Obiektyw dla typowego amatora.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piootrek

Obiektyw dla typowego amatora.

Witajcie
    Jestem posiadaczem C 350d, Sigmy 70-300 apo i kita. Niestety ten zestaw obiektywów mi nie odpowiada za rządko używam w tele ogniskowych rzędu 200-300, dlatego chciałem zmienić te 2 obiektywy na jeden ogniskowe w granicach 18-150 mm. Światło nie jest tak bardzo istotne ponieważ i tak zazwyczaj fotografuje przy dobrej pogodzie. (sport) Budżet niewielki bo tylko około 700 zł(liceum). Mam nadzieje że chociaż trochę pomożecie mi w wyborze.
    Dzięki i pozdrawiam.
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Zamieszczone przez Piootrek
    Witajcie
    Jestem posiadaczem C 350d, Sigmy 70-300 apo i kita. Niestety ten zestaw obiektywów mi nie odpowiada za rządko używam w tele ogniskowych rzędu 200-300, dlatego chciałem zmienić te 2 obiektywy na jeden ogniskowe w granicach 18-150 mm. Światło nie jest tak bardzo istotne ponieważ i tak zazwyczaj fotografuje przy dobrej pogodzie. (sport) Budżet niewielki bo tylko około 700 zł(liceum). Mam nadzieje że chociaż trochę pomożecie mi w wyborze.
    Dzięki i pozdrawiam.
    każda zmiana tych obiektywów na jeden za 700zł o ogniskowych 18-150 będzie sie wiązała z pogorszeniem jakości optycznej także sie zastanów

Komentarz

• Piootrek

Tzn może źle się wyraziłem, chodzi mi o zwykły obiektyw typu 28-105 bodajże także chyba dużej straty jakości nie będę miał na tym, tylko czy jest to dobry obiektyw.

Komentarz

• an_zak
        Początki nałogu
        • 2006
        • 427

28-105 3,5-4,5 USM jest bardzo sympatyczny, nie za drogi, kompaktowy, ostry, posiada szybki af - fotografowałem nim sport na cropie i sobie chwalę

Komentarz

• aptur
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3837

Zamieszczone przez Piootrek
          Tzn może źle się wyraziłem, chodzi mi o zwykły obiektyw typu 28-105 bodajże także chyba dużej straty jakości nie będę miał na tym, tylko czy jest to dobry obiektyw.
          28-105 3,5-4,5 USM to taki sobie obiektyw. Zasadniczej różnicy w stosunku do kita to bym sie ni espodziewał. Może w AF ze względu na USM.Jednak na cropie przy 28mm będzie brakowac szerokiego kąta.
          Tutaj masz test na 350D
          http://www.photozone.de/canon-eos/18...report--review

Komentarz

• Piootrek

Tzn wiesz na specialnie bym się pozbywał kita bo 80 zł w tą czy w tamtą to nie jest różnica a ten obiektyw bardzo mi się spodobał(ten z USM)

Komentarz

• marfot
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4605

Jakość obrazowania C 28-135 jest zaskakująco poprawna. Poniżej bezpośrednia konfrontacja z C 24-105L:
              View the image quality delivered by the Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM Lens using ISO 12233 Resolution Chart lab test results. Compare the image quality of this lens with other lenses.

To na prawdę kontrastowy dobry obiektyw chociaż demonem ostrości chyba nie jest.
              https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
              EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• aptur
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3837

Zamieszczone przez marfot
                Jakość obrazowania C 28-135 jest zaskakująco poprawna. .
                Mówimy o obiektywie 28-105 a nie o 28-135

Komentarz

• marfot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4605

No pewnie, trochę mnie poniosło . To jednak koszt ok. 1100 PLN. Dosyć lubię ten obiektyw i uważam za niedoceniany ale fakt chodziło o 28-105...
                  Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
                  https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                  EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• anzelm-74
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 49

Proponuję zatrzymać kita i dokupić zooma 55-250 IS. Można go kupic za około 850 pln. Budżet licealisty to wytrzyma, a szkiełko całkiem dobre. Polecam test na optyczne.pl oraz na slrgear.com.
                    Pozdro

Komentarz

• Zbycholek
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 17

Zamieszczone przez anzelm-74
                      Proponuję zatrzymać kita i dokupić zooma 55-250 IS. Można go kupic za około 850 pln. Budżet licealisty to wytrzyma, a szkiełko całkiem dobre. Polecam test na optyczne.pl oraz na slrgear.com.
                      Pozdro
                      Proponujesz wymianę tele na tele, z tego co czytam to chodzi o zakup jednego spacer-zooma.
                      EOS 450D | Canon EF 50 1.8 | Hama Star 05 | Lowepro 2

Komentarz

• axk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2027

Jeżeli już rozmawiamy o obiektywach "typu" EF 28-105, godnym uwagi jest także EF 24-85 f/3.5-4.5 USM. Co prawda wartość górnej ogniskowej jest nieznacznie mniejsza, niemniej pod każdym względem prezentuje on wyższy poziom a niżeli EF 28-105 f/3.5-4.5 USM.
                        EOS + Speedlite

Komentarz

• anzelm-74
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 49

Aaa to przepraszam. W związku z tym może 17-85 IS USM z drugiej ręki. Nowy bez pudełka można kupić za około 1000pln ,więc powinieneś się zmieścić w 700 złotych. Pozdro.

Komentarz

• Piootrek

A co powiecie o tamronie 28-75f/2.8 ostatnio poszedł na allegro za 700 pare zł warto na niego polować?

Komentarz

• banan82
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1165

mysle ze warto ale bardziej na pelnej klatce bo na cropie po prostu zakres kiepski - nie uniwersalny. Sam mam charpke na to szkielko jako takie typowo "wycieczkowe" :d
                              5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                              Crazy Apple Fanboy
                              Ex Linux User

Komentarz

Pracuję...