Witam wszystkich.Powiedzcie mi czy to normalne,że przy maksymalnej ogniskowej pojawia się silne winietowanie tego obiektywu? Widać to już w wizjerze a na zdjęciach jeszcze gorzej.
Canon 50D+17-552.8 is= POTWORNE WINIETOWANIE ????
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Komentarz
-
Mi ten obiektyw z 40D winietuje w normie. Najlepiej jakbyś pokazał jakiś przykład. Może coś Ci się w obiektywie rozjechało.Komentarz
-
-
to na pewno nie jest normalne, moj 24-105 na 40D winietowal slabiej na pelnej dziurze. a na wiekszych przyslonach np f/4, f/5.6 winietowanie ustepuje?
rozumiem ze ogniskowa 55 i przeslona f/2.8 (brak EXIF'a w zdjeciu)?Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 LKomentarz
-
-
To może być problem - jeżeli polar nie był typu 'slim' to przy 17mm może winietować. Zrób zdjęcie bez polara.Komentarz
-
-
Dziwnie to wygląda. Może jest to kwestia osłony przeciwsłonecznej tudzież filtra - o ile były używane?
..oj, nie byłem pierwszy.
.. i wsystko jasne - filtr zapewne nie był z wąską oprawką?Ostatnio edytowany przez rasialdo; 5541.Komentarz
-
To winietowanie najbardziej jednak widoczne jest przy ogniskowej 17mm,po zdjęciu filtra to samo,przynajmniej w wizjerze.Komentarz
-
W wizjerze 50D widzisz mniej niż matryca, więc skoro to widzisz to jest to niepokojące. Ja nawet z nakręconym filtrem (jakieś 4mm grubości) nie widzę nic takiego.Komentarz
-
No właśnie martwi mnie to,że widać to już wyrażnie w wizjerze, 17mm wszystkie narożniki ciemne , schodzę do 20mmm i ustępuje
Komentarz
-

Komentarz