Matówka Rebel XSi inaczej 450D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leszcz
    • 2008
    • 10

Matówka Rebel XSi inaczej 450D

Witam

dołączyłem do grona zasyfionych matówek ( notabene aparat mam od 2 tyg )
    zauwazyłem coś na wizjerze no i padło podejrzenie na ową matówkę . Postanowiłem to wydmuchać no ale pech chciał ze z gruszki coś poleciało wprost na matówkę i całe szczęście tylko na matówkę .Chciałem to przeczyścić wacikiem specjalnym ale kicha syf się zrobił:sad::sad:

wiem że trzeba wymienić tą matówkę ( zadne czyszczenie nic nie da i to na 100% )
    pytanie czy w serwisie w Wawie ( ja z Bydgoszczy ) wymienią mi to ( w C.S.I. Foto i Video Ul. Żytnia 15 01-014 Warszawa ) ?
    i jaki to koszt tego moze być ? coś koło 200-300 zł ?

pozdr i czekam na odp
    Tomek

ps. proszę nie piszcie mi ,że źle zrobiłem bo wiem o tym .
  • armageddon
    Bywalec
    • 2008
    • 128

juz było o tym na forum. tak wymienia w wawie...
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 kiedyś: 70-200mm f/4, Lowepro Rezo 170AW

Komentarz

• leszcz
      • 2008
      • 10

Zamieszczone przez armageddon
      juz było o tym na forum. tak wymienia w wawie...
      uff

zadzwonie tam jutro do nich

Komentarz

• Mac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2063

A po telefonie dołączysz do wątlu "serwis na Żytniej"
        EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• leszcz
          • 2008
          • 10

Zamieszczone przez Mac
          A po telefonie dołączysz do wątlu "serwis na Żytniej"
          Zadzwonione i to 2x

pierwszy raz gość mówił ze nie poda mi ceny bo tzreba zrobić wycene .... no troche mnie to wnerwiło bo prosiłemtak +/- .

drugi raz potem zadzoniłem a miły Pan powiedział mi ze matowka coś koło 100 zł +vat + robocizna .

Aparat wysłany do nich :-D dla pewności nakleiłem plombe gwarancyjna na body coby nie rozkrecali niczego :P ponieważ aparat jest na obowiązującej amerykanskiej gwarancji i trafi tam do serwisu celem konserwacji darmowej która mam obiecane w NY.

pozdr i czekam na swój aparacik :-D:-D:-D

Komentarz

• leszcz
            • 2008
            • 10

Wycena wymiany matówki 120 zł .. przeżyję ............. czekam na aparat wróci we wtorek

Komentarz

• armageddon
              Bywalec
              • 2008
              • 128

oby tylko jakies paprochy nie weszly na filtr AA na matrycy od tej wymiany matowki...
              Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 kiedyś: 70-200mm f/4, Lowepro Rezo 170AW

Komentarz

• KORD/EPKK
                Bywalec
                • 2005
                • 137

A ja mam zasyfiona matowke juz ze cztery lata i z tym zyje... Liczy sie to co wychodzi na koncu...
                airliners.net
                50D + BG-E2 + 70D
                + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Komentarz

• mamut9
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 119

a ja za czyszczenie matrycy, matówki i szkieł obiektywu we Wrocławiu zapłaciłem ok80pln.
                  Wymiana matówki ...NIE była konieczna:-D
                  Początek kłopotów był identyczny jak u załozyciela wątku:-D
                  Nadmiar samodzielnej "higieny" może być szkodliwy i kosztowny:-D
                  Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Komentarz

• noeee
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 146

wrocek ?

[quote=mamut9;587045]a ja za czyszczenie matrycy, matówki i szkieł obiektywu we Wrocławiu zapłaciłem ok80pln.

a gdzie we Wrocku robią takie rzeczy ??
                    Jest serwis canona ???
                    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 IS, 70-200/4 IS, 24-105/4 IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
                    100 2.8 macro - sprzedam

Komentarz

• leszcz
                      • 2008
                      • 10

Aparat w domku i jest OK cena w 146 zł ( koszt całkowity z wysyłkami )

Komentarz

• mindnever

witam wszystkich matówkę w 450d da się wyczyścić troche to trwa i trzeba być delikatnym matówka nie jest do wyrzucenia jesli się jej nie porysuje czymś jeśli ktoś tylko dmuchał (i zasyfił) to normalnie da sie wyczyścić ale trzeba troche odwagi i sprytu ja miałem tez parę paprochów i podmuchałem gruchą tylko ze pleciały syfy i było tragicznie myślałem juz że do wymiany już matówka jest i do serwisu trzeba dać ale jednak popatrzyłem co i jak wyciągłem ją z korpusu i zabrałem sie do czyszczenia trwało to 4h bo kombinowałem na różne sposoby i dałem rade, jedynie przez pech bo wkładałem ją i wyjmowałem z 20 razy to zrobiłem małą ryske w rogu ale mało ja widać i został mi jeden brudek o góry kadru przy krawędzi ledwo wodoczy bo to taki zabrudzenie miedzy ścieżkami matówki , da sie to jeszcze wyczyścić ale ciężko, mi juz nie przeszkadza nic jest prawie idealnie jak bym wiedział wczesniej o co chodzi to bym ja wyczyścił do zera no i się uratowało jednak trzeba mieć troche wprawy bo można porysować i wtedy będzie faktycznie do wymiany lustro niemusi być ideanie czyste byle nie porysowane jedynie jakies tam duże paprochy trzeba przedmuchać i tyle, byle nie zatłuścić.

czyściłem taksamo filtr na matrcy pare razy i jest czyściejszy niż ze sklepu, miałem ostatnio przy f14 widocznych kilka syfków no i wiadomo jak każdego to denerwuje powinno byc czysto wiec zabrałem się za czyszczenie teraz przy f36 ledwo co tam sie da zobaczyć a przy f22 jest idealnie matryca czyściuteńka żadnych maz i nic jednak się da wszystko ale oczywiście bardzo trzeba uważać zeby nie porysować ani nic nie zepsuć mogę za jakiś czas jak będę czyścił kolejny raz porobic zdjęcia i opisac co i jak i podzielić się wiedzą co robić a czego lepiej nie robić pozdrawiam
                        Ostatnio edytowany przez Gość; 23363.

Komentarz

• panmateusz
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 310

Podepnę się pod temat - gdzie można kupić matówkę do manualnego ostrzenia do 450D i czy jest sens takiego zabiegu w przypadku posiadania Samyanga 8mm f/3.5? W przyszłości też może dojdzie jakieś manualne szkło na M42, just for fun ;-)
                          Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

Pracuję...