienie boków obraz.

Komentarz

• Tezet-gdynia
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1283

Tak, odrazu lustro jak sie odklei, to jak granat rozerwie body na milion kawaleczkow Ja nie wiem, oplaca sie martwic na zapas ? Mam wrazenie ze panikujecie
            www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• pw66
              • 2005
              • 6

Ja rowniez mialem problem z odklejonym lustrem. Aparat pojechal na Zytnia. Za usluge placilem
              EOS 5D + EOS 350D + C 35L/1.4 + C 135/2 + C 50/1.4 + T 28-75/2.8 + 420 EX
              www.wower.pl

Komentarz

• filias
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 31

Mnie odkleiło się lustro dwa tygodnie temu (body kupione z USA z przebiegiem 17k, bez papierów). W CSI przyjęli w ramach gwarancji Canona. Dopłacę "tylko" za mapowanie i czyszczenie. No i czekam... bo na razie od przyjęcia sprzętu upłynęło 5 dni :/
                5D/5DII, kilka szkieł, lampy, filtry i coś tam jeszcze

Komentarz

• filias
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 31

Dzisiaj korpus wrócił już do moich łapek więc muszę powiedzieć, że z usług na Żytniej jestem ogólnie zadowolony. 15.07 wysyłka do serwisu, a 22.07 aparat w domu Czysty, sprawny i z 6 miesięczną gwarancją
                  5D/5DII, kilka szkieł, lampy, filtry i coś tam jeszcze

Komentarz

• Rafalski
                    Dopiero zaczyna
                    • 2004
                    • 46

Odświeżam stary wątek po przeżyciu podobnej historii. W moim 5D lustro odpadło w pierwszym tygodniu miesięcznej podróży. Byłem akurat w dużym mieście (Saigon), awaria nastąpiła wieczorem i następnego dnia po południu leciałem w mniej cywilizowaną część kraju. Po przejrzeniu opisów usterki w internecie i rozważeniu za i przeciw, postanowiłem poszukać sklepu fotograficznego, użyć magicznej plastikowej karty i kupić 550D, który i tak miałem w planach od dawna jako drugi aparat.

Kilka minut wędrówki po mieście później—właściwie przez przypadek—trafiłem na duży, obiecujący budynek z wielkim napisem "Canon". W środku był firmowy sklep, którego ceny zupełnie nie przystawały do tych, które widziałem w internecie: były ponad 50% wyższe.
                    Zrezygnowany zapytałem o serwis i zostałem skierowany po schodkach na górę. Nie liczyłem na wiele, ale warto było spróbować.

Tu miła niespodzianka: wietnamski serwis Canona naprawił moje lustro w ciągu dwóch godzin! Koszt: ok. 12 dolarów (wiem, Canon naprawia tę usterkę za darmo, ale nie narzekałem).
                    Dostałem aparat i zalecenie, żeby przez pierwszą dobę trzymać go w pozycji "lustrem do góry" i powstrzymać się z robieniem zdjęć.

Czy znacie jakiś inny serwis, który oferuje dwugodzinny termin naprawy?

Co prawda, pod koniec mojej podróży, wiele gigabajtów zdjęć później, okazało się, że nie jest tak pięknie: lustro co kilka-kilkadziesiąt strzałów wysuwa się spod wzmocnień zainstalowanych w serwisie i trzeba je ręcznie popchnąć, żeby wskoczyło na miejsce. Tak czy inaczej, sajgoński serwis uratował mnie w sytuacji która wyglądała dramatycznie, więc nie będę na niego narzekać.

Planuję odesłać aparat do serwisu i domagać się ponownej naprawy. Rachunek, który dostałem ma pieczątkę serwisu Canona, więc nie powinno być problemu. Zauważyłem też, że w środku aparatu są ślady kleju, zarówno na lustrze przy wzmocnieniach jak i w głębii. Wyglądają one bardzo zniechęcająco, gdybym chciał kiedyś odsprzedać aparat.

Teraz do rzeczy, moje pytanie brzmi: Jaki serwis polecacie? Mieszkam w Irlandii, gdzie Canon nie ma serwisu. Czy ktoś mógłby mi doradzić, czy lepiej wysłać aparat do Polski, UK, czy może do jeszcze innego kraju?

Komentarz

• Misiek87
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 267

Do Polski? Czujesz sie ?

Chyba najlepiej do Canona UK, przynajmniej ja bym tam odsylal

Komentarz

• Kosmo
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 312

Miałem taki problem w tym roku i znalazłem na forum post i informację z Canon usa że firma naprawia tą usterkę gratis. Potwierdził to Canon Polska i zażądałem naprawy gratis i tak się to odbyło. Nie płaciłem nawet za kuriera.
                        Wysłałem opis, ksero maila z Canon Polska i Canon USA i po problemie. Żytnia się spytała choć był zgrzyt z powodu nie umycia matrycy po tym zabiegu. W sumie dopiąłem swego, ale już nic chciało mi sie znowu do nich wysyłać body i tracic kolejnych 2 tygodni.
                        www.dolinanarwi.com.pl

Komentarz

• Misiek87
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 267

Ja wyslalem na czyszczenie i wrocil brudniejszy niz wczesniej. Wizjer czysciutki, a matryca syf syf syf . Na f22 biala sciana wyglada jakby na niej z 20 komarow siedzialo

Komentarz

• Rafalski
                            Dopiero zaczyna
                            • 2004
                            • 46

Dzięki za odpowiedzi. Misiek 87, w jakim serwisie to się stało?

Komentarz

• dawideem
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 18

Witam,

Odkleiło mi się lustro w sierpniu, aparat serwis na Żytniej przyjął bez problemu z darmowym kurierem i oczywiście darmowa naprawą. Ale pojawił się pewien problem którego wcześniej nie zauważyłem (bo nie używałem przez dłuższy czas tego obiektywu) 50/1.4 ma BF którego wcześniej nie miało, bo przed wymiana lustra było to moje jedyne szkło i na pewno bym to zauważył.
                              Od naprawy minęło trochę czasu i teraz zastanawiam się czy mi ustawią AF w ramach tamtej naprawy... Pomijając fakt, że zmusili mnie do czyszczenia matrycy po czym się wycofali twierdząc, że brud pod filtrem...
                              Czy ktoś spotkał się z problemem FF/BF po wymianie lustra ???

pozdrawiam.
                              d.

Komentarz

Pracuję...