Zmieniam system

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • takpoprostu
    Początki nałogu
    • 2009
    • 394

Zmieniam system

Na wstępie chciałbym się z wszystkimi serdecznie przywitać... <piwo>

A więc do sedna:

Od dłuuuuższego czasu siedzę w systemie Pentaxa (aktualnie pucha k10d) lecz chciałbym pomyśleć bardziej przyszłościowo (bo im dłużej tkwię w tym systemie tym bardziej nie rozumiem polityki Pentaxa) mimo iż aparat k10d jest świetny, to planuję wcisnąć się w Canona i zakupić 40D. Lepszy AF od k10d mniejsze szumy, no i macie FF My niestety nie...

Problem polega następująco, gdy sprzedam swojego Pentaxa z osprzętem uda mi się uzbierać ok. 4600 - 4700 zł. Za to chciałbym zakupić coś co w miarę zastąpi mi moje szkła z pentaxa no i osprzęt. Chciałbym za to:

puchę 40D (nowy)
    Lampę błyskową (posiadałem Metza 48 af-1)
    no i obiektywy (najlepiej stałki)

jeden w granicach 80-90mm
    i drugi by zastąpił przepięknego Pentaxa FA 43mm f/1,9 (chciałbym coś podobnego w ogniskowej i coś równie plastycznego)

WAŻNE by kryły pełną kaltkę

a co do czegoś szerokiego...to już sobie później dozbieram

Czy byli byście w stanie mi coś doradzić oraz czy dam rade kupić to wszystko za niecałe 5 tyś ?

...Jeżeli nie trafiłem w dział z góry przepraszam
    Ostatnio edytowany przez takpoprostu; 23168.
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
  • Toffic
    Bywalec
    • 2005
    • 235

Zwróć uwagę na 85/1.8 USM i 50/1.4 USM. Tylko ten drugi trochę wąski na kropie, tzn. w pomieszczeniach czy krajobrazie nie zastąpi czegoś szerszego.
    A i jeszcze jedno, jest tutaj na forum kilku zaufanych, bardzo dobrych sprzedawców, biorąc cały zestaw na pewno dostaniesz dobrą konkurencyjną cenę.
    Ostatnio edytowany przez Toffic; 2082.
    Fotografia

-

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

za taką kasę dużego kompletu nie uzbierasz

puszka to ok 2400pln

w okolicach 80mm to aż narzuca się 85/1.8 za około 1300PLN, świetne szkło za bardzo małe pieniądze

lampy to najlepiej canona 430EX II lub 580EX II
      pierwsza to 800 druga 1500 pln

i kończy ci się kasa

ja bym olał lampę i kupił sobie canona 50/1.4 w okolicy o której pisałeś.
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• takpoprostu
        Początki nałogu
        • 2009
        • 394

a coś mniejszego od 50tki ? z 35mm ?
        *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Komentarz

• Toffic
          Bywalec
          • 2005
          • 235

Zamieszczone przez takpoprostu
          35/1.4 L
          Tak poważnie, może 28/1.8 USM. Są jakieś sigmy w tych okolicach. Było tutaj o tym wiele razy. Przeszukaj forum przez google
          Fotografia

-

Komentarz

• Blindseeker
            Uzależniony
            • 2006
            • 522

Zamieszczone przez takpoprostu
            Jest 35mm f2, podobno niezłe. Na Allegro po 800-900 zł.

Komentarz

• Kubak82
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2348

albo sigma 30 1.4.. roznie o sigmach sie pisze ale ja z tego szkla jestem bardzo zadowolony

Komentarz

• yacenty
                Bywalec
                • 2007
                • 177

witam kolege po fachu też porzuciłem k10d dla c40d
                ja bym wybrał na początek obiektyw 85/1.8 i lampe pod warunkiem ze jest szansa ze w niedalekiej przyszłości będzie jakiś powiew gotówki
                Powered by C7D MK II, C6D, 24-105/4L, 50/1.4, 580ExII, PW
                www.agrofoto.pl

