Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam.
Postanowiłem zasięgnąć porady szerszego grona użytkowników Canona.
Po tygodniach czytania rożnych testów, opiń, opisów wad i zalet różnych obiektywów mam już totalny mętlik w głowie.
Posiadam 400D + kit z IS + 50/1.8 i wypadało by kupić coś o większym zakresie. Właśnie tylko co ?????
Zastanawiam się nad EF28-105 f/3.5-4.5 II USM oraz 28-135 f/3.5-5.6 IS USM.
Posiadałem już 70-200 f/4 L ale sprzedałem ponieważ niestety nie korzystam z aż takiej ogniskowej.
Co mi poradzicie ???
Fotografuje przeważnie moje dzieciaczki oraz Moją Lepszą Połowę oraz wakacyjnie, na spacerach, miasto (czyli taki spacerzoom by się zdał)
Po głowie chodzi mi również 24-105 ( w ostateczności mogę dołożyć)
Poradźcie co wybrać bo jak jak jeszcze poczytam z tydzień to zwariuję, spakuje graty w plecak do piwnicy i zacznę wędkować.
Wiem że podobnych pytań już były setki (przez większość postów przebrnąłem) ale przeważnie posty są stare.
i ta "ostateczność" będzie z tego najlepsza.. przejdź się do masterfoto na rogu sienkiewicza i wesołej do Grześka i pogadaj czy nie ma czasem 24-105 od kompletu z jakiejś 5ki - jak tak kiedyś kupiłem nówkę za cenę niższą niż były na allegro (pierwszy miałem to szkło w kielcach) właśnie z kompletu z 5ką.. oczywiście z gwarancją..
ostre od pełnej dziury, ładny bokeh, szybkie, kolory ładne.. używałem 3 lata dokładnie do tego co ty chcesz używać - sprawdzał się znakomicie.. sprzedałem bo na stałki się przesiadłem..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ten 18-200 w amatorskich zastosowaniach oraz do tego co fotografujesz jest jak najbardziej na miejscu. Dobre opinie o nim krążą.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
obiektywy zaczynające się od 24 mm na cropie to dosyć wąskie są. Od 18 mm szukaj raczej.
Ostatnio edytowany przez preinwher; 19346.
Powód: Automerged Doublepost
ja kupiłem 24-105/4L jako pierwszy obiektyw canona w porowaniu do kita z pentaxa duzo lepszy, usiadłem kiedyś z kuzynem i testowaliśmy moje 40d i canonka z jego 30d i tamronem 17-50.
teraz już wiem ze zrobiłem bardzo dobry ruch wybierając to szkło jako cos uniwersalnego.
Troszke jest ciezko ze wzgledu na owe 24, ale jakos powoli się przyzwyczajam, usm bardzo szybki i celny swiatło nie najgorsze, stabilizacja jest i dla mnie najwazniejsze USZCZELNIENIE.
Pozdrawiam i zycze powodzenia w wyborze