Zielony - nie zielony.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szatsi

Zielony - nie zielony.

Jak zacząć, żeby Was nie zrazić i sprawić, by ktoś mi jednak pomógł?

Jestem nowym, kompletnie zielonym canonowiczem. Zabawa w fotografię na serio to mariaż z 5D i obiektywem 50mm F/1.4 USM oraz oprogramowanie - Photoshop CS3 Extended. Rzecz, która nie daje mi spokoju dotyczy informacji zawartych w EXIF.

Jak wyegzekwować od ustawień tejże aplikacji, aby po każdorazowej obróbce zdjęcia i skompresowaniu go do JPG (zawsze zapisuję poprzez "save as...", nie "save for the web...") w zawartości EXIF była informacja nie tylko o ogniskowej, ale także o konkretnym modelu obiektywu czy trybie pomiaru ostrości? Na fotorafuj.pl w różnych artykułach widziałem, że już Adobe Camera Raw (mam wersję 1.4) podaje informacje o modelu obiektywu. W moim przypadku jest zawarta tylko i wyłącznie informacja o ogniskowej. Dlaczego? Jak to zmienić, nie musząc każdorazowo korzystać z funkcji Adobe Bridge i tam kaskadowo ustawiać interesujące mnie metadane?

Druga rzecz, niby błacha, ale jednak. Używając punktu pomiaru światła centralnie ważonego uśrednionego, w zawartości EXIF pojawia się komunikat "unknown". W przypadku trzech pozostałych pojawia się prawidłowa informacja adekwatna do użytego sposobu pomiaru.

Dzwoniłem i pisałem do serwisu canona w Polsce - i nic. Obiecali, że technicy odpowiedzią i cisza.

Z pozdrowieniami,
    szatsi.
    Ostatnio edytowany przez Gość; 22944.
  • pianista
    Coś już napisał
    • 2008
    • 51

nie jestem ekspertem w tym ale jak sobie troche radzisz z angielskim to pisza cos o tym na kilku forach.
    to dotyczace twojego pierwszego problemu.
    For all those people who find it more convenient to bother you with their question rather than to Google it for themselves.
    G11 / eos 33 + bp300 / speedlight 270ex / 50 1,8 / 70-300 / 35-80

Komentarz

Pracuję...