Komentarz

• Mellan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1851

Zamieszczone przez yacenty
                  ...ja bym wybrał na początek obiektyw 85/1.8 i lampe pod warunkiem ze jest szansa ze w niedalekiej przyszłości będzie jakiś powiew gotówki
                  EF 85 mm f/1.8 USM to najlepszy nie-eLkowy obiektyw i wart polecenia, też w tym zakresie mogę polecić Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro.
                  Do tego można dorzucić EF 50 mm f/1.8 II za śmieszne pieniądze.
                  A z czasem eLki 35 i 50mm, 5D MkII...
                  Ostatnio edytowany przez Mellan; 10776.
                  C-F-K - forever

Komentarz

• Parteq
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1159

Zamieszczone przez Kubak82
                    albo sigma 30 1.4.. roznie o sigmach sie pisze ale ja z tego szkla jestem bardzo zadowolony
                    Czy ta Sigma jest pod FF?

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• sadaman
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 294

Cóż - mając taką gotówkę to spokojnie starczy ci na nowe Body 40D a do tego C 50 f/1.4 oraz 85 f/1.8 - szkiełka też nowe.
                      Oczywiście kosztem jednej stałki możesz dokupić lampe C 430EX II, i tu powinno ci pozostać troszkę pieniążków "które możesz przeznaczyć na oblanie udanego zakupu " ewentualnie odłożyć do skarbonki i dozbierać do szkiełka którego nie kupiłeś.
                      Tak czy owak uważam że zestaw tych dwóch szkiełek to doskonały tandem który napewno wykorzystasz w wielu sytuacjach.
                      Jednak muszisz sobie sam na wstępie odpowiedzieć jakie masz priorytety i co jest ci bardziej potrzebne na początek tzn czy dwie stałki czy stałka i lampa - o body nie wspominam bo już wybrałeś I nie zapomnij przeanalizować czy wolisz szerzej czy ciaśniej w przypadku wyboru jednej stałki.
                      Co do innych opcji w postaci 28mm czy 30mm się nie wypowiem ponieważ nie posiadam...tu napewno inni koledzy z forum posłużą radą.

PS. Od siebie dodam jeszcze że im szybciej podejmiesz decyzję tym mniej będziesz mial wątpliwości ktore najdą cię tak za jakieś kilka dni kiedy być może ten wątek rozrośnie się do niewyobrażalnych rozmiarów:P

Zamieszczone przez Kubak82
                      Kubak82 - intencje dobre, ale ta Sigma chyba nie podejdzie pod FF
                      Ostatnio edytowany przez sadaman; 7756.
                      Pucha i słoki

Komentarz

• adikPL
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 349

Ja bym Ci proponował do 40D zakupić 28 f1.8 i 85 f1.8. Nie ma sensu brać 85 i 50 bo róznicę w ogniskowej nadrobisz nogami, a 28mm przyda Ci sie do focenia w pomieszczeniach + fajne swiatło zrekompensuje brak lampy. Z czasem dozbierasz do lampy, zoomika i bedziesz zadowolony, na pewno bedziesz zadowolony
                        www.adriankordas.blogspot.com
                        -------------------------------
                        sigpic

Komentarz

• takpoprostu
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 394

Tak właśnie myślałem że te 28... Niestety w sprzęcie Canona jestem zielony... Bo w sumie chciałbym coś do portretu twarzy jak i całych sylwetek...... I te 28 patrząc na crop by było OK. No i plastyka też nie jest zła... A jestem w stanie zrezygnować z jednego obiektywu dla lampy, nie wyobrażam sobie życia bez niej hehe

A jeszcze możecie mi powiedzieć jak tam AF sprawuje się w 40D ? Dość dużo bawiłem się 5D, można do niego porównać ?
                          Ostatnio edytowany przez takpoprostu; 23168.
                          *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Komentarz

• yacenty
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 177

po przesiadce z k10d z kitem na 40d z 24-105/4L AF to niebo a ziemia
                            i w takich ciemnosciach nawet moge zdjęcia robic, kolor mi bardziej odpowiada ale przede wszystkim szybkość i celność AF, z tym ze nie zapominajmy w cenie 24-105 mozna kupić ok 15-20 kitów do kadyszki, nie mniej po 2 tygodniach uzywania uważam ze było warto, nawet BARDZO.
                            podpinałem 85/1.8 zestaw chodził superowo i to światełko i ta ostrość - dla mnie bajka, ale wpierw kupię lampę i coś dłuższego, stałke na końcu