Sigma APO 300mm F2.8 EX HSM vs Sigma APO 120-300mm F2.8 EX DG HSM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paweleverest
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1138

Sigma APO 300mm F2.8 EX HSM vs Sigma APO 120-300mm F2.8 EX DG HSM

Witam

Może ktoś miał styczność z tymi szkiełkami. Jak wyglada ich porównanie pod względem jakości optycznej na 300mm ( gołych jak i z zastosowaniem konwerterów )

Co przemawia z kupnem tańszej stałki która podobno optycznie dorównuje Canonowi 300 2,8L IS w stosunku do zooma który podobno niczym mu nie ustępuje za wyjątkiem braku IS ??
  • Kosmo
    Początki nałogu
    • 2006
    • 312

Całkiem niedawno nurtowało mnie podobne pytanie Brałem jeszcze pod uwagę używanego Canona 300/2.8 bez IS (jest w cenie nowej Sigmy) i po dłuższych rozterkach zdecydowanie zdecydowałem się na Canona
    Jeden z kolegów zajmujący sie na poważnie fotografią ptaków miał Sigmę 300/2.8 i raczej nic dobrego o niej nie napisał. Praca z TC wypada blado i trzeba szkło wtedy przymykać dość zdecydowanie AF potrafi się gubić i latać po całym zakresie (brak limitera) Pisał że szkło na f/4 jest troszkę bardziej miekkie niż Canon 300/4 przy pełnej dziurze

Sprzedał je dość szybko i dozbierał do Canona. Ja też mocno się napaliłem na Sigme ale odpuściłem Już prawie uzbierałem na Canonowską 300-kę

Co do 120-300 to jest podobno super Gorzej wypada z TC ale goła jest bardzo dobra

Oba szkła prezentują raczej tą samą klasę i używamy ich raczej bez telekonwerterów Wtedy na pewno efekty są ok. Ja wybrałem Canona bo przemówiła do mnie właśnie praca z tymi ostatnimi elementami

Znalazłem w google kilka stron z porównaniami obu szkieł Warto pogrzebać
    Ostatnio edytowany przez Kosmo; 8140.
    www.dolinanarwi.com.pl

Komentarz

• krzysiek29
      Bywalec
      • 2007
      • 189

Miałem okazję używać Sigmy 120-300 f2.8 (ale bez DG w oznaczeniu czyli tę starszą wersję) z 50D.
      zacznę od +
      + pancerna budowa,
      + szybki AF
      - minusy-
      - f2.8 mydło,
      - f4.0 już poprawne ale np w 300 f4.0 IS jest lepiej na tej przysłonie i to bez oglądania 100% powiększeń,
      - w słabym świetle słaby kontrast.
      Czyli raczej słabo. Jeśli wersja DG byłaby lesza na f2.8 to ta sigma byłaby całkiem dobrym szkłem. Gdyby...
      pozdrawiam Krzysiek

Komentarz

• sebcio80
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2655

http://www.sebafoto.com/568/zlomrex-...atlas-wroclaw/ - zdjecia robione 120-300 2.8

wszystkie na początku w lepszych warunkach z konwerterem Kenko x1.4, jak bylo ciemniej (ostatnie zdjecia) bez konwertera
        zawsze na pełnej dziurze

wiem ze to pomniejszone ale jakis wglad daja

z konwerterem rzecz jasna obraz jest bardziej miekki ale nie dramatyzowal bym piszac ze jest mydlo, bo nie jest, jesli chodzi o AF to dziala tylko minimalnie wolniej

crop 365mm, F/4, 1/640s, ISO 1600
        Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

nalezy pamietac ze konwerter kenko x1.4 jest lepszy optycznie od Canonowskiego x1.4
        Moje wątki na forum: sport | fashion
        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• paweleverest
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1138

Odświerze wątek - bo jak narazie mało opini a może w miedzyczasie ktoś na forum miał doświadczenia za wymienionymi szkłami. Interesujące było by też wyszczególnienie (+) które dostajemy kupując 2x droższego Canona 300 2,8L IS ( pomijając IS oczywiście )

Komentarz

• Tadek...
            • 2009
            • 10

Witam
            To ja znowu odświeżam ten wątek!:-D

Mógłby ktoś, kto posiada jeden z tych obiektywów opisać swoje doświadczenie? Interesuje mnie S 300/2.8; ale tez mysle nad S120-300/2.8, jednakże zooom, to zoom...

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

Zamieszczone przez Tadek...
              Mógłby ktoś, kto posiada jeden z tych obiektywów opisać swoje doświadczenie? Interesuje mnie S 300/2.8; ale tez mysle nad S120-300/2.8, jednakże zooom, to zoom...
              ja mam 120-300 juz od poltora roku

tu masz fotki z siatkowki:
              http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=197

jestem ogolnie bardzo zadowolony, jedna wada to to ze na krotszch ogniskowch zle ostrzy, tzn przydala by sie kalibracja, ale uzywam i tak wlasciwie tylko 300mm

120-300 jest lepsza optycznie od stałki sigmy 300mm

ja mam wersje starsza, bez DG, warto tu wiedziec ze mozliwa kalibracja jest tylko w nowszch modelach z DG w nazwie
              Moje wątki na forum: sport | fashion
              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Tadek...
                • 2009
                • 10

to tego, ze S bez DG nie mozna kalibrować nie wiedziałem, przyda sie mi ta informacja!

to, zeby skonfrontowac informacje...ktos ma S300/2.8 hsm ex DG(lub DC)!?

Komentarz

Pracuję...