HELIOS 44M-4 58mm/2 i MIR 37/2.8 - opinie użytkowników

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rychu_lhotse
    Coś już napisał
    • 2005
    • 64

HELIOS 44M-4 58mm/2 i MIR 37/2.8 - opinie użytkowników

Mam pytanie.

Kupiłem przejściówke M42 i mam w domu obydwa te obiektywy (jeszcze nie robiłem nimi zdjęć).Jakie sa wasze spostrzeżenia z użytkowania tych ''stałek''. Zastanawia jak wypadają od w porównaniu z KITowym obiektywem przy tych samych ogniskowych. Czy rysują lepij niż Canon 18-55 i czy ręczne ustawianie ostrości nie sprawia kłopotów.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez rychu_lhotse; 1615.
    Rychu_lhotse
  • storm
    Bywalec
    • 2004
    • 183

Helios rysuje duzo ostrzej niz kit, ale z ostroscia jest roznie.. maly wizjer cyfrowek utrudnia precyzyjne ostrzenie..
    Na zenicie bylo latwiej.. duzy wizjer i do tego matowka miala takie dwa polokregi pod roznym katem ustwione co naprawde ulatwialo ostrzenie..

Komentarz

• gr86
      Początki nałogu
      • 2005
      • 328

do Heliosa trzeba się przyzwyczaić szczególnie z ustawieniem ostrości, mam takiego i jestem zadowolony

Komentarz

• McKane
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2015

Moj Helios ostrzy kiepawo i do tego cienko odwzorowuje kolory. Jakos lepiej pracuje mi sie z Canonem 50/1.8
        http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• syon

moj heliosik pracuje calkiem ladnie jak sie go przymknie. Ostatnio nawet bylem zaskoczony mile Do ustawiania ostrosci, to fakt, trzeba sie przyzwyczaic. Ale spokojnie idzie sobie dac z tym rade. No chyba, ze prawie w ciemnosci - wtedy juz jest problem.
          pozdr.
          syon

Komentarz

• gr86
            Początki nałogu
            • 2005
            • 328

Zamieszczone przez McKane
            Moj Helios ostrzy kiepawo i do tego cienko odwzorowuje kolory. Jakos lepiej pracuje mi sie z Canonem 50/1.8
            zależy na jakiego trafiłeś, Helios Heliosowi nierówny każdy był inny i niepowtarzalny

Komentarz

• syon

swoja droga ciekaw jestem czy odpowiedniki pentacona sa znaczaco lepsze od heliosa.
              pozdr.
              syon

Komentarz

• Fotos
                Początki nałogu
                • 2005
                • 406

Najlepsza 50-ka z M42 jest Pancolar MC Zeissa (jesli nie brac pod uwage legendarnych Takumarow ). Pentacon czasem jest lepszy od Heliosa a czasem gorszy. Na pewno ma lepsza regulacje ostrosci - wiekszy kat obrotu. Z Heliosem moze byc problem przy przejsciowce EOS-M42, ze wzgledu na dwa bolce (chyba nie wszystkie tak mialy, ale moj tak)

Komentarz

• rychu_lhotse
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 64

Ja nie mam z moim zadnych problemów. Zapiąłem pod korpus i smiga jak zły.Fotki jesli chodzi o ostrość (sharpnes,contrast,saturation mam ustawione na 0) wychodza o niebo ostrzejsze niż na KITowcu. Natomiast jeśli chodzi o ustawianie ostrości to nie wiem w czym problem (niby wizjer za ciemny).Ustawia się elegancko,chyba ze ktoś wcześniej uzywał body z jaśniejszą,lepszą matówką i stąd te spostrzeżenia. Oczywiście w ciemnosciach jest z tym problem ale na to już za bardzo nie poradzimy.

Podsumowując manuale są spoko ale nic nie zastąpi szybkości jasnych stałek z AF dlatego w planach jest tani choć jeśli chodzi o jakość/cena rewelacyjny Canon 50/1,8

pozdrawiam
                  Rychu_lhotse

Komentarz

• evangelion69
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 135

Odkopię...

Potwierdzenie ostrości w Body Canon EOS z obiektywami innych systemów – jak to osiagnąć? Zacznijmy od początku…

Mam rozumiem że da się mieć potwierdzenie ostrości na heliosie poprzez "pik pik" aparatu w odpowiednim momencie kręcenia pierścieniem?
                    sigpic

Komentarz

• misieek
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 176

Skoro odkopane to i ja dopisze....

Mam oba szkła i jak 2,8/37 nie zbyt (przynajmniej moja sztuka)... Mydło, słaby kontrast.
                      W Heliosie 44M4 mam (58/2), podoba mi się GO. Ostry jest na moje oko od 4,5... bardzo fajne szkiełko, używam go przemiennie z 50/1.8.
                      GG: 538295
                      SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane

Komentarz

• FlatEric
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 574

Mir 1W nie może być tytanem kontrastu - to w końcu sześciosoczewkowy obiektyw o słabych powłokach przeciwodblaskowych.

Pzdr

Grzesiu
                        SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
                        Analogowy DeviantArt
                        Wypociny formalne
                        Wypociny techniczne

Komentarz

• nero916
                          • 2009
                          • 13

To ja tu wkleję moje 5 groszy:
                          - Helios był fajny - do czasu jak podpiąłem sobie Pancolara (a później było jeszcze coś lepszego). Maksymalnie otwarty był mydlany trochę i po światło zachowywał się nie bardzo. Nie zmienia to faktu, że KIT`a łykał w przedbiegach;
                          - MIR 37 - miał zaoliwione listki przysłony:/ Generalnie trafiła mi się jakaś walnięta sztuka: spadek kontrastu w połączeniu z mydłem spowodował powstanie totalnej kupy Po 10 zdjęciach (obejrzanych na PC) poddałem się.

Komentarz

• rychu
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 242

Moje wrażenia z porównania Pancolara 1,8/50 M42 z zoomami EF (s) są następujące:
                            - w centrum lepsze są zoomy EF-(s) (A jednak! - może precyzyjniejszy jest autofokus?)
                            - na brzegu lepsze stałki M42
                            Porównania robiłem fotografując na tych samych ogniskowych rząd samochodów na parkingu i odczytując na powiększeniach numery tablic rejestracyjnych.

Komentarz

• Amok
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 256

ja heliosem 44m4 fotografuje dosłownie wszystko(nawet sport) i umiem sobie ustawiać ostrość na bieżąco(manual Alservo ;d) i wychodzi znakomicie, kolory też mi pasują...
                              helios(przynajmniej moja sztuka) jest naprawdę dobrym jasnym obiektywikiem-ale trzeba się przyzwyczaić

pozdrawiam
                              / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
                              http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
                              http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Komentarz

Pracuję...