Canon 10D a M42

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kubotka
    Coś już napisał
    • 2004
    • 56

Canon 10D a M42

Witajcie !
    Ostatnio znalazłem kontakt z pewnym panem z Allegro w sprawie obiektywów do 10D rozmawialiśmy dość długo i oto czego się dowiedziałem:
    Do 10D można zamontować przejściówkę na bagnet M42 i montować obiektywy z tym mocowaniem , co prawda brak AF ale jeśli ktoś zajrzy na Allegro to zobaczy że można mieć rewelacyjne szkła za bezcen!
    Pomiary światła dokonuje i tak matryca w aparacie .
    Jestem ciekaw czy któryś z was ma jakieś doświadczenia w tym zakresie ???
    Ja chyba się skuszę i spróbuję któregoś z obiektywów Carl Zaiss.
    Canon 10D
  • Tytus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

Re: Canon 10D a M42

Zamieszczone przez kubotka
    Witajcie !
    Ostatnio znalazłem kontakt z pewnym panem z Allegro w sprawie obiektywów do 10D rozmawialiśmy dość długo i oto czego się dowiedziałem:
    Do 10D można zamontować przejściówkę na bagnet M42 i montować obiektywy z tym mocowaniem , co prawda brak AF ale jeśli ktoś zajrzy na Allegro to zobaczy że można mieć rewelacyjne szkła za bezcen!
    Pomiary światła dokonuje i tak matryca w aparacie .
    Jestem ciekaw czy któryś z was ma jakieś doświadczenia w tym zakresie ???
    Ja chyba się skuszę i spróbuję któregoś z obiektywów Carl Zaiss.
    rzecz znana nie od dziś, ale dość upierdliwa w obyciu, choć szkla Zeissa kuszą
    20Dset
    maj łeb...

Komentarz

• Shadow
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1572

A możecie wyjaśnić bliżej na czym to polega ? Trzeba mocować jakąś przejściówkę, czy coś spiłowywać jak w obiektywie KIT-owym z 300D ? Mam jeszcze Zenita XP ale tam jest bagnet chyba M52, czy to coś podobnego ?

Komentarz

• Tytus
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1358

Zamieszczone przez Shadow
        A możecie wyjaśnić bliżej na czym to polega ? Trzeba mocować jakąś przejściówkę, czy coś spiłowywać jak w obiektywie KIT-owym z 300D ? Mam jeszcze Zenita XP
        ale tam jest bagnet chyba M52, czy to coś podobnego ?
        jeszcze nie słyszałem nic o spiłowywaniu 300D

przejście oczywiście jest potrzebne
        upierdliwe jest ręczne bawienie sie przysłoną, pomiar robisz po domknięciu przesłony a ostrzysz z naturalnych względów przy otwartej, chrzan jest zwłaszcza, gdy ktoś bawi sie tak w zdjęcia makro
        20Dset
        maj łeb...

Komentarz

• kubotka
          Coś już napisał
          • 2004
          • 56

Trzeba zamontować przejsciówkę która jest dostępna na Foto-bogutti za 48PLN
          ale jeśli jest prawdą co pisze Tytus to zrezygnuję chyba......choć portretówka Zeissa 50 f1.4 za 100PLN???? :wink:
          Canon 10D

Komentarz

• Czacha
            fotograf
            • 2004
            • 4868

bawienie bawieniem.. ale ustawiac aparat w Av przy manualnym lensie z przejsciowka, aparat bedzie dobieral czasy.. czy to do otwartego obiektywu, czy przymknietego.. bez jakichs tam opoznien... wiec tylko sprawny ruch reka na pierscieniu przyslony i cyk fota gotowa... a aparat sam zmierzy odpowiedni czas naswietlania dla tej przyslony zwracajac uwage na ilosc wpadajacego swiatla przez soczewki
            https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• kubotka
              Coś już napisał
              • 2004
              • 56

Czyli w sumie byś polecił takie rozwiązanie???
              Pytam bo to naprawdę kusząca sprawa
              Canon 10D

Komentarz

• Przemek Białek
                Uzależniony
                • 2004
                • 832

Przejsciówka to wspaniała sprawa jedna jest tylko wada manulane dobory ekspozycji, ale zato zalet bardzo wiele, szczegulnie godne polecenie stałoogniskowe!!!
                nienależy oczywiście zapominać o przelicznaiu ogniskowej!! :P :P
                dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• kubotka
                  Coś już napisał
                  • 2004
                  • 56

Myślę że ze wszystkim idzie sobie poradzić
                  Tak się kuszę,kuszę i chyba się skuszę oczywiście na optykę stałoogniskową wypróbuję i zobaczymy, słyszałem że ponoć efekty fiu,fiu "Carl Zaiss"
                  Canon 10D

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Przemek Białek
                    Przejsciówka to wspaniała sprawa jedna jest tylko wada manulane dobory ekspozycji
                    Czacha ci dwa posty wyzej napsial jak ustawic by aparat dobieral czas a ty tylko przyslone. To zmniejsza nieco wade.

Komentarz

• DarekSzu
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 170

To stara i znana rzecz. Problemowymi były tylko eosy serii 30/33 gdyż fabrycznie wprowadzono błędny pomiar ekspozycji przy takim rozwiązaniu - można było albo ręcznie dość do odpowedniego przelicznika lub po prostu za 60 zł przeprogramować w serwisie. Ja robiłem nawet na Pentakonie SIX 300 mm ale nie polecam bez monopodu bo obiektyw ze 2 kg waży. POza tym pamiętać należy zwłaszcza w cyfrówkach, że obiektyw 50 mm to taki oszust portretowy Niby 80 mm daje ale perspektywa i głębia ostrości jak przy 50 mm. Tak więc na pewno warto tą 50 1.4 Zaissa brać bo jakość szkła jest rewelacyjna. Ja robię na 50 Canona 1.8 ale pierwszej wersji z metalowym bagnete, i okienkiem odległości - to bardzo godne polecenia szkło lecz praktycznie niedostępne, te nowe niestety totalny plastik ale szkła nadal oki. Przejściówka na giełdzie kosztuje około 40 zł więc całość będziesz miał i tak po rewelacyjnej cenie. Aktualnie z manuala używam tyko Pantacona 135 mm f 2.8 ale takiego z 13 blaszkami przesłony - później były wersje z 7 blaszkami i przełącznikiem A/M tego nie polecam.
                      Analog i cyfra

Komentarz

• Przemek Białek
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 832

Vitaz nie zapomniaj ze niekiedy warunki oswietlenoiwe nie pozwalaja na uzycie Av - a to z przyczyny zbyt dlugiego czasu naswietlania, ......
                        dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                        "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Przemek Białek
                          Vitaz nie zapomniaj ze niekiedy warunki oswietlenoiwe nie pozwalaja na uzycie Av - a to z przyczyny zbyt dlugiego czasu naswietlania, ......
                          Pisz to do Czachy nie do mnie, ja nie uzywam M42 a tylko sugeruje sluchac sie jego rad .

Komentarz

Pracuję...