szybkość 24L/1.4...?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marekb
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2273

szybkość 24L/1.4...?

zaposiadlem drogą kupna w sklepie nowa 24L i jeszcze matowke Ee s no i lekko sie przerazilem. OtóŻ czas ostrzenia, tzn jeśli jedzie od oo do np pól metra to mysle ze prawie sekundę trwa, w każdym razie jedzie sobie płynnie a nie jak np w 35L gdzie trwa to ułamek sekundy. Czy ktoś z ta matowka mógłby sprawdzić swoje szkielko i. Sie podzielić.? Mam wrażenie ze obiektyw jest strzelony. Acha no chyba już napewno. Przed chwila gdy je podpialem bez wyłączania puszki af nie działał w ogóle. Musiałem wyłączyć i włączyć i wędruje sobie swym wstretnym zolwim tempem
  • dr11
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1143

Założony dekiel. Czas start w momencie wciśnięcia spustu, jedzie od nieskończoności do 0,25m, czas stop po powrocie do nieskończoności. Wynik: ok 1,50, 1,60 sek.

Edit: Normalne ogniskowanie na przedmiocie oddalonym na 0,5m obiektywu ustawionego początkowo na nieskończoność to 0,4 sek. Czas mierzyłem od wciśnięcia spustu do potwierdzenia ostrości błyśnięciem punktu AF.
    Ostatnio edytowany przez dr11; 12478.
    .

Komentarz

• marekb
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2273

dzięki dr11, no to d..pa..., poza tym przytrzymuje go w dwóch miejscach, ale nie zawsze...

Komentarz

• dr11
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1143

Marku, na płycie głównej obiektywu znajdują się potencjometry regulujące pracę AF. Z tego, co powiedziałeś wynika, że USM jest rozsynchronizowany i wymaga właśnie takiej regulacji. To w miarę prosta czynność ale nie wiem czy Ci się chce bawć, tym bardziej nie ma sensu, jak obiektyw jest nowy/na gwarancji/jest możliwość zamiany.

A w ogóle to można to wszystko przenieść do wątku o 24L? (drogi modzie )
        .

Komentarz

• marekb
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2273

dr11, nie bede sie bawił, jutro robie slub a w poniedziałek dzwonie do sklepu. Problem w tym że wymiana utrudniona bo te szkła tylko pod zamówienie...

Komentarz

• dr11
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1143

Pytam tak z ciekawosci. Walczyles z AF czy zdales sie na MF + EE-S?
            .

Komentarz

• gustaff
              Coś już napisał
              • 2006
              • 80

Kurcze mam to szkło i jego AF działa dość szybko, a mam je na 5D.
              5D mk II + szkła. A900 + szkła. Minolta 600si + szkła. Zenit + szkła

Komentarz

• zanussi
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1696

na piątce nie miałem zastrzeżeń do 24mm 1,4, na jedynce też wyrabiał 100% normy.
                Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• iREM
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 951

Zamieszczone przez marekb
                  zaposiadlem drogą kupna
                  O matko jedyna!!! Co to znaczy??? Jakieś nowe słowo??? Przepraszam za rzep, ale aż oczy zabolały!!!
                  Można zaapelować o trochu więcej polszczyzny? ;-)
                  Wszystko można zrobić lepiej.
                  www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• marekb
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2273

Zamieszczone przez iREM
                    O matko jedyna!!! Co to znaczy??? Jakieś nowe słowo??? Przepraszam za rzep, ale aż oczy zabolały!!!
                    Można zaapelować o trochu więcej polszczyzny? ;-)
                    no wiesz, nie wszyscy się z polszczyzną zapoznali... To wątek o wadliwym AF w moim 24L, wiec jak nie masz nic na temat do napiasnia to nie pisz, a nie nabijaj sobie licznik.

AF działa tylko przycina sie w dwóch miejscach lub po włączeniu puszki nie rusza wcale. Dziś szkło wymieniam (dla iREM zapodaje do podmianki ), dzięki za pomoc

Komentarz

Pracuję...