Regulacja FF i BF w eos 50d. Czy tylko z firmowymi obiektywami canon?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dominikb
    Coś już napisał
    • 2007
    • 98

Regulacja FF i BF w eos 50d. Czy tylko z firmowymi obiektywami canon?

W nowych canonie 50d jest możliwość regulowania ostrości (w przypadku stwierdzenia FF lub BF. Czy czynność ta możliwa jest tylko z obiektywami firmowymi Canon? Z góry dzięki za info. Pozdrawiam
  • kicha
    Zablokowany
    • 2008
    • 119

myśle że moze byc nawet dokonywana z obiektywami m42 bo funkcja ta nie rusza "flakami" w szkle, tylko w puszcze ( ale czym rusza w puszcze to nie wiem i szczerze powiem mam to gdzieś )

Komentarz

• elvis_biker
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 24

u mnie z sigma 70-200 nie działa

Komentarz

• delaa
        Bywalec
        • 2007
        • 168

Zamieszczone przez kicha
        myśle że moze byc nawet dokonywana z obiektywami m42 bo funkcja ta nie rusza "flakami" w szkle, tylko w puszcze ( ale czym rusza w puszcze to nie wiem i szczerze powiem mam to gdzieś )
        Myslisz czy sprawdzałeś? - tzn. gdybasz - czyli opowiadasz bzdury? Jakimi flakami rusza w puszce ? Jak body rozpoznaje jaki obiektyw m42 został podpięty ? Jeśli jest dandelion to i tak zawsze jest coś blisko 50 f1.cośtam bez względu na to co jest wkręcone z drugiej strony. Jeśli masz to gdzieś to po co piszesz ?
        Jeśli wiesz jak to jest u Ciebie to napisz - "u mnie tak jest" jeśli wiesz na 100% napisz "wiem to na pewno wiele osób to potwierdziło" ... Jeśli nie wiesz nie piernicz głupot.

Urban legend jakiś się znowu narodzi...
        Ostatnio edytowany przez delaa; 9475.
        KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
        No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

u mnie (1dmk3) dziala z wszystkimi obiektywami, ktore mam, czyli Sigme 70-200, Sigma 120-300 i oczywiscie z Canonami.
          Moje wątki na forum: sport | fashion
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• stawka13

działa z wszystkimi obiektywami.

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7450

Zamieszczone przez kicha
              Jak sobie wyobrażasz regulację AF w szkle z M42 ?
              O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• irekaro
                Początki nałogu
                • 2007
                • 262

też po przeczytaniu postu KICHY pomyślałem bzdury pisze. ale nie, ma rację. jak podpiąć M42 przez dendalion, który ma FF/BF to można go weregulować.
                canon

Komentarz

• delaa
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 168

Zamieszczone przez irekaro
                  też po przeczytaniu postu KICHY pomyślałem bzdury pisze. ale nie, ma rację. jak podpiąć M42 przez dendalion, który ma FF/BF to można go weregulować.
                  W sumie tak - ale trzeba pamiętać że ta regulacja nie reguluje obiektywu tylko ustawia korekcję dla danego modelu w tablicy w aparacie - tu pies jest - aparat "musi" wiedziec co ma podpięte i wybrać sobie z tabelki.

To "dendalion" może mieć FF/BF ? Mi się wydawało że tylko informuje aparat o podłączeniu obiektywu ? Myślę że zestaw d-elion + puszka może wykazywać symptomy WW - sam dandelion nie bardzo.
                  Jak regulować ? - jak masz dwa obiektywy pod m42 to i tak widzi je jako jeden - chyba że dwie redukcje i dwie wersje dandeliona - jakaś stara i inna gdzie widać je z punktu widzenia aparatu jako różne obiektywy ale po co ?

