[Syne] nasz naturalny satelita

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Syne

[Syne] nasz naturalny satelita

Swego czasu (2005 r.), z czystej ciekawosci, probowalem zrobic zdjecie ksiezyca aparatem cyfrowym (na statywie) podsuwajac obiektyw bezposrednio pod okular lunetki (na statywie), co zreszta uwidocznilo sie na zdjeciach w postaci profilu kolowego, w ktorym zakmniety zamkniety zostal obraz. Manakamentem w/w rozwiazania jest trudnosc w 'synchornizacji' aparatu z lunetka oraz bardzo niedlugi czas na samo ustawienie i wykonanie zdjecia spowodowany krotkim czasem przebywania ksiezyca w polu widzenia ukladu. Rezlutaty zamieszczam pozniej (przy okazji 'wyjszly' niedoskonalosci aparatu)

EDIT: to nie jest crop, zdjecia sa tylko pomniejszone do celow sieciowych
  • DonBolano
    Początki nałogu
    • 2008
    • 331

yyyyyyy [?]
    Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Fajnie że robisz przez lunetę, ale zdjęcia są beznadziejne. Można wziać jakieś 400 mm i po cropie dostanie się znacznie lepsze.
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• wojkij
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1915

Zamieszczone przez DonBolano
        yyyyyyy [?]
        :rolleyes:

Tak btw - zawsze zastanawiało mnie co ludzie widza w tego typu fotografii - szczytem są chyba fotografie zaćmienia słońca gdzie wystarczyło by w paincie dwie elipsy narysować
        www.kwapisz.org

Komentarz

• Syne

@Krzychu: Wiem, wiem Niestety wtedy nie dysponowalem odpowiednim sprzetem. Chcialem tylko pokazac, ze jednak da sie zrobic cos z niczego.

@wojkij: Jak sie czlowiek nudzi i nie ma kobity wieczorem pod reka to i za robienie zdjec ksiezyca sie bierze

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

Zamieszczone przez Syne
            @Krzychu: Wiem, wiem Niestety wtedy nie dysponowalem odpowiednim sprzetem. Chcialem tylko pokazac, ze jednak da sie zrobic cos z niczego.
            Dlatego napisałem że fajnie
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...