Krotnosc zoomu obiektywu - jak to gryzc.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pietro
    Bywalec
    • 2005
    • 132

Krotnosc zoomu obiektywu - jak to gryzc.

Moje pytanie dotyczy krotnosci zoomu obiektywu. Z jakiegos postu wywnioskowalem, ze aby otwrzymac te cyfre nalezy podzielic max/min ogniskowa obiektywu.
    Jezeli tak to znaczy, ze krotnosc nie zalezy od dlugosci ogniskowych ale od ich stosunku :grin: . (czyli stalki maja krotnosc 1x)
    Czy jest to prawda?

(zaznaczam, ze informacja ta potrzebna jest mi dla "mojego ogolnego wyksztalcenia foto/technicznego").
    Idzie Panie nowe....
  • Alzail
    Uzależniony
    • 2005
    • 574

to chyba jest tak ze jak masz obiektyw 50-500 to masz zoom 10x co nie? a jak masz 28-135 to 135/28=4.8 czyli 4.8 raza zoom masz ..
    350D

Komentarz

• TommyTheCat
      Bywalec
      • 2005
      • 222

prawda
      ale chyba lepiej jest uzyc slowa "powiekszenie" niz krotnosc
      Canon 30D

Komentarz

• Marfackib
        Bywalec
        • 2005
        • 169

Zamieszczone przez TommyTheCat
        prawda
        ale chyba lepiej jest uzyc slowa "powiekszenie" niz krotnosc
        Tak naprawdę "krotność" nic nie mówi. Liczą się skrajne ogniskowe. Przecież obiektywy 10-40 czy 100-400 mają krotność 4x, a każdy z nich to inna bajka.
        20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Komentarz

• TommyTheCat
          Bywalec
          • 2005
          • 222

ale jak najbardziej sie zgadzam
          tylko tego dotyczylo pytanie
          Canon 30D

Komentarz

• Pietro
            Bywalec
            • 2005
            • 132

OK.W takim razie jak policzyc "powiekszenie". I ile mm jest to 1x. To jest pewnie glupie pytanie ale gloood wiedzy wielki
            Idzie Panie nowe....

Komentarz

• TommyTheCat
              Bywalec
              • 2005
              • 222

jesli to pomoze to np manual do olympusa z zoomem x10 mowi iz jest to odpowiednik ogniskowej 380mm, wiec oni przyjeli za "x1" 38mm
              Canon 30D

Komentarz

• Pietro
                Bywalec
                • 2005
                • 132

jesli to pomoze to np manual do olympusa z zoomem x10 mowi iz jest to odpowiednik ogniskowej 380mm, wiec oni przyjeli za "x1" 38mm
                Wielkie dzieki. A tak przy okazji, czy nie jest tak ze dlugosci ogniskowych podaje sie w przeliczeniu dla aparatow 35mm i to wlasnie te 35mm jest baza (1x)
                Idzie Panie nowe....

Komentarz

• Marfackib
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 169

Zamieszczone przez Pietro
                  A tak przy okazji, czy nie jest tak ze dlugosci ogniskowych podaje sie w przeliczeniu dla aparatow 35mm i to wlasnie te 35mm jest baza (1x)
                  W kompatach ogniskowe przelicza się, gdzyż rzeczywiste ogniskowe wynoszą przykładowo 5 do 15mm i nic nie mówia fotografującemu.
                  Nie dla "aparatów 35mm" tylko dla aparatów małoobrazkowych gdzie wymiar klatki filmu wynosi 36x24.
                  20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Komentarz

• Pietro
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 132

Dzieki wielkie. To zamyka temat z mojej strony.
                    Idzie Panie nowe....

Komentarz

• McKane
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2015

Co jest troche dziwne swoja droga bo najbardziej zblizona do ludzkiego oka ogniskowa jest ogniskowa 50 mm. Moim zdaniem to ona powinna stanowic x1 (ale nie pamietam zebym widzial gdzies jakies wiarygodne dane na ten temat).

Ale wtedy olympus mialby "tylko" x8 a nie x10
                      http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• McKane
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2015

Zamieszczone przez Marfackib
                        W kompatach ogniskowe przelicza się, gdzyż rzeczywiste ogniskowe wynoszą przykładowo 5 do 15mm i nic nie mówia fotografującemu.
                        Nie dla "aparatów 35mm" tylko dla aparatów małoobrazkowych gdzie wymiar klatki filmu wynosi 36x24.
                        W zwiazku z tym mozliwe jest iz ilosc x przeliczana jest jako stosunek ogniskowej do przekatnej matrycy/klatki filmu skoro dla 36x24 x1 oznacza 35 mm.

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Zamieszczone przez McKane
                          Co jest troche dziwne swoja droga bo najbardziej zblizona do ludzkiego oka ogniskowa jest ogniskowa 50 mm. Moim zdaniem to ona powinna stanowic x1 (ale nie pamietam zebym widzial gdzies jakies wiarygodne dane na ten temat).

Ale wtedy olympus mialby "tylko" x8 a nie x10
                          Z tego co czytałem historie, to 35mm jest naturalne dla oka, a 50mm przyjelo sie jako standard dopiero w lustrzankach, bo bylo tansze do zrobienia (lustro nie pozwalalo na tak bliskie umieszczenie soczewki jak we wczesniejszych sprzetach).
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• McKane
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2015

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                            Z tego co czytałem historie, to 35mm jest naturalne dla oka, a 50mm przyjelo sie jako standard dopiero w lustrzankach, bo bylo tansze do zrobienia (lustro nie pozwalalo na tak bliskie umieszczenie soczewki jak we wczesniejszych sprzetach).
                            Tez cos takiego czytalem ale wez kita ustaw na 35 mm looknij przez wizjer a potem normalnie na obserwowany obiekt ... nastepnie zrob tak dla 50 mm

Komentarz

• thorin
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1990

jeden krot lub jedna krotnosc, co to wogole za wielkosci ? : ) tylko w media marketach i innych podobnych centrach handlowych mydla ludziom oczy liczbami: 4 krotny zoom optyczny pieciokrotny cyfrowy, to wszystko jest strasznie plynne, w rzeczywistosci powinno sie szukac danych w mm, bo to jest stala dla aparatow i sie nie zmienia, no chyba ze jest zoom cyfrowy wtedy trzeba ja przez ten wlasnie zoom pomnozyc i dostaje sie rzeczywista ogniskowa, to tak zeby jeszcze rozwiac pozostale watpliwosci : ) a co do tych 50mm, moze ja mam jakas wade wzroku, ale dla mie blizsze by bylo chyba cos kolo 60, moze 70 mm pozdro

Komentarz

Pracuję...