Jakie ustawienia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szybki-pl
    Bywalec
    • 2007
    • 130

Jakie ustawienia

Witam
    Pewnie jak zwykle okaże się że pisze głupi post i mnie pojedziecie. Ale co mi tam.
    Chodzi o to jakie ustawienia macie w stylach obrazowych (kontrast, nasycenie itp). I jeszcze jedno czy przy rawach ma to jakieś znaczenie. Głównie pytam posiadaczy 400d
  • Mellan
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1851

Przy RAW'ach nie ma to najmniejszego znaczenia, podobnie jak temperatura barwowa. Ustawienia te dotyczą tylko i wyłącznie jpeg "prosto z puszki" (czytaj: konwersji wewnętrznej aparatu RAW-jpeg w/g softu canona).
    C-F-K - forever

Komentarz

• szybki-pl
      Bywalec
      • 2007
      • 130

A jak ustawić optymalnie żeby sztucznie nie wyglądało w jpg

Komentarz

• Mellan
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1851

WB auto.
        Co do reszty...'Optymalnie' - co to znaczy?
        Optymalnie w/g canona jest domyślnie. Według kogoś - żyleta, według innego - miękkość. Ktoś lubi b&w, ktoś inny ruską (maksymalną) saturację itd, itp.
        Ustaw jakąś scenę: posadź misia na fotelu i zrób mu serię z różnymi ustawieniami. Zapisz, porównaj foty i wybierz taki styl, jaki najbardziej Ci pasuje.
        Mi osobiście nic nie pasuje, dlatego bawię się RAWami i Peesem. Lubię mieć luz w obróbce, dlatego wolę rawy-negatywy, a nad stylami zastanawiam się później.
        C-F-K - forever

Komentarz

• szybki-pl
          Bywalec
          • 2007
          • 130

Ok dzięki. Pozostaje mi metoda prób i błędów.

Komentarz

• Poohutch
            Bywalec
            • 2005
            • 156

Zamieszczone przez Mellan
            Przy RAW'ach nie ma to najmniejszego znaczenia, podobnie jak temperatura barwowa. Ustawienia te dotyczą tylko i wyłącznie jpeg "prosto z puszki" (czytaj: konwersji wewnętrznej aparatu RAW-jpeg w/g softu canona).
            To mnie zaskoczyłeś. WB nieistotny? Przy pomiarze ekspozycji też? To jak zrobię na balansie dla światła żarowego w świetle dziennym (obraz zaniebieszczony) to czy kanał czerwony nie będzie niedoświetlony? Czy po korekcie w ACR jakość kanału czerwonego nie będzie gorsza (szum) niż w przypadku poprawnego WB? Serio pytam, nie testowałem tego.
            Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
            Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Komentarz

• punky
              Początki nałogu
              • 2008
              • 483

na poczatku robilem zdjecia w ustawieniach sharpness +2 Sat +2 contrast +2 tone 0

bardzo szybko potem zdalem sobie sprawe ze to wychodzi za slodko za bardzo wysycone i cukierkowe
              obecnie mam ustawione portrait ale i tak robie w RAW
              i ewentualnych korekt dokonuje w DPP
              R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• szybki-pl
                Bywalec
                • 2007
                • 130

Zamieszczone przez punky
                na poczatku robilem zdjecia w ustawieniach sharpness +2 Sat +2 contrast +2 tone 0

bardzo szybko potem zdalem sobie sprawe ze to wychodzi za slodko za bardzo wysycone i cukierkowe
                obecnie mam ustawione portrait ale i tak robie w RAW
                i ewentualnych korekt dokonuje w DPP
                Ja też często robię w RAW ale zaczyna mnie wkurzać wyostrzanie prawie każdego zdjęcia. Nie wiem może mam jobla:-) na punkcie ostrości.

Komentarz

• Mellan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1851

Zamieszczone przez Poohutch
                  To mnie zaskoczyłeś. WB nieistotny? Przy pomiarze ekspozycji też? To jak zrobię na balansie dla światła żarowego w świetle dziennym (obraz zaniebieszczony) to czy kanał czerwony nie będzie niedoświetlony? Czy po korekcie w ACR jakość kanału czerwonego nie będzie gorsza (szum) niż w przypadku poprawnego WB? Serio pytam, nie testowałem tego.
                  Dokładnie - nieistotny, tak samo jak ustawienia 'sharpness', 'contrast' itp. Całość tych ustawień służy wyłącznie do konwersji raw-jpeg wewnątrz aparatu. Raw nie jest zdjęciem, jest odpowiednikiem kliszowego negatywu. W konwerterach w zależności od ustawień jakie zadamy możemy go wywołać na wiele sposobów i każdy z nich nie jest mniej oryginalny od jpeg 'prosto z puszki'.
                  C-F-K - forever

Komentarz

• nicnikt
                    • 2006
                    • 7

Przy RAW'ach nie ma to zadnego znaczenia jak pisza koledzy.
                    Ja osobiscie uzywam tylko Raw.
                    Warrington Wedding And Portraits Photography

Komentarz

• Kolaj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3293

Zamieszczone przez szybki-pl
                      Ja też często robię w RAW ale zaczyna mnie wkurzać wyostrzanie prawie każdego zdjęcia. Nie wiem może mam jobla:-) na punkcie ostrości.
                      Przed matrycą jest filtr AA, który ze swej natury powoduje pewną utratę ostrości, dlatego właściwie każdego RAW-a na dzień dobry powinno się minimalnie podostrzyć. Także wyostrzanie nie powinno Cię jakoś specjalnie wkurzać ani też nie świadczy o Tobie źle

Komentarz

Pracuję...