Wartość przysłony a obiektywy Sigmy?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • janekm

Wartość przysłony a obiektywy Sigmy?

Nigdy nie używałem obiektywów Sigmy jestem zatwardziałym zwolennikiem Canon'a, mam pytanie do użytkowników obiektywów Sigmy z mocowaniem Canon EF (pytanie kieruje do użytkowników lustrzanek cyfrowych Canon'a, 300D, 10D, 20D itd.) Mój znajomy wyjeżdża do US i chciałbym skorzystać z tej okazji i zamówić pewien obiektyw Sigmy. Wiem, że nowsze modele obiektywów bez problemu współpracują z nowszymi korpusami (np. 50-500EX, 100-300/4 EX itp.) ale moje pytanie dotyczy pierścienia przysłon w obiektywach Sigmy. Skoro zmieniana jest manualnie poprzez pierścień to czy istnieje możliwość sterowania wartością przysłony z aparatu tak jak to ma miejsce w obiektywach Canon EF? Korzystam na 99% sytuacji z programu Manual, ustawiam przykładowo migawkę 1/500 i domyślam się że przysłonę ustawiam korzystając z pierścienia przysłon a aparat "wykrywa" tę zmianę i na LCD przysłona zwiększa lub zmniejsza zależnie od ustawień na pierścieniu. Np. Ustawiam na pierścieniu f8 i automatycznie aparat wykrywa taką wartość? Czy tak jest? Jak jest z innymi programami np. TV, AV itd.?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez janekm
    współpracują z nowszymi korpusami (np. 50-500EX, 100-300/4 EX itp.) ale moje pytanie dotyczy pierścienia przysłon w obiektywach Sigmy. Skoro zmieniana jest manualnie poprzez pierścień to czy istnieje
    Obiektywy Sigmy z bagnetem EF nie mają pierścienia przysłon. End of story ;-)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• adamek
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2265

Krzychu: a mój kolega ma Sigme 20/1.8 i jak babcię laczkiem widziałem tam pierścień przysłon.
      Miłego dnia
      adam jastrzębowski
      cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
      tu tu

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Zamieszczone przez adamek
        Krzychu: a mój kolega ma Sigme 20/1.8 i jak babcię laczkiem widziałem tam pierścień przysłon.
        Z EF'em ? To ja już nie wiem, miałem kilka starych Sigm ale widocznie nie były wystarczająco stare bo pierścienia przysłon nie miały...
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• adamek
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2265

A to też nie to.
          Kolega ma sigmę 20/1.8 EX. Pracuje mu ładnie z 20D.
          Pierścień przysłon ma bliziutko bagnetu; jest odblokowywany takim przełącznikiem.
          Informację w 100% potwierdzone; osobiście się tym bawiłem.

Dokładnie tak jak tutaj: http://www.pstryk.com.pl/opis/384
          Ostatnio edytowany przez adamek; 955.
          Miłego dnia
          adam jastrzębowski
          tu tu

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

No to porażka, już się więcej nie odzywam...
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

• janekm

O tym że Obiektywy Sigmy z mocowaniem Canon EF są wyposażone w pierścień przysłony jestem przekonany, nie pytałem o to. Jak wygląda współpraca obiektywu z aparatem?

Komentarz

• adamek
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2265

Normalnie, kółeczkiem na body.
                Nie na leży się tym pierścieniem przejmować. (tzn zablokować go i robić najnormalniej w świecie fotki.
                Miłego dnia
                adam jastrzębowski
                tu tu

Komentarz

• robson
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 228

a ja wlasnie kupilem sigme 20/1.8 i takiego pierscienia nie mam :rolleyes:

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Komentarz

• Orzeszek
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 26

Ja od niedawna mam Sigmę 70-200/2,8 EX APO HSM i tam nie ma pierścienia przysłon, tylko pierscień ostrości i zoom (zresztą odwrotny niż w Canonie trzeba się przyzwyczaić) a w trybie manual ustawia się wartości przysłony kółkiem nastawy (działa bez zarzutu).
                    50D | 20D+BG-E2 | Canon 28-105/4-5.6 USM | Tamron 17-50/2,8 XR DiII SP | Sigma 70-200/2.8 APO HSM | CF SanDisk Extreme III 4 GB | Statyw Velbon Sherpa | Lowepro Compact AW | Lowepro Compu Rever AW

Komentarz

Pracuję...