Po co komu 20d (wystarczy SD400 - IXUS 50)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • snowboarder
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

Po co komu 20d (wystarczy SD400 - IXUS 50)

Na ostatniej wycieczce mialem pierwszy raz okazje uzywac SD400 - to takie nowe wcielenie IXUS-a, chyba najmniejszy do tej pory, DIGIC II z zoomem 3x, karty SD, 5MP. Wybralem go ponad SD500 (7MP), bo zdecydowanie mniejszy i lzejszy. Wczesniej mialem kilka Powershotow, ten jest zdecydowanie najlepszy (w znaczeniu kombinacji wielkosci, jakosci zdjec itd).
    Dla zartu umiescilem na tej stronie zdjecia z SD400 i pare zdjec z 20d.
    Optymalne warunki dla tego malego apratku to duzo swiatla (czyli srodek dnia niestety). Ocencie sami, do wycieczkowych zastosowan naprawde jest super, a jest mniejszy od paczki papierosow i wazy prawie tyle samo.

• santiblue
    Początki nałogu
    • 2004
    • 322

A sprobuj uzyskac z niego taka glebie ostrosci jak z 20d z zapietym dowolnym szklem.
    dSLR + coś tam...

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

albo uzyj go z czuloscia iso800... albo...
      bez sensu takie porownanie

tak jak napisales - do wycieczek jest super... ja do imprez mam nikona 7900.. a do robienia zdjec lustrzanki i dalmierza
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

Zamieszczone przez snowboarder
        Na ostatniej wycieczce ...
        Ja też. Ixus II. Zdjęcia wyszły super. Żałowałem tylko, że aparat nie ostrzył w pokoju w hotelu w dzień, nie mogę zapisywać w .crw, nie mogę wymusić błysku w b. słonecznych warunkach, nie mogę podpiąć 135L, itp, itd.

Coś za dużo tych nie, no nie ;-)

I tak się zastanawialiśmy po co komu Ixus? Egipt to takie spokojne miejsce. Wystarczyłby 20D ze swoją EF-drużyną...
        the silence is deafening

Komentarz

• maverick
          Dopiero zaczyna
          • 2005
          • 39

Zdjęcia robię głównie do internetu i rok temu przesiadłem się z EOS 300 na G5. Nastawiałem się na zmniejszenie kosztów uzyskiwania zdjęć.
          Przez rok męczyłem się na tym sprzęcie, który swoją drogą jest bardzo dobry, ale...
          Zanim skadrowałem ujęcie i ustawiłem ostrość, to fotografowanego obiektu dawno już nie było Było to bardzo przykre doświadczenie po przesiadce z lustrzanki, no ale sam byłem sobie winien... Co do ostrości, to trzeba zaufać aparatowi
          Nie mają sensu porównania kompakta z lustrzanką, mniej poręcznej lustrzanki z bardziej ergonomiczną, bo ja np. wydałem 3tyś więcej na 20D, bo uważałem i nadal uważam, że za jego ergonomiczność warto. Z G5 też wychodziy ładne fotki, ale przy ISO 50 i ładnym oświetleniu; natomiast z 20D da się wyciągnąć lepsze, ale jak każdy szybko zauważy - trzeba umieć, niestety.
          Kompakty to bardzo fajna sprawa, ale nie do wszystkiego się nadają. No może na plaże, żeby pstrykać wylegujące się kociaki
          EOS 5D MIII, MI | 17-40/4L + 24-70/2.8L + 70-200/4L | 600EX-RT + 550EX

Komentarz

• gr86
            Początki nałogu
            • 2005
            • 328

DSLR=kompakt cyfrowy ha ha bardzo smieszne

Komentarz

• darpla
              Bywalec
              • 2004
              • 184

nie no Panowie cyfrówka za 600 zł np A75 bije na łeb na szyję choćby Eosa 20D.

No nie oszukujmy się.

cha cha, niektórzy tutaj mają niesmaczne poczucie humoru.
              http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Komentarz

• Semtex
                Początki nałogu
                • 2005
                • 347

Moim zdaniem to wszystko zależy kto czego oczekuje i jaki ma punkt odniesienia.
                To tak jak z autem jest super do czasu kiedy nie użyjesz lepszego....
                5d + plecak

Komentarz

• gr86
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 328

Zamieszczone przez Semtex
                  Moim zdaniem to wszystko zależy kto czego oczekuje i jaki ma punkt odniesienia.
                  To tak jak z autem jest super do czasu kiedy nie użyjesz lepszego....
                  niedzielnemu pstrykaczowi bedzie niewygodnie focić DSLR`em bo jest za trudny lepszy będzie dla niego tzw. głuptak

Komentarz

• szpak121
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 45

dorzucę 3 grosze, od maja mam 350 , a od prawie pięciu lat HP 618. Nie ma co porównywać , ale stary HP robi naprawdę dobre zdjęcia w TIFFie, do szybkiej niedzielnej fotografii jest ok

Komentarz

• Jurek Plieth
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2087

Zamieszczone przez snowboarder
                      ...Ocencie sami, do wycieczkowych zastosowan naprawde jest super, a jest mniejszy od paczki papierosow i wazy prawie tyle samo.
                      Oj Andrzej, to Ty z soniaczem T33 nie miałeś do czynienia!
                      http://plieth.com

Komentarz

Pracuję...