Nietypowy problem z pokrętłem w 30D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dervan
    • 2009
    • 4

Nietypowy problem z pokrętłem w 30D

Witam!

Otóz, jak w temacie mam problem z moim Canonem 30D. Pokrętło główne (to obok spustu migawki) działa "ciągiem" tylko w prawą stronę. Kiedy kręce nim w lewą, nastawa zmienia się na tak samo, jakbym kręcił w prawą chyba, że przeskakuję o jeden stopień, w odstępach około 1-3 sekund, wtedy wszystko działa ok. W serwisie foto, za samo rozebranie i zobaczenie jak to w środku wygląda, chcieli 250 zł, dlatego sobie darowałem tą przyjemność. Czy ktoś wie, co mogło się stać i jak to naprawić?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
  • timo
    Bywalec
    • 2008
    • 125

a nie zamokl Ci aparat? ja tak mialem, jak focilem w ostrym deszczu bez zadnej oslony, ale z drugim pokretlem... dzialalo jak chcialo, dopoki nie wyschlo... pozniej bylo ok (i nadal jest, a minelo 5 miesiecy)
    Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
    moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Komentarz

• Jacek23
      Początki nałogu
      • 2004
      • 372

Potwierdzam, tez tak mialem jak mi zapadalo aparat. Po wyschnieciu przeszlo.
      [email protected]
      https://www.facebook.com/Jacek23333

Komentarz

• preinwher
        Początki nałogu
        • 2008
        • 458

Czasami podobnie aparat zachowuje się z podpiętym nieoryginalnym gripem.

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• dervan
          • 2009
          • 4

Nie używam gripa, ale po próbie "przedmuchania" lekko wilgotnym powietrzem, i wysuszeniu działa jak należy Widocznie poprzedni właściciel zalał to czymś słodkim, i przestalo dzałać, na dłuższy czas. Dziękuję wszystkim za pomoc

Pozdrawiam

Komentarz

• dervan
            • 2009
            • 4

Zrobię małego up'a - niestety nie działa tak jak powinno. Zauważyłem że zwłaszcza że w niskich temperaturach się tak dzieje - niekiedy w ogóle nie da się inaczej, cały czas idzie nastawa w coraz krótsze czasy (oczywiście w M) ;/

Komentarz

• zaitsev
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1660

Przez prawie dwa lata nie działa tak jak powinno? ;-)
              Może przydzwoń na Żytnią, niech wycenią.

Komentarz

• dervan
                • 2009
                • 4

No właśnie nie... Ale w dzień, jak jest ciepło, to jest ok Ostatnio byłem na nocnej sesji i mi się sprawa lekko przypomniała...

Komentarz

• yarson
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 152

poszukaj serwisu grzie Ci wcenią za darmo i powiedzą co i jak...
                  30D

fotograficznie

Komentarz

Pracuję...