Kalibracja LCD przed wyslaniem do labfoto.pl

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eh69

Kalibracja LCD przed wyslaniem do labfoto.pl

Witam!
    Jestem Nikoniarzem, ale przegladam to forum od dluzszego czasu, to moim skromnym zdaniem najlepiej zorganizowane forum, z najlepsza atmosfera sposrod for tego typu.

Szukalem na forum i nie moglem znalezc nic konkretnego. Otoz chce zamowic kilka odbitek, mam laptopa od Toshiby i chcialbym skalibrowac wyswietlacz, tak zeby moje odbitki wygladaly dokladnie tak jak ja chce. Nie wiem tylko jak to zrobic, wiem ze w CRT krecilo sie pokretlami, a jak to odbywa sie w laptopach?

Drugie pytanie dotyczy fotolab.pl - nie moge tam znalezc zdjecia kalibracyjnego, ani profilu ICC. To znaczy, ze wysylajac do nich nic nie musze kalibrowac?

Z gory dizekuje za pomoc
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Kalibracja to temat rzeka... Zacznij tutaj:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=33511
    Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez eh69
      Drugie pytanie dotyczy fotolab.pl - nie moge tam znalezc zdjecia kalibracyjnego, ani profilu ICC. To znaczy, ze wysylajac do nich nic nie musze kalibrowac?

Z gory dizekuje za pomoc
      To niestety znaczy że lab ma gdzieś profilowanie urządzenia (jak większość), natomiast skalibrować monitor zawsze warto.
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Zamieszczone przez Krzychu
        To niestety znaczy że lab ma gdzieś profilowanie urządzenia (jak większość),
        Niekoniecznie. To może oznaczać także, że zdjęcia należy przysyłać w sRGB a lab przed wysłaniem na maszynę konwertuje do właściwego profilu. Tak na przykład jest w FotoBajce.

Komentarz

• eh69

przejrzalem troche tych postow i tak sie zastanawiam: ile kosztuje specjalistyczna kalibracja przy uzyciu tych profesjonalnych kalibratorow?

Komentarz

• Kolaj
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3293

Zamieszczone przez eh69
            przejrzalem troche tych postow i tak sie zastanawiam: ile kosztuje specjalistyczna kalibracja przy uzyciu tych profesjonalnych kalibratorow?
            To bez znaczenia. Kalibrację trzeba od czasu do czasu powtarzać, więc najtańszą opcją jest zakup własnego urządzenia. A co i za ile to już w tym wątku znajdziesz.

Komentarz

• Tom01
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 2600

Zamieszczone przez eh69
              ile kosztuje specjalistyczna kalibracja przy uzyciu tych profesjonalnych kalibratorow?
              Przy laptopie nie warto. Niech Pan sobie kupi X-Rite I1 Display LT. Tyle co można go skorygować, to urządzenie zrobi. Uprzedzam, że cudów nie będzie.
              Masz problem z kolorem, wal śmiało!
              e-mail: [email protected]

Komentarz

• pibuls
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 34

Hey
                Pozwolę się przyłączyć do wątku.
                Posiadam monitor z matryca PVA EIZO który podłączony jest do laptopa.
                Jednak mimo tego że jestem z niego zadowolony to wydaje mi się że nie jest
                dostatecznie skalibrowany. W związku z tym mam pytanie do osób zaznajomionych z tematem - jaki najlepiej kupić kalibrator. Dobrzy by był prosty w użyciu i spełniał swoją funkcje prawidłowo.
                Dzięki i pozdrawiam

Komentarz

• Tom01
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 2600

Zamieszczone przez pibuls
                  Posiadam monitor z matryca PVA EIZO który podłączony jest do laptopa. (...) jaki najlepiej kupić kalibrator.
                  Pytanie zasadnicze: Jaki to jest konkretnie model monitora? Matryca nie ma wielkiego znaczenia.

Komentarz

• eh69

Panie Tom dziekuje za konkretna odpowiedz!
                    Znalazlem kilka urzadzen o tej samej nazwie i nie za bardzo wiem czym sie te zestawy roznia:
                    Shopwiki has thousands of results in Search/x-rite+i1+display+lt to choose from, find the best now!

Czy chodzi tylko o oprogramowanie i roznice w marzy?

Komentarz

• Tom01
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 2600

Zamieszczone przez eh69
                      Panie Tom dziekuje za konkretna odpowiedz!
                      Znalazlem kilka urzadzen o tej samej nazwie i nie za bardzo wiem czym sie te zestawy roznia:
                      Shopwiki has thousands of results in Search/x-rite+i1+display+lt to choose from, find the best now!

Czy chodzi tylko o oprogramowanie i roznice w marzy?
                      Spotykane nazwy:
                      X-Rite I1 Display LT
                      X-Rite Eye One Display LT

Dodatkowo można spotkać czasem wersje selekcjonowane do monitorów o szerszym zakresie dynamiki, lub dystrybuowane dla producentów monitorów. Mogą mieć w nazwie dopiski konkretnych producentów.

Wersja 2 różni się od LT oprogramowaniem. Umożliwia regulację normalnych monitorów i może się ew Panu przydać po przesiadce z laptopa na zwykły ekran.

Komentarz

• tryton
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 557

A ja się chciałem zapytać o coś co mnie od jakiegoś czasu nurtuje. Myślę o zakupie SPYDER'a , ale nie wiem, czy jego obsługa nie przerasta zwykłego amatora. Stąd moje pytanie, czy warto w to ładować pieniądze nie będąc specjalistą.

Aha - mam monitor EIZO F931 (kineskop).
                        Tryton
                        --------------------------------------------------------------
                        5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

• WereWolf
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 96

Zamieszczone przez tryton
                          A ja się chciałem zapytać o coś co mnie od jakiegoś czasu nurtuje. Myślę o zakupie SPYDER'a , ale nie wiem, czy jego obsługa nie przerasta zwykłego amatora. Stąd moje pytanie, czy warto w to ładować pieniądze nie będąc specjalistą.

ja mam zwykły, stary, poczciwy monitor CRT, który jakością może nie grzeszy, ale i tak kupiłem jakiś czas temu Spydera - i tak się przydał...

a co do jego obsługi, to jest bajecznie prosta, program do obsługi urządzenia prowadzi Cię za rączkę, więc nie trzeba być specjalistą w tej dziedzinie
                          moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
                          Raynox DCR-250 (makro)

Komentarz

• tryton
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 557

A jak SPYDER się "zachowuje" w sytuacji, gdy monitor jest już trochę wypalony i nie da się go i tak poprawnie skalibrować? Wyświetla informację że coś jest nie tak czy zrobi co może i użytkownik jest nieświadomy? Mój Eizo jest wiekowy i może się okazać że już przecież nie da się z niego pewnych rzeczy wycisnąć.
                            Tryton
                            --------------------------------------------------------------
                            5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

• Tom01
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 2600

Spyder to generalnie zabawka. Nie polecam do niczego.

A jak SPYDER się "zachowuje" w sytuacji, gdy monitor jest już trochę wypalony i nie da się go i tak poprawnie skalibrować?
                              Żaden kalibrator nie czyni cudów. To dziedzina zastrzeżona dla silniejszych od śmiertelników.
                              Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...