co będzie za 5 lat?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szpak121
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 45

co będzie za 5 lat?

To pytanie wydaje się naiwne.Nikt tego nie wie. Chodzi mi o kwestie cen i jakości aparatów cyfrowych. W maj br. zakupiłem canona 350 D, za wydaje mi się, atrakcyjną cenę 3500zł/body plus kit/. Nie jest to moja pierwsza przygoda z cyfrą.Od listopada 2000 r. jestem posiadaczem HP 618, który wtedy kosztował mnie w promocji z drukarką Photosmart 1000 całe 3999 zł.Nie będę porównywał obu aparatów, bo z nimi jak z samochodami i ten jeżdzi i ten. To tak jak przesiąść się z małego fiata na dobrego forda.Postęp technologiczny wymusza obniżkę cen, co jest nie uniknione i potrzebne. Nie mniej jedna stary aparat trzyma się dzielnie w zestawieniu z nowym, ma dobrą optykę jak na kompakt, zdjęcia w TIFF-e , zwłaszcza robione w dobrym świetle są bardzo dobre, i pocztówka wychodzi super/ matryca 2,1 M/. Miałem zamiar pozbyć się staruszka, ale zdecydowałem ,ze pozostanie w czynnej rezerwie. Zrobiłem na nim kilka tysięcy zdjęć i nadal jest sprawny, jak w tej reklamie Duracela :grin: Nowe jest dobre, ale stare trzyma się nadal dobrze. Pewnie za 5 lat kupię nowe cyfrowe cudo, czy canon przetrzyma, nie wiem , HP jak przetrzyma to będzie super. I to było na tyle
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

HP tak dlugo dzialajacy to ewenement. niestety tyle tego badziewia (bo inaczej go nazwac nie moge) wracalo do nas na reklamacje ze przestalismy to sprzedawac.. i klient musi 3x powtorzyc ze "chce ten aparat" zanim mu go sprzedamy tak wiec gratuluje szczescia
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• gawryl
      Uzależniony
      • 2004
      • 810

co bedzie za 5 lat? oczywiscie trudno powiedziec...

ja uwazam, ze stare problemy w nowym wydaniu tj. nowy cyfrorowki bedza produkowaly fotki z jeszcze wieksza rozdzielczoscia (moze technika foveon bedzie zaadaptowana? lub jeszcze cos lepszego), ludziska nadal beda marudzic na temat ostrosci ich zdjec, beda szukac ,,ostrych'' obiektywow zdolnych podolac nowej, super rozdzielczosci przetwornikow, powstana kolejne problemy BF/FF (z pewnoscia spotegowane - teraz wszystko robi sie ,,jednorazowkami'' a co bedzie w przyszlosci - strach pomyslec), prawdziwi Artysci (ci od fotografii analogowej) beda dalej uwazac fotografie cyfrowa za lipna, a ich prace i ich ,,opowieci'' jako jedyne piekne i godne zachwytu...

oczywiscie nikt z nas nie jest w stanie przewidziec parametrow sprzetu za 5 lat (to chyba trudniejsze niz gra w LoTTo), ale ja sobie marze o nowych firmach w branzy foto - o konkurencji dla canona i nikona (tak jak teraz kodak-minolta i system anti-shake) - bo to dobrze skutkuje dla kupujacych pozdr!
      350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• Czacha
        fotograf
        • 2004
        • 4868

kodak-minolta? pokreciles
        konica..
        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• gawryl
          Uzależniony
          • 2004
          • 810

Zamieszczone przez Czacha
          kodak-minolta? pokreciles
          konica..
          pokrecilem. true.
          ale wlasnie zyczyl bym sobie wilu nowych hybryd! nawet LG-canon ;>

Komentarz

• Polaco
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1135

Zamieszczone przez gawryl
            pokrecilem. true.
            ale wlasnie zyczyl bym sobie wilu nowych hybryd! nawet LG-canon ;>
            Jak bedzie LG-Canon to na pewno sie pojawi HP-Nikon, wtedy ja przestane robic zdjecia...
            Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
            Troche moich knotow

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Jak bedzie Canon-Nikon (no bo przeciez nie na odwrot ) to dopiero bedzie zagwozdka

