Czy ktoś z Was ma doświadczenia z fotografowaniem dużych obiektów w ciasnych pomieszczeniach ? Mam za zadanie obfocenie ołtarzy w katedrze (wysokość nawet do 5 metrów, odejście może 2-3 metry). Chodzi mi głównie o polecenie szerokiego szerokiego szkła do cropa z minimalnymi zniekształceniami. Myślę na razie o Canonie 10-22, ale liczę na podpowiedź fachowca.
UVA i ołtarze w ciasnym kościele
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Wiele zależy od tego jak to ma być zrobione. Czy może być z żabiej perspektywy ,czy trzeba prostować perspektywę itd.Ja kiedyś fotografowałem witraże stałką sigmą 20mmf1.8.
Tylko że tam budowaliśmy rusztowania żeby nie było zniekształceń.Z trzech metrów to raczej dobrze tego nie zrobisz. A właściwie to czemu nie można się odsunąć dalej ?. -
Bo dalej jest ścianaWiele zależy od tego jak to ma być zrobione. Czy może być z żabiej perspektywy ,czy trzeba prostować perspektywę itd.Ja kiedyś fotografowałem witraże stałką sigmą 20mmf1.8.
Tylko że tam budowaliśmy rusztowania żeby nie było zniekształceń.Z trzech metrów to raczej dobrze tego nie zrobisz. A właściwie to czemu nie można się odsunąć dalej ?.
20 mm to za mało, 17 to za mało. Musi być mniej. Co do perspektywy to planuję drabinę.
Komentarz
-
Do tego tylko coś z szerokiego kąta. Jak masz cash, to polecam Canona a jak masz go trochę mniej, to polecam Sigmę. Na zniekształcenia (dystorsję) będziesz musiał jednak uważać - jednak odpowiednie ustawienie względem fotografowanego obiektu (i ewentualna korekta programem graficznym) a będzie OKCzy ktoś z Was ma doświadczenia z fotografowaniem dużych obiektów w ciasnych pomieszczeniach ? Mam za zadanie obfocenie ołtarzy w katedrze (wysokość nawet do 5 metrów, odejście może 2-3 metry). Chodzi mi głównie o polecenie szerokiego szerokiego szkła do cropa z minimalnymi zniekształceniami. Myślę na razie o Canonie 10-22, ale liczę na podpowiedź fachowca.
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 LKomentarz
-
Jakbyś miał odpowiednią drabinę albo rusztowanie, to możesz zrobić kilka zdjęc np 50mm i potem skleić je w jedno (lub coś a'la panorama)...Czy ktoś z Was ma doświadczenia z fotografowaniem dużych obiektów w ciasnych pomieszczeniach ? Mam za zadanie obfocenie ołtarzy w katedrze (wysokość nawet do 5 metrów, odejście może 2-3 metry). Chodzi mi głównie o polecenie szerokiego szerokiego szkła do cropa z minimalnymi zniekształceniami. Myślę na razie o Canonie 10-22, ale liczę na podpowiedź fachowca.Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...Komentarz
-
Odpada, za dużo szczegółów, za dużo babrania. Poza tym lekkie przekrzywienie osi, perspektywa idzie do lasu i za cholerę tego nie zkleję.Komentarz
-
Jest jeszcze jeden sposób na zdjęcia architektury.
Ale to zależy jaki budżet jest przeznaczony na te zdjęcia.
Trzeba zrobić całą serie zdjęć wzdłuż pionowej osi i później łączyć te zdjęcia jak panoramę.
Dobrze jest przymocować poziomice do aparatu. Ale nie jest to łatwe. Zdjęcia trzeba łączyć wybierając tylko środkową , najmniej zniekształconą cześć zdjęcia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Widzę że ktoś był szybszy:-DKomentarz
-
Wszystko zależy jak ma to być zrobione. Wysoka drabina do wyrównania perspektywy - OK, ale przydał by Ci się taki uchwyt statywowy który można do niej zamocować (wygląda to trochę jak ścisk stolarski). Jak z oświetleniem? Chcesz robić zastane czy doświetlać reflektorami studyjnymi? Czy dobłysnąć np. dwoma lampami błyskowymi? Masz jakąś koncepcje zrobienia tego? Rozumiem że zdjęcia mają być najbardziej profesjonalne jak się da?
A kiedy planujesz je robić? Pytam, bo widzę że jesteś z Poznania a wybieram się tam za jakiś czas na pare dni. Mógłbym pożyczyć Ci na dzień 1DSmkIII z 14/2.8 lub 24/1.4 albo 16-35. Wtedy nie byłoby problemu z cropem i miałbyś też zapas rozdzielczości. Jak chcesz to odezwij się na priv.
Pozdrawiam. WojtekKomentarz
-
No ok, ale czy ktoś może z doświadczenia napisać jak sprawuje się w takiej roli efs 10-22 ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O to ciekawe bardzo, poszukam, dzięki za info.
Zastane lub błysk na kablu do wydobycia płaskorzeźb.
O fajnie, dzięki za propozycję. Wolę jednak nie pożyczać - w obie strony. Zapraszam jednak do pofocenia - z pozwoleniami oczywiście itd. Koncepcja techniczna się rodzi, przypuszczam że będę tam częstym gościem.Masz jakąś koncepcje zrobienia tego? Rozumiem że zdjęcia mają być najbardziej profesjonalne jak się da?
A kiedy planujesz je robić? Pytam, bo widzę że jesteś z Poznania a wybieram się tam za jakiś czas na pare dni. Mógłbym pożyczyć Ci na dzień 1DSmkIII z 14/2.8 lub 24/1.4 albo 16-35. Wtedy nie byłoby problemu z cropem i miałbyś też zapas rozdzielczości. Jak chcesz to odezwij się na priv.
Pozdrawiam. WojtekKomentarz
-
no to jest jeszcze jedna opcja
przesunąć ołtarz, tak aby można się cofnąć bardziej niż te 3m
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...Komentarz
-
Komentarz
Komentarz