do pliku RAW nie jest dołączany JPEG???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tytus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

do pliku RAW nie jest dołączany JPEG???

wiecie co może być tego przyczyną?
    standardowo powinien się chyba dołączać i nie można tego wyłączyć...
    mama standardowy soft 1.1.1 bez modyfikacji...
    20Dset
    maj łeb...
  • mroczny
    Początki nałogu
    • 2004
    • 292

Jeżeli możesz sobie to ustawić to ustaw, bo jesttaka opcja, że robisz kopię bezpieczeństwa np. jeden jpg gorszy drugi lepszy, czy z RAW tak jest nie jestem pewien, ale raczej tak, tylko to trzeba włączyć, domyślenie jest albo Raw, albo jpg'i
    NO, not one of the First Ones,
    I AM THE FIRST ONE !!!
    PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Komentarz

• Tytus
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1358

Zamieszczone przez mroczny
      Jeżeli możesz sobie to ustawić to ustaw, bo jesttaka opcja, że robisz kopię bezpieczeństwa np. jeden jpg gorszy drugi lepszy, czy z RAW tak jest nie jestem pewien, ale raczej tak, tylko to trzeba włączyć, domyślenie jest albo Raw, albo jpg'i
      problem w tym, że nie ma takiej opcji, żeby to sobie ustawić lub nie
      w programach automatycznych w ogole nie da sie robić u mnie zdjęć w formacie RAW
      w programach ręcznych tak i wg instrukcji powinien być standardowo dołączany średni dokładny jpeg, a tak sie nie dzieje i nie wiem czemu, znajomy, który ma 300d też jest zdziwiony, bo jemu się dołącza, zastanawiam się, czy nie mam czasem coś pokopane w sofcie, albo mi się 300d "wiesza"
      20Dset
      maj łeb...

Komentarz

• maku
        Uzależniony
        • 2004
        • 563

W moim 10D jest tak:
        W automatyce tematycznej tylko JPEG.
        W trybach ręcznych JPEG lub RAW+JPEG. Przy czym wielkość JPEG (jakość) można ustawiać ale nie można wyłączyć zapisywania tego dodatkowego JPEG. I jeszcze jedna ważna sprawa : dodatkowo zapisywany JPEG można wyodrębnić tylko przy pomocy canonowskiego oprogramowania.

Komentarz

• Tytus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

Zamieszczone przez maku
          W moim 10D jest tak:
          W automatyce tematycznej tylko JPEG.
          W trybach ręcznych JPEG lub RAW+JPEG. Przy czym wielkość JPEG (jakość) można ustawiać ale nie można wyłączyć zapisywania tego dodatkowego JPEG. I jeszcze jedna ważna sprawa : dodatkowo zapisywany JPEG można wyodrębnić tylko przy pomocy canonowskiego oprogramowania.
          u mnie niestety jpeg sie nie dołącza, czytałem, że z hackowym softem da się zmienić rozmiar dołączanego jpeg, ale trzeba go najpierw mieć
          poprzez oprogramowanie canona nie widzę żadnych dodatkowych plików, za to w normalnym exploratorze widzę ostatnio, że obok plików raw - czy też *.crw bo z takim rozszerzeniem występują, dołączane są jakieś dziwne pliki THM, ale one mają 14 kb i niczym nie dają się otworzyć, a program canona w ogole ich nie widzi
          20Dset
          maj łeb...

Komentarz

• mroczny
            Początki nałogu
            • 2004
            • 292

poprzez oprogramowanie canona nie widzę żadnych dodatkowych plików, za to w normalnym exploratorze widzę ostatnio, że obok plików raw - czy też *.crw bo z takim rozszerzeniem występują, dołączane są jakieś dziwne pliki THM, ale one mają 14 kb i niczym nie dają się otworzyć, a program canona w ogole ich nie widzi
            Widzi widzi, bo to jest coś w stylu thumbnail'a dla EXbrowsera, więc spox. Co do problemów, to jeszcze się dziwię dlaczego waść nie przeprogramiłeś sewgo 300d na wersję 10d , problemy powinny zniknąć :wink:
            I AM THE FIRST ONE !!!

Komentarz

• Tytus
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1358

Widzi widzi, bo to jest coś w stylu thumbnail'a dla EXbrowsera, więc spox. Co do problemów, to jeszcze się dziwię dlaczego waść nie przeprogramiłeś sewgo 300d na wersję 10d , problemy powinny zniknąć :wink:
              jakby widział, to bym zobaczył

czemu nie dałem nowego softu

BO CZYTNIKA NIE MAM, A INACZEJ W TYM **** APARACIE DO KARTY NIE MA DOSTĘPU
              czytaj, "karta w aparacie nie funkcjonuje jak w normalnych cyfrach jako dysk wymienny"

chyba rozpętałem nową burzę...
              20Dset
              maj łeb...

