Problem z gripem BG-E2N

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BigDog
    Coś już napisał
    • 2008
    • 75

Problem z gripem BG-E2N

Witajcie !

Czy przerabiał ktoś problem z gripem do 40D BG-E2N związany z naładowaniem aku ?
    Ostatnio zauwazyłem że aku jakoś szybciej się rozładowują - tak samo oryginalne aku Canona jak i akumulatorki w koszyczku.
    Akumulator Canona po włozeniu bezpośrednio do body pokazuje full a w gripie jest na ukończeniu.
    Forumowa wyszukiwarka akurat nic nie znajduje o tym gripie, natomiast znalazłem podobne problemy z innymi modelami gripów Canona.

Czy ktoś miał podobny problem i czy a/ te typy tak mają, b/ da się coś przeczyścić, c/ serwis ?

Czy grip ma gwarancję w formie jakiejś książeczki bo ja mam tylko rachunek, pudło, instrukcję - kupiony w sklepie internetowo-stacjonarnym osobiście, wiec w przypadku naprawy atakować sklep czy wysyłać do serwisu?

Pozdrawim w Nowym Roku
    Ostatnio edytowany przez BigDog; 15704.
    ....robiłbym lepsze zdjęcia jak miałbym lepszy aparat
  • poszukiwacz2006
    Uzależniony
    • 2007
    • 824

Witaj w klubie
    Sam to przerabiam, z tym, że ja mam BG-E2 i 20D. Na forum wyczytałem, że właśnie na tej puszcze z tym modelem był od samego początku problem. Canon się do tego ponoć przyznał i wymieniał jakąś elektronikę wewnątrz ( ok. 250 PLN ). K..., pozostaje chyba tylko Żytnia.
    A tak na marginesie, analizując problem zastanawiam się, czy czasami problem nie jest po stronie aparatu. Jak się dokładniej przyjrzałem, to zupełnie inne styki zasilają aparat prosto z aku, a inne z gripa. Może jakaś elektronika właśnie w puszcze przy tych stykach padła? Aparatu póki działa, za cholerę nie wyślę do żadnego serwisu.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• BigDog
      Coś już napisał
      • 2008
      • 75

w 40d wygląda na to że te same styki zasilające są dla aku i dla gripa więc tu pucha raczej odpada.
      Ja kupowałem grip w marcu 2008 wiec jeszcze tak czy tak powinien mieć gwarancję - mam nadzieję ze mnie nie wykasują.....

Komentarz

• poszukiwacz2006
        Uzależniony
        • 2007
        • 824

jeżeli jest gwarancja to ślij do serwisu. Proszę, daj znać na PW, co się faktycznie stało.
        Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
        hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• ExploRa
          Początki nałogu
          • 2005
          • 336

Zamieszczone przez BigDog
          Witajcie !

Czy przerabiał ktoś problem z gripem do 40D BG-E2N związany z naładowaniem aku ?
          Ostatnio zauwazyłem że aku jakoś szybciej się rozładowują - tak samo oryginalne aku Canona jak i akumulatorki w koszyczku.
          Akumulator Canona po włozeniu bezpośrednio do body pokazuje full a w gripie jest na ukończeniu.
          Mialem to z 300D i co sie okazalo to nie wina gripa, a baterii. Po wyjeciu na chwile i wlozeniu pokazywal ze bateria znowu pelna. A ledwo zipiala. Styki z gripa do body sa te same, wiec nie elektronika. Sprawdz czy gdzies styki nie zasniedzialy na baterii/gripie. Byc moze dlatego nie moze podac pojemnosci. Chyba, ze podpiales ostatnio inny obiektyw co nieco wiecej wcina mocy ?
          www.explora.pl

Komentarz

• BigDog
            Coś już napisał
            • 2008
            • 75

ExploRa - chyba masz rację - co prawda czyszczenie styków nic nie zmieniło (wyglądały na czyste ale trochę jej jeszcze wypolerowałem) ale tak jak piszesz: "Po wyjeciu na chwile i wlozeniu pokazywal ze bateria znowu pelna. A ledwo zipała." ....z canonowym aku to jedno - a drugie to to, że moje aku paluszkowe chyba wybierają się do Krainy Recyklingu....no cóż już chyba mają 2,5 roku - i tak wiernie służyły.
            Tak, że problem z gripem wydaje sie być rozwiązany ale i tak będe sie mu bacznie przyglądał bo w marcu kończy mu się gwarancja.

Pozwolę sobie jeszcze na mały OT.....
            1.)akumulatorki SANYO 2700mA - dawały zawsze 700 - 800 zdjęć w porywach do 1000. Z takimi wynikami działały około 2,5 roku. Ich koniec jest nagły ale pozwalający dokończyć sesję foto.
            2.) akumulatorki VARTA 2700mA - dawały 400 - 600 zdjęć czasami 800. Działały 1,5 roku - zmarły śmiercią natychmiastową - po naładowaniu puszka klapnęła 2-3 razy i to był ich koniec.
            Wszystkie aku AA kupione w tym samym dniu, eksploatowane tak samo - poprosu focone, trochę raw, jpg, podgląd, ładowane takim samym prądem, tą samą ładowarka - (najdłużej pracowały ładowane 700mA).
            Zgdanijcie jakie kupię następne aku..... ;-)

Komentarz

• Soundman
              Początki nałogu
              • 2008
              • 371

Nie zapominaj że jak focisz na paluszkach to wystarczy że jedna przyklęknie i dowidzenia wszystko pada a jak robisz na oryginalnych bateriach to jedna padnie a na drugiej aparat cały czas działa...

Komentarz

• BigDog
                Coś już napisał
                • 2008
                • 75

o paluszkach to wiem, cały pakiet jest tak dobry jak pojedyńcze ogniwo. moje obserwacje są na podstawie odczytów z cwanej ładowarki która pozwala podgladać co dzieje się z kazydym paluchem z osobna. Tak wiec widziałem co dzieje się z Sanyo a co z Vartami

Komentarz

• Soundman
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 371

no to Ci powiem że też mam taką cwaną ładowarkę i sanyo trzyma specyfikację bardzo dokładnie lekko wyżej a pozostałe akku które urzywam głównie pentagrama są niżej według opisu o jakies 300 400 mA

Komentarz

• bastek03
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 16

A macie wsadzony tylko jeden akku? U mnie było to samo,włożyłem jeden akku do lewej komory i po 3 fotkach zaczynał migać wskaźnik baterii. Po przełożeniu do prawej komory wszystkie objawy ustąpiły automatycznie A problem rozwiązał się całkowicie po zakupie drugiego akku Na "paluszkach" nie próbowałem.

Komentarz

Pracuję...