40D - JPG z aparatu a RAW - troche dziwne różnice

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Saphrii
    • 2007
    • 14

40D - JPG z aparatu a RAW - troche dziwne różnice

Witajcie!

W RAWach raczkuje, uczyłem się właśnie DPP na przypadkowo zrobionej fotce gdy odkryłem dziwne w moim przekonaniu zjawisko. Fotke ustrzeliłem jako RAW + JPG. Po wywołaniu RAWa okazuje się, że w światłach zupełnie inaczej się on zachowuje niż JPG z aparatu - tak jakby aparat miał włączony jakiś tryb szczegółów w światłach.
    Pierwsze sprawdziłem w C.Fn. stan Highlight tone priority, czy może on jakoś wpłynął - był wyłączony. Następnie probowałem przeróżne ustawienia w DPP - żadne nie dało takiego efektu.

RAW wywołany w DPP 3.5.1 na ustawieniach takich jak w aparacie.

Zwróćcie uwagę jak brzeg firanki odcina się na tle białej doniczki...

Oto crop JPG z aparatu

a to crop z wywołanego RAWa

Czy ktoś może mnie oświecić, oso chozi? I czy da się tak wywołać RAWa Canonowskim softem jak JPGa z aparatu, bądź ustawić coś w aparacie by robił JPGi takie jak wywołane z RAWa? I czy mój przypadek nie jest odosobniony?
    Ostatnio edytowany przez Saphrii; 11418.
    pozdrawiam,
  • ExploRa
    Początki nałogu
    • 2005
    • 336

A dla JPG miales jakies parametry zalaczone (picture style) ? Obrabiajac RAWa powinienes osiagnac taki sam efekt lub lepszy. Np. HighLight Priority dziala dla JPG a dla RAWa nie ma roznicy. Ja w kazdym razie nie zauwazylem...
    www.explora.pl

Komentarz

• Saphrii
      • 2007
      • 14

W tym sęk, że żadnych dodatkowych parametrów nie było, Picture Style Standard ustawienia domyśle, czyli wszystko na 0, sharpness na 3... tak samo w DPP dla RAWa
      pozdrawiam,

Komentarz

Pracuję...