Komentarz

• Mori
                Początki nałogu
                • 2004
                • 411

Plik JPG jest zapisany W ŚRODKU pliku RAW - wyciągniesz go poprzez FileViewer Utility. Klik prawym na RAW i Extract jpg from RAW...

Panowie - czytajcie instrukcję ze zrozumieniem.
                Nikon od 14/09/09
                ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
                http://photography.moridin.pl
                http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• Tytus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

Zamieszczone przez Mori

Plik JPG jest zapisany W ŚRODKU pliku RAW - wyciągniesz go poprzez FileViewer Utility. Klik prawym na RAW i Extract jpg from RAW...

Panowie - czytajcie instrukcję ze zrozumieniem.

wiesz, jest taka zasada

"jak wszystko zawiedzie zajrzyj do instrukcji obsługi"

20Dset
                  maj łeb...

Komentarz

• Mori
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 411

wiesz, jest taka zasada

No właśnie dlatego o tym napisałem. Tylko czemu sam nie zajrzałeś??
                    Nikon od 14/09/09
                    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
                    http://photography.moridin.pl
                    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• mroczny
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 292

Pewno manual po fremdszarchu i niebardzo się komu ze słownikiem chce siedzieć ani na googlu drzeć pedofila Leniwi jesteśmy z natury, sarmatyzm się kłania <a mauta tak dawno temu była, że za rok się przedawnia >
                      I AM THE FIRST ONE !!!

Komentarz

• kubotka
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 56

Abyś mógł wymienić soft bez czytnika musisz ściągnąć orginalny upgrade softu są tam pliki które pozwalają zgrać soft na memory card bez czytnika (sprawdzone) i po rozpakowaniu na twardziela wymieniasz plik z orginalnym softem na ten shackowany a reszta plików bez zmian I JUZ!!
                        Canon 10D

Komentarz

• Tytus
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1358

Pewno manual po fremdszarchu i niebardzo się komu ze słownikiem chce siedzieć ani na googlu drzeć pedofila Leniwi jesteśmy z natury, sarmatyzm się kłania <a mauta tak dawno temu była, że za rok się przedawnia >
                          Also, weisst du, zufallig spreche ich Deutsch ganz gut...

tylko zamiast w instrukcji od softu szukałem i instrukcji od hardware'u

[ Dodano: 3 Czerwiec 2004 ]
                          Zamieszczone przez Mori
                          wiesz, jest taka zasada

zajrzałem, tylko nie do tej co trzeba :wink:

[ Dodano: 3 Czerwiec 2004 ]
                          a co to znaczy fremdszarch?

może chodzi ci o fremdschprache?

ale lepiej by już było powiedzieć po prostu "auf Deutsch"
                          20Dset
                          maj łeb...

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Ja tam zawsze radze tuz po kupnie aparatu (a jak sie da to jeszcze przed) przeczytac CALA instrukcje. Dopiero potem rozpakowac aparat i z aparatem w reku czytac DRUGI raz instrukcje cwiczac co trudniejsze ustawienia.
                            Sam tak zrobilem z G3 i z 10D.
                            Niestety prawie nikt nie slucha takiej dobrej rady (wynikajacej z odrobiny zdrowego rozsadku) i potem powstaja takie watki na forach/grupach .

Komentarz

• Tytus
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1358

Zamieszczone przez Vitez
                              Ja tam zawsze radze tuz po kupnie aparatu (a jak sie da to jeszcze przed) przeczytac CALA instrukcje. Dopiero potem rozpakowac aparat i z aparatem w reku czytac DRUGI raz instrukcje cwiczac co trudniejsze ustawienia.
                              Sam tak zrobilem z G3 i z 10D.
                              Niestety prawie nikt nie slucha takiej dobrej rady (wynikajacej z odrobiny zdrowego rozsadku) i potem powstaja takie watki na forach/grupach .
                              wiesz, życie byłoby strasznie smutne, gdyby wszyscy byli idealni, wszystko dałoby się przewidzieć i nic by nas nie zaskakiwało

na szczęście nie wszyscy są tak grzecznie poukładani jak Ty i przez to jest kolorowo 8)

no i masz co moderować
                              20Dset
                              maj łeb...

Komentarz

Pracuję...