Czy Sigma EF500 Super dobrze działa z 350D?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gregg
    Bywalec
    • 2005
    • 222

Czy Sigma EF500 Super dobrze działa z 350D?

Czy ktoś z forumowiczów posiada takowy zestaw???
    Zastanawiam się nad kupnem tej lampy. Jest to konkurent 550EX za niżsżą cenę.
    Moje pytanie odnosi się głównie do wspomagania AF bo wyczytałem że wspomaga tylko centralny punkt. Czy to prawda???
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Wspomaganie AF to przecież czerwone diody a nie strobo jak we wbudowanej. Dziala w 100 % , ale wersta e-TTL II of course.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez Cichy
      Dziala w 100 % , ale wersta e-TTL II of course.
      A co ma wspolnego wspomaganie AF z E-TTL II ?

(zanim odpowiesz upewnij sie ze przeczytales to: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421&page=1 a szczegolnie fragment o tym 'ktore lampy wspieraja E-TTL II " )

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7450

Zamieszczone przez Vitez
        A co ma wspolnego wspomaganie AF z E-TTL II ?

(zanim odpowiesz upewnij sie ze przeczytales to: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421&page=1 a szczegolnie fragment o tym 'ktore lampy wspieraja E-TTL II " )
        Przecież ja nie pisałem że wspomaganie AF działa, tylko że lampa działą w 100 %.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez Cichy
          Przecież ja nie pisałem że wspomaganie AF działa, tylko że lampa działą w 100 %.
          W pierwszym zdaniu napisales o wspomaganiu AF. W drugim zdaniu nie uzyles podmiotu wiec wg regul gramatyki polskiej podmiot jest domyslny, wziety z poprzedniego zdania = 'wspomaganie AF' .
          Co nie zmienia faktu ze nie ma wersji lamp E-TTL i E-TTL II bo kazda lampa wspierajaca E-TTL bedzie rowniez wspierala E-TTL II ktory to jest funkcja body nie lampy o czym masz opisane w linku ktory podalem.

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

Zamieszczone przez Vitez
            W pierwszym zdaniu napisales o wspomaganiu AF. W drugim zdaniu nie uzyles podmiotu wiec wg regul gramatyki polskiej podmiot jest domyslny, wziety z poprzedniego zdania = 'wspomaganie AF' .
            Co nie zmienia faktu ze nie ma wersji lamp E-TTL i E-TTL II bo kazda lampa wspierajaca E-TTL bedzie rowniez wspierala E-TTL II ktory to jest funkcja body nie lampy o czym masz opisane w linku ktory podalem.
            Zdroworozsądkowa interpretacja nakazałaby uważać, że chodzi o lampę, bo kwestia działania lub nie działania wspomagania AF nie była rostrzygana. Wiadomo, że ten działa. Chodziło o współpracę lampy z aparatem - czyli zdanie to było odpowiedzią na zadany temat.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zdrowy rozsadek zawodzi gdy bledna gramatyka zwodzi .
              I nadal nie wiem co miales na mysli piszac o lampie "wersja E-TTL II " ?

Komentarz

• Gregg
                Bywalec
                • 2005
                • 222

A ja już zupłnie nic nie kumam z tego co prawicie.
                No to jak w końcu działa to wspomaganie AF czy nie??? Jeżeli tak to czy kryje 7 pól 350ki???

Komentarz

• esenpe
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 173

Z tego co zauwazylem, to sigma swoim wspomaganiem AF pokrywa srodkowe pole AF, ale zalezy z jakiej odleglosci bo np na 2 metrach zalapia sie dolne i gorne pola AF z bliska tylko srodkowe, jezeli o to Ci chodzilo :-)

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7450

Vitez, miałem na myśli to, co przedstawia poniższy obrazek. Jak na mój gust, to są 2 wersje tej lampy. Może to jest ten sam sprzęt, ale skoro producent je rozróżnia dlaczego ja miałbym tego nie robić ??

Komentarz

• Alzail
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 574

eh.... w takim faq odnosnie e-ttl II pisze ze jak lampa obsluguje e-ttl to e-ttl II tez bedzie... to wkoncu jak jest?
                      350D

Komentarz

• LemonR
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 234

Zamieszczone przez Cichy
                        ...Może to jest ten sam sprzęt, ale skoro producent je rozróżnia dlaczego ja miałbym tego nie robić ??
                        Założę się że to jedna i ta sama lampa. Sprzęt nie zawsze jest kupowany przez znawców tematów i to dla nich ten wyraźny opis na pudełku. Podobnie z lampami speedlight wcześniej nikt nie słyszał o E-TTL II a Canon zaznacza wyraźnie o obsłudze tego systemu przez wszsytkie jego lampy. Przypuszczam że i nadruk na pudełkach też już zaktualizowali.
                        pozdr

Komentarz

• KuchateK
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 4895

Zamieszczone przez Cichy
                          Vitez, miałem na myśli to, co przedstawia poniższy obrazek.
                          Obrazki przedstawiaja dwie strony mojego pudelka po tej lampie

Zamieszczone przez Cichy
                          Jak na mój gust, to są 2 wersje tej lampy. Może to jest ten sam sprzęt, ale skoro producent je rozróżnia dlaczego ja miałbym tego nie robić ??
                          Jak na moj gust "wcale bo nie". Druga wersja tej lampy nie miala oznaczenia DG i nie dzialala w pelni z cyframi.

Producent to sobie napis na pudelku zmienil dla durnych amerykanow ktorym sie wydaje ze jak cos nie jest napisane to juz tego nie ma. Tak samo na poczatku rzucali sie na 580'tki dla nowego e-ttl'a...
                          Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
                          ...

Komentarz

• esenpe
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 173

Zamieszczone przez Cichy
                            Vitez, miałem na myśli to, co przedstawia poniższy obrazek. Jak na mój gust, to są 2 wersje tej lampy. Może to jest ten sam sprzęt, ale skoro producent je rozróżnia dlaczego ja miałbym tego nie robić ??
                            Cichy, ty jestes jakis dziwny po co robisz fote tego samego pudelka tylko z dwoch stron ?? Wez daj sobie spokoj i juz sie nie kompromituj.

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7450

Mam pudełka z mojej starej lampy, którą kupiłem jeszcze za dystrybucji Hamy za bodajże 550 zł w wyprzedaży oraz nowej z k-consultu, na którym II przy e-ttl jest doklejona (widać na zdjęciu krzywą cyfrę rzymską). Jeszcze jakieś mądrości ? (zwłaszcza esenpe - nie życzę sobie takich tekstów pod moim adresem).

Komentarz

Pracuję...