Gwarancja w Polsce

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Spidis

Gwarancja w Polsce

Witam wszystkich urzytkownikow, szukalem odpowiedzi na forum ale nie moglem znalzc, jezeli gdzies jest to z gory przepraszam.
    W kwietniu zeszlego roku kupilem canona d40 w UK, 2 dni temu podczas robienia zdjec na air show (robilem zdjecia seryjne startujacego samolotu) aparat nagle stanol moge tylko przegladac zdjecia, auto focus i migawka nie dziala na zadnych ustawieniach amatorskich i profesjonalnch. Aparta jest na gwarancji oczywiscie ale w tym problem ja za tydzien wracam do polski a tutaj w serwisie mowia mi ze naprawa minimum 10 dni (a znajac jak tu dzialaja serwisy to pobozne zyczenie)
    I dlatego moje pytanie. Jesli mam paragon ze sklepu, pudelko itp czy bedzie mozliwosc naprawy na gwarancji w polsce.
    Z gory dziekuje za odpowiedz. Szczesliwego nowego roku :-)

P.S. sorki ze bez polskich znakow
  • efish
    Zablokowany
    • 2008
    • 78

Niestety nie.

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

Zamieszczone przez efish
      Niestety nie.
      A czemu nie ??
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• wojkij
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1915

Jeśli posiadasz prócz paragonu także podbity przez sklep papier na którym jest napisane "european warranty" to nie będzie najmniejszego problemu.
        www.kwapisz.org

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez Spidis
          canona d40 w UK
          Zamieszczone przez Cichy
          A czemu nie ??
          Bo Canon nie ma takiego modelu w ofercie, więc pewnie jakaś podróbka .

Komentarz

• Grzesiek_PL
            Uzależniony
            • 2008
            • 834

No to trzeba odesłać do UK, tam pewnie podróbki naprawiają.
            Za ile kupiłeś taką podróbkę ?

Komentarz

• fotna
              Początki nałogu
              • 2004
              • 454

Do uzyskania naprawy w serwisie w Polsce 12 miesięcy w Unii 24 miesiący wystarczy dokument zakupu (paragon faktura podbity i podpisany) + nawet nie podbita karta gwarancyjna.
              fotna.dlm.pl

Komentarz

• bart07
                • 2005
                • 12

Zamieszczone przez fotna
                w Polsce 12 miesięcy w Unii 24 miesiący
                Jeżeli dobrze odczytałem, to jak kupię na fakturę (na paragon to sprzedawca się martwi) to po 12 miesiącach wysyłamy za granicę?
                Bart

Komentarz

• fotna
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 454

Jak kopiłeś w Polsce to serwis 12 miesięcy po tym czasie jeśli ci się uda przekonać sprzedawce do zajęcia się usterka to super. ( niech się ktoś komu się to udało odezwie)
                  Jak kupisz np w Niemczech i masz niemiecką fakturę to idziesz do serwisu przez 12 w Polsce i jest ok a po tych 12 miesiącach oddajesz do serwisu w Niemczech , Austrii... i tez robią - znam przypadek że po 2 latach zepsuty kompakt HP wymienili z własnej woli - po gwarancji w na nowy - sam bym nie uwierzył gdybym nie zobaczył - ale może mieli starocie na magazynie
                  fotna.dlm.pl

Komentarz

• _dex

Zamieszczone przez fotna
                    Do uzyskania naprawy w serwisie w Polsce 12 miesięcy w Unii 24 miesiący wystarczy dokument zakupu (paragon faktura podbity i podpisany) + nawet nie podbita karta gwarancyjna.
                    Paragon ma być podbity lub faktura tez podbita ? Dobrze rozumiem? Nie wystarczy ze kupie (Holandia) w mediamarkcie i wezme tylko paragon, by miec gwarancje takze w Polsce?

---
                    Znalazlem to na stronie e-csi, czyli generalnego serwisanta w Polsce , chociaz strona akurat nie dziala, ale dobrze ze mamy google i kopie w googlu ufff

5. Jakie gwarancje honorowane są przez polski serwis? Czy od dn. 01/05/2004 honorujecie Państwo eurogwarancje?
                    Nasz serwis honoruje gwarancje wystawione przez firmę Canon Polska , jednak od dnia 01/05/2004 uznajemy także gwarancje europejskie. W każdym przypadku podstawą do naprawy jest karta gwarancyjna i dowód zakupu sprzętu. Ważność każdej z gwarancji na terenie Polski wynosi 12 miesięcy

Ostatnio edytowany przez Gość; 24707.

Komentarz

• Pinto
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 80

Przeglądnąłem europejską kartę gwarancyjną i dla każdego kraju jest podany rok gwarancji, więc skąd wytrzasnęliście 2 lata?
                      Ostatnio edytowany przez Pinto; 19076.
                      5D MK II; 24-70L/2,8; 70-200L/2,8 IS

Komentarz

• axk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2027

Zamieszczone przez Pinto
                        Przeglądnąłem europejską kartę gwarancyjną i dla każdego kraju jest podany rok gwarancji, więc skąd wytrzasnęliście 2 lata?
                        W Polsce, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa handlowego, odpowiedzialność sprzedawcy dotycząca prawidłowego działania sprzętu wynosi 24 miesiące.
                        EOS + Speedlite

Komentarz

• Pinto
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 80

Niestety te dwa lata to niezgodność towaru z umową, czyli np. kupiłes niby obiektyw 70-200 F2,8 IS, a po półtora roku odkrywasz, ze masz bez IS-a. Wszyscy myślą, że to obejmuje również przypadki popsucia się sprzętu.
                          5D MK II; 24-70L/2,8; 70-200L/2,8 IS

Komentarz

• Bart Simpson
                            • 2009
                            • 7

Wieka Brytwania to nie problem, a co z gwarancją jak kupuje a USofAmerica?
                            Co mam zrobić jak padnie mi coś. Kupuje tam cały komplet. Jak amerykańska gwarancja ma się do polskich przepisów. wiadomo że w "naszej" kochanej ojczyźnie jest śmiesznie, a przepisy ni jak się mają do przepisów w innych krajach. Czy muszę mieć pudełka i inne gadżety. Omijam cło więc czy mam zrobić paczkę i to wysłać?
                            Pozdrawiam
                            Bart

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

Zamieszczone przez Bart Simpson
                              Wieka Brytwania to nie problem, a co z gwarancją jak kupuje a USofAmerica?
                              Nic, nie masz żadnej gwarancji...

Zamieszczone przez Bart Simpson
                              Co mam zrobić jak padnie mi coś. Kupuje tam cały komplet.
                              Oddać do serwisu i zapłacić za naprawę, ewentualnie wyrzucić...
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...