Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam.
Mam juz swoj wymarzony aparat, ale ze zdjeciami jest problem. Otórz fotki wychodzą nieostre, poprostu leciutko zamazane. Fotografie robione z balkonu czy to na przesłonie 3,5 czy 8, 9 ... żadna nie ma dobrej ostrości, wręcz są beznadziejne.
Teraz pytanie co ja robie źle. Godzina ok 12- ISO 100 ( lub 200) pomiar wielosegmentowy....ostrość łapana i ręcznie i Manual. Ręce mi sie nie trzęsą, wszystko niby ok, a zdjecia kiepsciutkie w ogóle nie ostre...
Nastawiam sobie ostrość na kwiatki na czyimś balkonie .. w celowniku widac ze wszystko ostre a na kompie rozczarowanie ani kwiatki nie ostre, ani balkon ani cały blok....ehhhh
Co może byc nie tak?
Witam.
Mam juz swoj wymarzony aparat, ale ze zdjeciami jest problem. Otórz fotki wychodzą nieostre, poprostu leciutko zamazane. Fotografie robione z balkonu czy to na przesłonie 3,5 czy 8, 9 ... żadna nie ma dobrej ostrości, wręcz są beznadziejne.
Teraz pytanie co ja robie źle. Godzina ok 12- ISO 100 ( lub 200) pomiar wielosegmentowy....ostrość łapana i ręcznie i Manual. Ręce mi sie nie trzęsą, wszystko niby ok, a zdjecia kiepsciutkie w ogóle nie ostre...
Nastawiam sobie ostrość na kwiatki na czyimś balkonie .. w celowniku widac ze wszystko ostre a na kompie rozczarowanie ani kwiatki nie ostre, ani balkon ani cały blok....ehhhh
Co może byc nie tak?
Pozdrawiam
Teraz robie innym obiektywem od analoga 28-105 , i cały czas to samo... tz brak ostrości.
Mam nadzieje ze to wina moich umiejetności a nie wady aparatu.
Jutro w pracy zmniejsze fotki w domu komp działa mi gorzej niż źle...
pytanko z innej beczki czy na max tele jak obserwujesz AF punkt to widzisz drgania ??
bo u mnie wtedy drga leciutko ale jak ustawie 1/125 to fotki ostre ;-) legancko
moze podczas wyzwalania migawki powodujesz drgania ;-) postaw sobie aparat na czyms twardym i wtedy fotnij np samowyzwalaczem ;-)
np. 1/80 8.0 ISO 200
1/125 8.0
1/50 8.0
1/100 5.6
(...)
Te czasy to stosowałeś przy jakich ogniskowych?
W ogóle jaki to obiektyw? Kit?
Czy na obiektyw jest nakręcony jakiś filtr?
Czy możesz pokazać przykładową, nieostrą fotkę?
przed chwilą tak jak Ktoś poradził zastosowany zostal samowyzwalacz i fotka ze statywu...efekt niestety nie najlepszy, nie ostre.
Mało tego ostrze na huśtawkę a ostrośc jest na drzewkach ( AF ustawiony był centralnie )
Bez użycia żadnych filtrów.
Spróbuje zmiejszyc fotke i pokazać ją na forum, jeśli nie to jutro z pracy wyśle.
1/50 s. przy 55mm - ma prawo być poruszone
Przy tej ogniskowej starałbym się nie schodzić poniżej 1/80 s. chociaż od reguły którą stosuję tj. T=1/f x 1,6 są oczywiście wyjątki i zdjęcie można poruszyć nawet przy krótszych czasach.
Zamieszczone przez freak
przed chwilą tak jak Ktoś poradził zastosowany zostal samowyzwalacz i fotka ze statywu...efekt niestety nie najlepszy, nie ostre.
Mało tego ostrze na huśtawkę a ostrośc jest na drzewkach ( AF ustawiony był centralnie )
Czy błąd jest powtarzalny i występuje zarówno na kicie jak i na tym 28-105?
Nie wiem ... moze ja poprostu nie potrafie przeskoczyc ze starego aparatu, i coś źle ustawiam.
Ale z 28-80 tak samo wychodzi, czyli fotki są raczej kiepskie.
Na P też są poruszone, tak samo na auto.
Zdjecia baterii i testu na FF/BF wychodza lekko na BF. Choć tak naprawdę żadna bateria nie wyszla ostra tak jak powinna ,wiec juz nie wiem
Robione było na róznych przesłonach od 3,5 do 5,6 ... zadna bateria idealnie ostra
ehhh. fotki z pożyczonego 300D w zeszłym roku wyszły mi niezłe, a tutaj coś kiepściutko mi idzie.
Freak - mamy ten sam problem. A myślałem że kupno aparatu za 3,5kilo gwarantuje dobre fotki
Moja metoda na KIT'a - Photoshop i 2x SHARPEN. Jest lepiej.
Pozatym oglądając fotografie w oryginale zawsze bedzie nieostro - no chyba, że wydasz na obiektyw drugie tyle - z tego co zdążyłem się dowiedziec po głębszej lekturze allegro pbase photosig i innych takich
Porównanie do 300d może właśnie z tego się bierze - z różnicy w wielkości ?
W innyw wątku dałem przykładową fotkę http://la.pl/aa.jpg. Tak samo rozmazuje ?
Moje GG : 171850 - chętnie podziele się kilkudniowym "doświadczeniem"
W innyw wątku dałem przykładową fotkę http://la.pl/aa.jpg. Tak samo rozmazuje ?
Ripek, ta fotka została zrobiona kitem na pełnej dziurze (f/5 przy 43mm) więc chyba nie należy oczekiwać wiele? Przy max. otwarciu przysłony wiele szkieł lepszych od kita jest mydlanych...
ripek
NIe no Twoja fotka wyszła bardziej ostro.
Niestety próba wrzucenia fotki gdzies na serwer nie powiodła się. Spróbuję jutro z pracy i wtedy się odezwę.
Czy żeczywiście KIT jest kiepski aż tak, czy coś nie tak z body...... a moze poprostu brak nam umiejętności na lustrzankę, moze ma bardziej wymagajace ustawienia niz zwykły kompakt na manualu.
Czy to znaczy że przy Kicie trzeba uzywać wyższych przesłon od 5,6 w góre? tylko wtedy wydłuża się czas i mozna poruszyć fotkę ( chyba ze słońce mocno świeci ) ...
Czekam na 50 1,8 .... ciekawe jak tam będzie wychodzić. Wiekszość oglądanych przezemnie fotek przy pełnej dziurze na tym obiektywie jest naprawdę ostra.
Ripek, ta fotka została zrobiona kitem na pełnej dziurze (f/5 przy 43mm) więc chyba nie należy oczekiwać wiele? Przy max. otwarciu przysłony wiele szkieł lepszych od kita jest mydlanych...
Czyli do tego typu zdjęcia (jeżyk ) jaka jest optymalna przeslona przy podobnym świetle ?
Komentarz