Jaki obiektyw do cyfry i analoga?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • plyszczarz86
    Bywalec
    • 2007
    • 117

Witam
    Ostatnimi czasy kupiłem korpus cyfrowy (20d), ale posiadam tez analogową 300. Narazie z przymusu foce na 28-80. Chciałbym troszke zreforomować moją szklarnie, pomysł mam następujący:
    -Canon 50 1.8
    -Cosina/Soligor/Tokina 19-35 3.5-4.5
    -Canon 28-105 3.5-4.5 lub Canon 35-105 3.5-4.5
    kwota jaką moge wydać to około 1100 złotych.
    Nie chce kupować żadnych EF-S bo chce tez uzywać tych szkieł na pełnej klatce.
    Co do tematyki zdjeć to głównie architektura i widoczki, troche zdjęć sportowych i czasem jakis portrecik(rzadko).
    Czy taki zestaw ma sens, zwłaszcza chodzi mi o cyfre.
    Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Czy sensowny jest taki dobór zakresu ogniskowych ? A kto ma to wiedzieć jak nie Ty ? Nikt z nas Twoim zestawem focił nie będzie :-)
    A co do szkiełek to przeszukaj forum. Każde z nich zostało dokładnie omówione (o 19-35 jest najmniej, ale i tak sporo).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• an_zak
      Początki nałogu
      • 2006
      • 427

Zestaw moim zdaniem ok

Komentarz

• jceel
        Początki nałogu
        • 2007
        • 282

Moze juz lepiej przycisnac na Tamrona albo Sigmę 17-35?
        EN57D DIGITAL.

Komentarz

• plyszczarz86
          Bywalec
          • 2007
          • 117

Zamieszczone przez jceel
          Moze juz lepiej przycisnac na Tamrona albo Sigmę 17-35?
          Bardzo chętnie, tylko fundusze nie pozwalają :/
          Dziś zestaw powiększył się o 50 1,8 (jak tu jasno)
          EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Komentarz

• marfot
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4605

Zamieszczone przez plyszczarz86
            ...Co do tematyki zdjeć to głównie architektura i widoczki, troche zdjęć sportowych i czasem jakis portrecik(rzadko).
            Czy taki zestaw ma sens, zwłaszcza chodzi mi o cyfre.
            Pozdrawiam
            Paweł
            No to chyba na cyfrze uda ci się tym zestawem tylko "portrecik" przy użyciu 50/1,8. Do "architektury i widoczków" potrzeba czegoś szerokiego a 19-35 bedzie za wąsko. Z podanego zestawu pozornie identycznych obiektywów ( szerokich)Tokina podczas mojego testowania była znacznie lepsza od Soligora.
            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• an_zak
              Początki nałogu
              • 2006
              • 427

Zamieszczone przez marfot
              Z podanego zestawu pozornie identycznych obiektywów ( szerokich)Tokina podczas mojego testowania była znacznie lepsza od Soligora.
              Tokina występuje w dwóch wersjach. Starszej, gorszej, tożsamej z soligorem/cosiną/vivitarem oraz autorską konstrukcją firmy Tokina, o tym samym zakresie i świetle, różniącą się tubusem i nazwą (dokładnej nie pamiętam, tutaj pomogą google )

Komentarz

• lempl
                Uzależniony
                • 2006
                • 684

może lepszym wyborem zamiast 19-35 i 28-105 byłby kit 18-55 do cyfry i 24-85 do analoga. Takim zestawem miałbyś lepiej pokryty szeroki kąt na cyfrze i wciąż dosyć szeroko na analogu. Ew. do twojego zestawu dodać kita z allegro
                Jeszcze jedna możliwość - jeśli 28-80 Ci nie przeszkadza, to całą sumę możesz przeznaczyć na tamrona 17-50.
                Swoją drogą dziwne, że jeszcze nikt nie kazał Ci kupować elek

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez an_zak
                  Tokina występuje w dwóch wersjach. Starszej, gorszej, tożsamej z soligorem/cosiną/vivitarem
                  model AF EMZ

Zamieszczone przez an_zak
                  oraz autorską konstrukcją firmy Tokina, o tym samym zakresie i świetle, różniącą się tubusem i nazwą
                  model AF 193

jak ja już dawno o tym pisałem... :-)
                  http://canon-board.info/showpost.php...2&postcount=24
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Dragunov
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 172

Miałem Tokinę 19-35, jeśli chodzi o budowę i wykonanie to w tej cenie nic lepszego nie znajdzie się. Jeśli chodzi o jakość zdjęć z moim 30D to musiałem domykać na f8-11 i wtedy jest brzytwa. Z analogiem o wiele lepiej spisuje się. AF ani wolny ani szybki, porównywalny do kita C18-55.
                    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
                    http://piotrplyszewski.pl/

Komentarz

• plyszczarz86
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 117

A jeśli chodzi o 17-35 to w co jest lepsze? sigma czy tamron?
                      Widziałem gdzieś w internecie sample z tamrona i moze faktycznie narazie popstrykam tym co mam, a dozbieram kase na 17-35.
                      Ile warto dać za to szkło? I jaka jest jego używalnośc na pełnym otworze przysłony (2.8 przy 17 bardzo mnie kusi)?

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=17-35
                        http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=17-35

Komentarz

• mikeqp
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 235

Witam, planuję zakup obiektywu, zoomu w zakresie ogniskowych mniej więcej: 18-80mm, mogą być również trochę mniejsze lub większe.
                          Chciałbym tego obiektywu używać zarówno z 40D jak i z 50E, na co mam zwrócić uwagę przy wyborze, żeby dobrze współpracował z oboma aparatami bo wiem że nie wszystkie obiektywy się nadaja?
                          Czy mam patrzeć wyłącznie na canony, czy może tamron i sigma również wchodzą w gre?

Dla tych co mieliby ochotę doradzić jakiś obiektyw to mam do wydania 1000-2000zł.
                          Z góry dzięki za odp:-D

Komentarz

• Szczur88
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 384

28-75 Tammiego?
                            www.t-jack.pl
                            Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• MacGyver
                              Cenzor
                              • 2006
                              • 7043

18 - 19 mm na pełnaj klatce to już UWA. Pełnoklatkowe zumy superszerokokątne kończą się na 35 - 40 mm.
                              W miarę szeroko na cyfrze z cropem i bardzo uniwersalnie na kliszaku da Ci EF 24-85/3.5-4.5 USM, niemniej jeśli masz do dyspozycji 2 kzł zdecydowanie lepiej kupić dwa szkiełka.

Komentarz

Pracuję...