Komentarz

• irekaro
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 262

używałem dendalina i nic złego na jego temat powiedzieć nie mogłem. ale ten co go odemnie odkupill mówił, że spotkał się z wersją która źle informowała - czyli pokazywała ostrość kiedy jej jeszcze nie było. oczywiście napisałem to jako ciekawostke, samemu nie pszyszło by mi do głowy regulować dla niej FF/BF.
                    canon

Komentarz

• jagular
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 422

Jako użytkownik 1Dm3 napiszę:
                      - działa z każdym szkłem
                      - szkła Canona są rozpoznawane z "imienia i nazwiska"
                      - szkła innych producentów tylko po ogniskowych
                      - nie jest rozpoznawane kilka egzemplarzy tego samego szkła, tj. jak mamy np. dwie 70-200 Canona, to nie jesteśmy w stanie korygować ich osobno
                      - wszystko powinno być opisane w instrukcji obsługi
                      - kolega kicha zostaje moim liderem w dziedzinie "Znafca miesiąca"
                      Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• CyprianD
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 39

Kolega Delaa chyba nie ma 50D i sie tu przechwala ze wie wszystko W 50D jest opcja "reguluj wszystko" czyli aparat wcale nie musi wiedziec co jest podpiete...i teoretycznie nawet jak nie bedzie widzial wcale obiektywu to kalibracja powinna zadzialac... pozdrawiam
                        EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 ; Sigma 24-70 ; Canon 400mm F5.6; Canon 70-200 F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB

Komentarz

• delaa
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 168

Zamieszczone przez CyprianD
                          Kolega Delaa chyba nie ma 50D i sie tu przechwala ze wie wszystko W 50D jest opcja "reguluj wszystko" czyli aparat wcale nie musi wiedziec co jest podpiete...i teoretycznie nawet jak nie bedzie widzial wcale obiektywu to kalibracja powinna zadzialac... pozdrawiam
                          Kolega Cyprian myśli że każdy ma jeden obiektyw... po co wtedy taka regulacja ? Jaka jej idea - jak kupisz " jedno zepsute szkło" to sobie pdciągniesz ? Prosze Cie to nie o to tutaj chodzi a kolega DeLaa nie ma 50D masz racje ale regulacje ma...

PS. W m-adj. naprawdę nie chodzi o to żeby jedyną w torbie Sigmę czy Tamrona doprowadzić do stanu używalności ... proszę zrozum to. Poz tym dyskusja niebezpiecznie wkracza na teren typu co kto ma a nie trzyma się tematu i pytania z początku wątku - chcesz dać mi prztyczka w nos Cypranie50D - zapraszam na PW.

Komentarz

• delaa
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 168

Zamieszczone przez CyprianD
                            i teoretycznie nawet jak nie bedzie widzial wcale obiektywu to kalibracja powinna zadzialac... pozdrawiam
                            Nie mogę już edytować niestety - ale takie pytanie jak nie będzie widział obiektywu to jak da sygnał silnikowi od autofocusa ? do startu/stopu a jak ma to zrobic przez dandelion np. ? w przypadku manualnego m42 ... nie dośc że nie ma czym przekazać sygnału to jeszcze nie ma czym sterowac - oj sie pomieszało kolegom...

Komentarz

• kicha
                              Zablokowany
                              • 2008
                              • 119

-bez przypiętego obiektywu nie mozemy wejść w tą funkcje, wiec i nic nie poprzestawiamy

- regulujemy dla konkretnej sesji. zreszta jakbyś zgłębił wątki o microadjustingu to wiedziałbyś ze nawet szkła canona w zasadzie trzeba regulować dla każdej sesji bo parametry adjustingu "rozłazą" siei nie trzymają tego samego przesuniecia - przynajmniej zgłaszało takie problemy kilku urzytkowników - w tym także dzieje sieto u mnie

- nie było pytania PO CO ? tylko CZY SIE DA ? to czy warto rozstrzygnie sobie każdy indywidualnie
                              Ostatnio edytowany przez kicha; 21686.

Komentarz

Pracuję...