Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jestem w na "rozdrożu".
Mając c18-55IS oraz t50-135 i poznaniu ich zakresu postanowiłem uzupełnić je o coś dłuższego.
Z początku myślałem o Tokinie 80-400 oraz c70-300IS.
Odrzuciłem Tokinę ale na placu boju pojawiła się sigma 120-400 OS.
Do konkretów:
Czy różnica pomiędzy C i S jest warta pieniędzy?
W/w szkła będę używać do fotografowania ludzi z oddali, przyrody, przedmiotów itp.
Patrząc na posiadane przez Ciebie ogniskowe w szkłach, to aż prosi się ta Sigma - tylko jedno pytanie: jak "to" będzie współpracować z Canonem O tym, że Canon nie lubi Sigmy napisano już tutaj bardzo dużo Najlepiej jakby wypowiedział się praktyczny użytkownik tego szkła (niż teoretyk).
120-400 OS
-ciężka
-gorsza stabilizacja niż w canonie
-jest dłuższa o 100mm na cropie 160mm
-ma 2 lata gwarancji bez łaski i rok możesz dokupić
-podobno niektórym sie tubus wysunął sam gdy skierował obiektyw w dół
-trzeba domykać bo inaczej mydło
70-300 IS
-lepsza stabilizacja
-mniejszy zakres ogniskowych
-lekki
-problemy z AF /micro USM/
Po podwyżce cen różnica cenowa pomiędzy szkłami zwiększyła się.
testowałem oba szkła i oba mi się podobały
Oba ostre na pełnej dziurze i najmniejszej ogniskowej. Sigma miała niestety FF
Na długich końcach było tak - Canon - jak dla mnie wystarczająco ok - czasy były bardzo długie (300mm na cropie i 1/30 sek) i zdjęcia wychodziły ok. Sigmę było ciężej ocenić bo ten FF nie pozwalał na dobrą ocenę ostrości bo nie wiadomo było gdzie ona tak naprawdę jest Canon na pełnej dziurze na pewno ostrzejszy niż Sigma.
Canon mały i lekki (dla mnie duży plus), Sigma duża i ciężka. Wygodniej fociło mi się małym Canonem niż dużą i cięższą Sigmą. Canon się kręci i wysuwa, Sigma się tylko wysuwa. Mocno się zastanawiałem nad zakupem tej Sigmy ale przy dzisiejszej cenie, tzn planowanej to nie jest już opcja.
A Canon mi się podobał, ostry, dobrze działa stabilizacja (w Sigmie oczywiście też). No i cena rewelacyjna.
fyrste
Jak występuje FF / BF masz do dyspozycji doskonały serwis Sigmy z którym porównywanie Żytniej mija się z celem - dla mnie osobiście gwar i serwis to ważny argument przy zakupie.
Ogólnie się mówi, że 120-400 do mydło i trzeba przymykać do 7.1/8.0 - jest stabilizacja ale nią "ruchu nie zatrzymasz".
Na razie na allegro po 2599 ale pewnie niedługo podskoczą bo sugerowana cena to już chyba 3199.
fyrste
Jak występuje FF / BF masz do dyspozycji doskonały serwis Sigmy z którym porównywanie Żytniej mija się z celem - dla mnie osobiście gwar i serwis to ważny argument przy zakupie.
problem jest taki, że ja bym używał tej Sigmy z 3 body... i kalibracja może nic nie dać.
Być może ważnym argumentem będzie jeszcze fakt, że Sigma ma mocowanie statywowe. Jednak nowa cena 3199, ble...
Rozważania między Sigmą a Canonem są wg. mnie najważniejsze w punkcie czy ktoś bardziej będzie potrzebował 70mm czy 400mm.
..
Rozważania między Sigmą a Canonem są wg. mnie najważniejsze w punkcie czy ktoś bardziej będzie potrzebował 70mm czy 400mm.
Chyba, że ktoś postanowi trochę poczekać i np zrezygnować ze stabilizacji ale postawić na solidną konstrukcję, stałe światło i zakres 300mm wówczas sigma 100-300 aż się prosi aby wskoczyć do torby - niestety obecna cena sugerowana 4590 i wg pogłosek mająca kosztować chyba 5399 sigma to już przesada .
Ja z wyboru jestem zadowolony, a do samej wagi można się przyzwyczaić /grip pomaga w stabilizacji manualnej /
Komentarz