To pytanie wydaje się naiwne.Nikt tego nie wie. Chodzi mi o kwestie cen i jakości aparatów cyfrowych. W maj br. zakupiłem canona 350 D, za wydaje mi się, atrakcyjną cenę 3500zł/body plus kit/. Nie jest to moja pierwsza przygoda z cyfrą.Od listopada 2000 r. jestem posiadaczem HP 618, który wtedy kosztował mnie w promocji z drukarką Photosmart 1000 całe 3999 zł.Nie będę porównywał obu aparatów, bo z nimi jak z samochodami i ten jeżdzi i ten. To tak jak przesiąść się z małego fiata na dobrego forda.Postęp technologiczny wymusza obniżkę cen, co jest nie uniknione i potrzebne. Nie mniej jedna stary aparat trzyma się dzielnie w zestawieniu z nowym, ma dobrą optykę jak na kompakt, zdjęcia w TIFF-e , zwłaszcza robione w dobrym świetle są bardzo dobre, i pocztówka wychodzi super/ matryca 2,1 M/. Miałem zamiar pozbyć się staruszka, ale zdecydowałem ,ze pozostanie w czynnej rezerwie. Zrobiłem na nim kilka tysięcy zdjęć i nadal jest sprawny, jak w tej reklamie Duracela :grin: Nowe jest dobre, ale stare trzyma się nadal dobrze. Pewnie za 5 lat kupię nowe cyfrowe cudo, czy canon przetrzyma, nie wiem , HP jak przetrzyma to będzie super. I to było na tyle
co będzie za 5 lat?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
HP tak dlugo dzialajacy to ewenement. niestety tyle tego badziewia (bo inaczej go nazwac nie moge) wracalo do nas na reklamacje ze przestalismy to sprzedawac.. i klient musi 3x powtorzyc ze "chce ten aparat" zanim mu go sprzedamy
tak wiec gratuluje szczescia
-
co bedzie za 5 lat? oczywiscie trudno powiedziec...
ja uwazam, ze stare problemy w nowym wydaniu
tj. nowy cyfrorowki bedza produkowaly fotki z jeszcze wieksza rozdzielczoscia (moze technika foveon bedzie zaadaptowana? lub jeszcze cos lepszego), ludziska nadal beda marudzic na temat ostrosci ich zdjec, beda szukac ,,ostrych'' obiektywow zdolnych podolac nowej, super rozdzielczosci przetwornikow, powstana kolejne problemy BF/FF (z pewnoscia spotegowane - teraz wszystko robi sie ,,jednorazowkami'' a co bedzie w przyszlosci - strach pomyslec), prawdziwi Artysci
(ci od fotografii analogowej) beda dalej uwazac fotografie cyfrowa za lipna, a ich prace i ich ,,opowieci''
jako jedyne piekne i godne zachwytu...
oczywiscie nikt z nas nie jest w stanie przewidziec parametrow sprzetu za 5 lat (to chyba trudniejsze niz gra w LoTTo), ale ja sobie marze o nowych firmach w branzy foto - o konkurencji dla canona i nikona (tak jak teraz kodak-minolta i system anti-shake) - bo to dobrze skutkuje dla kupujacych
pozdr!
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
-
pokrecilem. true.Zamieszczone przez Czachakodak-minolta? pokreciles
konica..
ale wlasnie zyczyl bym sobie wilu nowych hybryd! nawet LG-canon ;>350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
Jak bedzie LG-Canon to na pewno sie pojawi HP-Nikon, wtedy ja przestane robic zdjecia...Zamieszczone przez gawrylpokrecilem. true.
ale wlasnie zyczyl bym sobie wilu nowych hybryd! nawet LG-canon ;>Komentarz
-
-
tu sie zgodze....Zamieszczone przez NickiforSprzęt obu potentatów,to nie jest żadna technologiczna rewelacja.
ciagle nie moge skumac, czemu w cannie samowyzwalacz MUSI byc ustawiony na 10s, a JEDYNIE w wersji PROF (1Ds II i inne ,,tanie'' cacka) ma mozliwosc zmiany (na krotszy)... i inne *******ki, ktore mi brakuje....
czekam na nowe firmy
LG-HP
-
zebys kupil 1-ke?Zamieszczone przez gawryltu sie zgodze....
ciagle nie moge skumac, czemu w cannie samowyzwalacz MUSI byc ustawiony na 10s, a JEDYNIE w wersji PROF (1Ds II i inne ,,tanie'' cacka) ma mozliwosc zmiany (na krotszy)... i inne *******ki, ktore mi brakuje....
predom-zenit?czekam na nowe firmy
LG-HP
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & RicohKomentarz
-
nie, zebym zmienil firme przy pierszej, dobrej okazji!Zamieszczone przez Riccardozebys kupil 1-ke?
gdyby LG (lub ktos inny) wypuscila cyfraka z bagnetem canona - i z rozsadnymi rozwiazaniami, bez debilnych ograniczen - wtedy zmienil bym system.350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
A ja bym nei zrobił tego, dopóki bym nie miał pewności, że mają licencję Canona na bagnet obiektywu (by nie działo się tak, jak ze starymi sigmami, które nei działają z częścią cyfrówek i np z moim 33V).
A także, jeśli miałbym pewność, że lampy od Canona, a także reszta akcesoriów będą w 100% współpracowały.
To wtedy by można było pomyśleć.
Komentarz
-
@adamek
nie mam lamp, wiec nie mam problemu
a w oddanie licencji przez canona nie wierze. trzeba jakiejs rewolucji na rynku
-
Skad to wziales? Przeciez mozesz ustawic mirror lock i w polaczeniuZamieszczone przez gawryltu sie zgodze....
ciagle nie moge skumac, czemu w cannie samowyzwalacz MUSI byc ustawiony na 10s, a JEDYNIE w wersji PROF (1Ds II i inne ,,tanie'' cacka) ma mozliwosc zmiany (na krotszy)
z samowyzwalaczem masz 2 sekundy. Uzywam tego zawsze
gdy robie ze statywu (zamiast glupich remotes). Problem, ze musisz
to ustawiac za pomoca specjalnych funkcji, zamiast jedym duzym przyciskiem...Komentarz
-
A tak z innej beczki: ja się zgadzam z tezą, którą przeczytałem w którymś z reviews 20D (ale dotyczy to też 350D), że w tej chwili DSLR Canona osiągnęły już coś w rodzaju "maturity". Wszystkie ewidentne bugi/niedoróbki zostały poprawione, aparat doskonale spełnia swoją funkcję, a cała reszta (i w szczególności, to co będzie za X lat) to już tylko marketing. Tu się coś utnie, tu się coś doda, żeby tłum ruszył do sklepów wydawać znowu $$$, bo "Y ma fajny bajer", ale rewolucyjnych zmian nie będzie. Praw optyki się nie pokona - dokładanie Mpix ma swoje (już bliskie) granice, a tak naprawdę to jest jedyne miejsce gdzie mogą jeszcze zajść rewolucyjne zmiany na lepsze. No, może jeszcze zakres tonalny matrycy
Komentarz
Komentarz