70-200 f2.8 i pytanie o czyszczenie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fotograf1995
    Bywalec
    • 2008
    • 210

70-200 f2.8 i pytanie o czyszczenie

Mam dwa pytania. Primo czy obiektyw Canon 70-200 f2.8 ma światło stałe. Naczy czy nawet przy najdłuższej ogniskowej będzie miał 2.8 ? Secondo czy jeśli przez wizjer widzę brudy, ale na zdjęciach ich nie ma to są to brudy na matówce, tak ? I czy mógłby ktoś podać zaufany serwis w Poznaniu, który takową matówkę by wyczyścił, bo sam bebrać nie chcę. Z góry dzięki.
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."
  • TomS
    Uzależniony
    • 2006
    • 880

to szkło ma w całym zakresie jasność 2.8 nie ważny czy 70 czy 200.
    A jeśli na zdjęciach nie ma żadnych syfów to raczej matówka czysta choć często te najmniejsze syfki i tak są niewidoczne na zdjęciu. Kup sobie dużą gruchę w aptece i przedmuchaj co jakiś czas i będzie dobrze.

Komentarz

• Bingant
      Uzależniony
      • 2006
      • 507

primo - tak ma stałe światło
      secondo - te brudy możesz mieć na lustrze, matówce albo w wizjerze
      6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• fazid_66
        Bywalec
        • 2008
        • 120

Zamieszczone przez Fotograf1995
        Mam dwa pytania. Primo czy obiektyw Canon 70-200 f2.8 ma światło stałe. Naczy czy nawet przy najdłuższej ogniskowej będzie miał 2.8 ? Secondo czy jeśli przez wizjer widzę brudy, ale na zdjęciach ich nie ma to są to brudy na matówce, tak ? I czy mógłby ktoś podać zaufany serwis w Poznaniu, który takową matówkę by wyczyścił, bo sam bebrać nie chcę. Z góry dzięki.
        1. tak.
        2. tak. Albo na lustrze. Próbowałeś gruchą dmuchać?
        Beam me up Scotty. There's no intelligent life down here.

Komentarz

• Fotograf1995
          Bywalec
          • 2008
          • 210

Nie, jakoś boję się sam grzebać. Znacie jakiś serwis ?
          Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Komentarz

• Blindseeker
            Uzależniony
            • 2006
            • 522

Ja miałem ostatnio podobnie - cały syf był na wizjerze. Wystarczy przedmuchać / przetrzeć i powinno być dobrze.

Komentarz

• Fotograf1995
              Bywalec
              • 2008
              • 210

Dzięki wszystkim.
              Fotoreporter

Komentarz

Pracuję...