Komentarz

• gawryl
                Uzależniony
                • 2004
                • 810

Zamieszczone przez Nickifor
                Sprzęt obu potentatów,to nie jest żadna technologiczna rewelacja.
                tu sie zgodze....
                ciagle nie moge skumac, czemu w cannie samowyzwalacz MUSI byc ustawiony na 10s, a JEDYNIE w wersji PROF (1Ds II i inne ,,tanie'' cacka) ma mozliwosc zmiany (na krotszy)... i inne *******ki, ktore mi brakuje....

czekam na nowe firmy LG-HP

Komentarz

• Riccardo
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 691

tu sie zgodze....
                  ciagle nie moge skumac, czemu w cannie samowyzwalacz MUSI byc ustawiony na 10s, a JEDYNIE w wersji PROF (1Ds II i inne ,,tanie'' cacka) ma mozliwosc zmiany (na krotszy)... i inne *******ki, ktore mi brakuje....
                  zebys kupil 1-ke?

czekam na nowe firmy LG-HP
                  predom-zenit?
                  Pozdrawiam
                  Riccardo
                  --
                  Fuji & Ricoh

Komentarz

• gawryl
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 810

Zamieszczone przez Riccardo
                    zebys kupil 1-ke?
                    nie, zebym zmienil firme przy pierszej, dobrej okazji!

gdyby LG (lub ktos inny) wypuscila cyfraka z bagnetem canona - i z rozsadnymi rozwiazaniami, bez debilnych ograniczen - wtedy zmienil bym system.

Komentarz

• adamek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2265

A ja bym nei zrobił tego, dopóki bym nie miał pewności, że mają licencję Canona na bagnet obiektywu (by nie działo się tak, jak ze starymi sigmami, które nei działają z częścią cyfrówek i np z moim 33V).
                      A także, jeśli miałbym pewność, że lampy od Canona, a także reszta akcesoriów będą w 100% współpracowały.
                      To wtedy by można było pomyśleć.
                      Miłego dnia
                      adam jastrzębowski
                      cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                      tu tu

Komentarz

• gawryl
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 810

@adamek
                        nie mam lamp, wiec nie mam problemu a w oddanie licencji przez canona nie wierze. trzeba jakiejs rewolucji na rynku

Komentarz

• adamek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2265

Hmm.
                          W oddanie też nei wierzę.
                          Raczej w sprzedaż. (jak Tamronowi na bagnet obiektywów)
                          Miłego dnia
                          adam jastrzębowski
                          cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                          tu tu

Komentarz

• snowboarder
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1358

tu sie zgodze....
                            ciagle nie moge skumac, czemu w cannie samowyzwalacz MUSI byc ustawiony na 10s, a JEDYNIE w wersji PROF (1Ds II i inne ,,tanie'' cacka) ma mozliwosc zmiany (na krotszy)
                            Skad to wziales? Przeciez mozesz ustawic mirror lock i w polaczeniu
                            z samowyzwalaczem masz 2 sekundy. Uzywam tego zawsze
                            gdy robie ze statywu (zamiast glupich remotes). Problem, ze musisz
                            to ustawiac za pomoca specjalnych funkcji, zamiast jedym duzym przyciskiem...

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

A tak z innej beczki: ja się zgadzam z tezą, którą przeczytałem w którymś z reviews 20D (ale dotyczy to też 350D), że w tej chwili DSLR Canona osiągnęły już coś w rodzaju "maturity". Wszystkie ewidentne bugi/niedoróbki zostały poprawione, aparat doskonale spełnia swoją funkcję, a cała reszta (i w szczególności, to co będzie za X lat) to już tylko marketing. Tu się coś utnie, tu się coś doda, żeby tłum ruszył do sklepów wydawać znowu $$$, bo "Y ma fajny bajer", ale rewolucyjnych zmian nie będzie. Praw optyki się nie pokona - dokładanie Mpix ma swoje (już bliskie) granice, a tak naprawdę to jest jedyne miejsce gdzie mogą jeszcze zajść rewolucyjne zmiany na lepsze. No, może jeszcze zakres tonalny matrycy
                              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...