Canon 5D (uzywany) czy 50D (nowy)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dariog
    Coś już napisał
    • 2005
    • 55

Canon 5D (uzywany) czy 50D (nowy)

Witam,

mam dylemat, chce sie przesiasc z Canona 30D i nie wiem czy kupic nowy 50D czy moze przesiasc sie na 5D w poprzedniej wersji - sa mniej wiecej w porownywalnych przedzialach cenowych, foto glownie jako hobby mam obiektyw Canon 70-200 f/4 L i Tamrona 17-50 f2.8 (ktory nie pasuje do 5D ze wzgledu na pelna klatke).. prosze o jakies sensowne rady osob ktore uzywaly obu body

pozdrawiam serdecznie,
    dario
    Uzależniony
    • 2006
    • 625

Z tym przedziałem cenowym to mocno przesadziłeś.50D - 3300 a 5D myślę ze poniżej 4300-4500 ciężko znaleźć.Jeśli masz dołożyć to 5D jest lepszym wyborem.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• ExploRa
      Początki nałogu
      • 2005
      • 336

Jestes pewny, ze 30D juz Ci nie wystarcza ? Pytanie, co hobbistycznie fotografujesz i co ma Ci dac nowy sprzet? To co masz ze sloikow, akurat do 50D wystarczy. Do 5D musialbys dozbierac na porządny szeroki kat. Inaczej bez podstawowego zakresu np. 17-40 kiepsko to widze. Moze lepiej kupic inny obiektyw, ktory pozwoli Ci zaczac robic inne ujecia?
      www.explora.pl

Komentarz

• fotobronx
        Bywalec
        • 2007
        • 134

Ja bym celowal w 5d ,tamrona sprzedal i kupil jakies 17-40 ,chyba ,ze dla ciebie to bedzie na FF za szeroko. Ja 17-40 non stop z analogiem i jest to dla mnie podstawowe szklo.
        Jesli masz 100% sprawne 30D to pakowanie kasy w 50D nie wydaje sie najlepszym pomyslem.Choc pewnie na tym forum sa osoby ktore zmienialy po kolei 20D>30D>40D a teraz pewnie kupia 50D :PP i oni beda twierdzic ,ze warto...ja niestety ich nie rozumiem

Komentarz

• quail
          Początki nałogu
          • 2008
          • 400

Zamieszczone przez ExploRa
          Do 5D musialbys dozbierac na porządny szeroki kat. Inaczej bez podstawowego zakresu np. 17-40 kiepsko to widze.
          Jeśli miałbym zostać tylko z 70-200, to wolałbym dalej robić zdjęcia 30D i mieć 17 * 1.6.
          Pytanie, czy potrzebowałby aż tak szeroko jak 17-40 na pełnej klatce? Może lepiej 24-70? Wiem, droższy, ale wydaje mi się bardziej uniwersalny na 5D.

Komentarz

• fotobronx
            Bywalec
            • 2007
            • 134

bardziej uniwersalny na bank,ale nie kazdy potrzebuje uniwersalnego sprzetu

Komentarz

• Sławek
              Uzależniony
              • 2008
              • 968

Zamieszczone przez quail
              Jeśli miałbym zostać tylko z 70-200, to wolałbym dalej robić zdjęcia 30D i mieć 17 * 1.6.
              Pytanie, czy potrzebowałby aż tak szeroko jak 17-40 na pełnej klatce? Może lepiej 24-70? Wiem, droższy, ale wydaje mi się bardziej uniwersalny na 5D.
              I przede wszystkim jaśniejszy!
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Ja zmieniam body jak tylko wychodzi następne ze względu na przebiegi migawki !
              Cioram te moje puszki strasznie i nie chce mi się wymieniać migawki i dlatego pomyśl czy nie kupisz przypadkiem takiej przechodzonej piątki ?
              A nawiasem mówiąc jak nieraz przeglądam stare zdjęcia to nie widzę specjalnie różnic w jakości zdjęć w modelach od 20d w górę. Więc pewnie i w pięćdziesiątce rewolucji nie będzie. Tak że raczej jak masz parcie na zakupy to kup sobie jakieś szkło.
              Ostatnio edytowany przez Sławek; 16575. Powód: Automerged Doublepost
              www.fotokrajs.pl

Komentarz

• kubaj
                Początki nałogu
                • 2008
                • 280

nic bym nie ruszal i czekal na 60d z filmami

Komentarz

• fotobronx
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 134

Zamieszczone przez kubaj
                  nic bym nie ruszal i czekal na 60d z filmami
                  no to bedzie wypas nad wypasy

Komentarz

• fahrenheit
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 360

ja bym 5d nie polecal. Tego aparatu nie ma juz na rynku. Tzn są pojedyńcze sztuki, ale musisz mieć farta żeby coś dobrego kupić (nie zajechanego). Na moją puszkę mam 2 kupców wśród znajomych bo wiedzą,że jest okej i wolę ją komuś oddać niech ma zabawę niż do obcych puścić. A to co się od czasu pojawia to jakieś 30-50tys klatek a ile ma naprawde nikt nie wie. Ja bym brał nowe 50d bo teraz z 5d za duża loteria. Z 2-3 miesiące się spóźniłeś

Komentarz

• underhand
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 126

jesli mozesz bierz zawsze pelna klatke. nigdy nie powiesz ze zly wybor. to inna bajka i tyle powiedzmy.

Komentarz

• Sławek
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 968

Może poczekaj z pół roku wtedy nowa piątka potanieje.
                        www.fotokrajs.pl

Komentarz

• dariog
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 55

dziekuje za wszystkie cenne uwagi, moze faktycznie nie warto sie pozbywac 30d, wczesniej mialem 20d i jest roznica na korzysc w 30d, moze warto dozbierac i kupic 5d mark II w usa - mam okazje byc w stanach w maju wiec pewnie do tego czasu ceny sie "unormuja" choc nie wiadomo jaki bedzie kurs USD teraz widze ze mozna kupic 5D Mark II za nieco ponad 8K PLN

co do szkla to myslalem o 17-40 L

pozdrawiam,
                          dario
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          a jeszcze jedno pytanie.. czy nowa lampa 580EX II jest duzo lepsza od 580EX? czy jest sens ja tez zmieniac?

d.
                          Ostatnio edytowany przez dariog; 3673. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• himi
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 2638

Fahrenheit - nie zniechęcaj człowieka, ja dam głowę, że byłby zadowolony ze zmiany 30d na piątkę. Wciąż uważam, że to pięknie obrazujący aparat z niedoskonałym AF, ale nie odstającym od 30d.

Komentarz

• sadaman
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 294

Zamieszczone przez Sławek
                              Może poczekaj z pół roku wtedy nowa piątka potanieje.
                              Ojjj z takimi sugestiami to mocno bym uważał...jak potanieje w stosunku do dzisiejszej ceny o jakieś 600 zł to będzie szok

A do samego wyboru - brałbym zdecydowanie 5-kę MK1. Fakt faktem że AF nie zachwyca ale do w miarę spokojnych nie szalonych zastosowań w zupełności wystarcza. A co do kupna z drugiej ręki to - gdybym musiał takową nabyć szukałbym zdecydowanie u kogoś zaufanego.
                              Ostatnio edytowany przez sadaman; 7756.
                              Pucha i słoki

Komentarz

Pracuję...