PShop CS2 Shadow/Highlight w GIMPie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dentharg
    Uzależniony
    • 2005
    • 867

PShop CS2 Shadow/Highlight w GIMPie?

Witam!

Nowy Photoshop CS2 ma ciekawą funkcję Shadow/Highlight.
    Czy ktoś wie, jak można coś takiego "zreplikować" w GIMPie?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Problem jest natury technicznej: ci, co uzywaja Gimpa, zazwyczaj nie maja PS i nie wiedza, o co konkretnie chodzi. Ja np. nie do konca wiem.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
      Problem jest natury technicznej: ci, co uzywaja Gimpa, zazwyczaj nie maja PS i nie wiedza, o co konkretnie chodzi. Ja np. nie do konca wiem.
      Ci co uzywaja Gimpa na Windows moga bez problemu dowiedziec sie o co chodzi sciagajac triala PS CS2 i porownujac funkcjonalnosci.
      Ci co uzywaja na Gimpa na innych systemach - musza mocniej pokombinowac by porownac do PS CS2.

Komentarz

• dentharg
        Uzależniony
        • 2005
        • 867

Zamieszczone przez Vitez
        Ci co uzywaja Gimpa na Windows moga bez problemu dowiedziec sie o co chodzi sciagajac triala PS CS2 i porownujac funkcjonalnosci.
        Ci co uzywaja na Gimpa na innych systemach - musza mocniej pokombinowac by porownac do PS CS2.
        Ja porównałem z PS CS2, którego mamy w pracy. Gimpa zainstalowałem i kombinuję. Na razie z miernym efektem.

Komentarz

• jadeit
          Początki nałogu
          • 2004
          • 466

a czy odpowiednia modyfikacja poziomami lub krzywą, nie mam pojęcia jak to sie w Gimp'ie nazywa w menu, nie da podobnego efektu ?
          ja przy niektórych zdjeciach, testując owe shadows/highlights w ps, zauwazyłem
          bardzo podobnny efekt jak ten, który uzyskałem przez podciąganie poziomów lub krzywych własnie tez w ps oczywiscie

pozdrawiam
          un point c'est toi
          fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• dentharg
            Uzależniony
            • 2005
            • 867

Gimpa możesz zawsze przetestować. Jest tam zarówno coś takiego jak krzywe, jak i poziomy (menu warstwa -> kolory).

Ja bardziej znam Gimpa, niż PSa (w domu jeno gimp) dlatego też mi ciężko porównać.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez jadeit
              a czy odpowiednia modyfikacja poziomami lub krzywą, nie mam pojęcia jak to sie w Gimp'ie nazywa w menu, nie da podobnego efektu ?
              ja przy niektórych zdjeciach, testując owe shadows/highlights w ps, zauwazyłem
              bardzo podobnny efekt jak ten, który uzyskałem przez podciąganie poziomów lub krzywych własnie tez w ps oczywiscie

Efekt jest podobny ale tylko podobny.
              Glowna roznica tkwi w tym - gdzie jest granica... to znaczy co dla Photoshopa znaczy "Shadows" oraz "Highlights" czyli na jakiej podstawie robi selekcje tego co nalezy skorygowac.
              I dlaczego robi to tak skutecznie?

Komentarz

Pracuję...