Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkich.
Niedawno pojawiła się w sklepach (przynajmniej teoretycznie) nowa seria lamp firmy Nissan. Nissin Speedlite Di622 wygląda dość atrakcyjnie cenowo, jeżeli ktoś dotychczas był zainteresowany kupnem 430EX.
Parametry lampy można sobie przyswoić na stronie producenta, natomiast mam pytanie- czy ktoś może macał tę lampę i może się pochwalić wrażeniami?
Pozdrawiam.
Też byłem zainteresowany tą lampą ale kompatybilność a raczej jej brak ze wszystkimi modelami Canona jest wątpliwa a generalny dystrybutor (Migomex) sam nie wie jak jest z wyzwalaniem błysku na drugą kurtynę w 20D wiec sobie ten temat już podarowałem.
Uważam że jedynie jedynym słusznym zamiennikiem 430EX jest Metz 48AF-1 Digital.
Można zaoszczędzić 100 złotych.
Skoro dystrybutor nie jest do końca przekonany co sprzedaje, to wygląda na to, że trzeba poczekać kilka tygodni/miesięcy, aż użytkownicy zweryfikują co ta lampa potrafi.
W tym momencie wygląda to raczej na kupowanie kota w worku ... choć cena kusi...
Jednak dystrybutor formy Nissin dostał oświecenia
Oto relacja z mojego dochodzenia:
Mail 1
pytanie:
Jestem zainteresowany kupnem lampy błyskowej Nissin Di622 do Canona 20D.
Chciałbym wiedzieć czy ta lampa obsługuje wyzwalanie błysku na drugą kurtynę właśnie z aparatami Canona.
odpowiedź:
Witam,
funkcja synchronizacji błysku na ostatnią kurtynę migawki, czyli błysk wyzwalany tuż przed zamknięciem migawki przy długich czasach otwarcia (np. dla uzyskania charakterystycznych smug za ruchomym obiektem) jest dostępna w aparatach Nikon i wybranych modelach Canon. Lampy Nissin Di622 realizują te funkcje, które "narzuca " aparat, czyli ustawienie tej funkcji musi nastąpić z poziomu aparatu. EOS 20D nie daje takiej możliwości. Ale np. EOS 40D już tak.
Mali 2
pytanie:
Wiec sprawa wydjae się być dziwna gdyż w zaawansowanych funkcjach w Canonie 20D jest wyzwalanie byłysku na druga lamelkę i jaki Canon 430EX II jak i Metz 48AF beda przyjmować taka komendę właśnie z aparatu Canon 20D.
Wcześniej miałem lampę Sunpak PZ42X i nie było tej zgodności z żadnym modelem Canona.
odpowiedź:
wedlug informacji technicznej producenta nie ma takiej możliwości, ale biorąc pod uwagę Pańskie spostrzeżenia postaram(y) się sprawdzić jak jest naprawdę.
Mail 3
sama odpowiedź od Migomexu:
Witam ponownie,
wygląda na to, że dzięki Pańskiej informacji "odkryliśmy" ;-) współdziałanie lampy Nissin Di622 typ C z aparatem EOS 20D w zakresie synchronizacji błysku na ostatnią kurtynę migawki.
Po sprawdzeniu okazało się, że wszystko działa jak należy.
Dziękuję i pozdrawiam
Wiec to może ja powinienem zostać detektywem sklepowym?
Jak ktoś ma odwagę to niech kupuje i śle mi info na maila jak lampka się sprawuje
zejleman - nie oferowali Ci pracy?
fajnie, że ich pomęczyłeś, wszyscy się nauczyli czegoś pożytecznego.
Zamieszczone przez zejleman
Kupowanie taniej i "niemarkowej" tudzież "niesystemowej" lampy może być przykre w skutkach.
Zgodzę się z Tobą. I sam z nadzieją czekam na kolejny cashback - wtedy nie będzie dyskusji i w plecaku pojawi się 430EX II.
Ale o ile wiem to Nissin produkuje lampy od lat, a ta seria jest dedykowana tylko do Canona i Nikona, więc dałbym im szansę.
Witam
Poszukuję lampy błyskowej do 450D,np. jak w temacie, niestety nie wiem co to za firma i co ogólnie jest warta. Na lampę mogę wydać około 600zł, tak ze proszę nie pisać "ja bym kupił 580 ex bo ta to jest lipa, lepiej dołożyć 500zł" gdybym miał 1300 na lampę nie zadawał bym głupich pytań.
z góry dziękuję za pomoc mam nadzieję ze za bardzo nie zawracam wam głowy!!:-D
Witam
Poszukuję lampy błyskowej do 450D,np. jak w temacie, niestety nie wiem co to za firma i co ogólnie jest warta. Na lampę mogę wydać około 600zł, tak ze proszę nie pisać "ja bym kupił 580 ex bo ta to jest lipa, lepiej dołożyć 500zł" gdybym miał 1300 na lampę nie zadawał bym głupich pytań.
z góry dziękuję za pomoc mam nadzieję ze za bardzo nie zawracam wam głowy!!:-D
Za tą kwotę przy odrobinie szczęścia powinieneś kupić 430EX. Wydaje mi się to rozsądniejszym rozwiązaniem.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Nie podzielam waszych odpowiedzi.
dlatego że ta lampa jest na rynku od miesiąca ale jeszcze jej nikt nie przetestował, więc czemu założenie z góry że będzie "syf".
Ja już pisałem co nieco o tej lampie - przynajmniej wiem że jest w 100% kompatybilna z Canonami.
Nie zakładam, że to jest syf, tylko jak sam powiedziałeś o lampie nic nie wiadomo bo to nowość. Myślę, że lepiej kupować sprawdzony sprzęt niż bawić się w królika doświadczalnego.
hehe królikiem to mi się nie widzi zostać ale mam jeszcze jedno pytanko.
Poczytałem trochę o tym Tumax'ie i widze ze zdania są podzielone jedni mowią ze super bo mają /mieli inni ze to wynalazek i niechca jej widziec (nawet jak jej nie uzywali)
Pytanie jak sie ma przy tej lampie STOSUNEK CENY DO JAKOŚCI bo 400zł to cena która mnie w 100% satysfakcjonuje
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
no i jeszcze jest Sigma EF-530 DG ST ale to juz 600zł które niewiem czy jestem w stanie wydac
Sunpak PZ42X - 540 PLN
Tumax 386AFZ - 490 PLN
Nissin Di 622 - 490 PLN
Metz 48 AF - 790 PLN
Canon 430 EX II - 720 - 850 PLN
Sunpak - Miałem chwaliłem do czasu aż stwierdziłem że nie ma błysku na drugą kurtynę
Tumax - jaki jest każdy widzi
Metz - słuszna alternatywa ale przy cenie 720 PLN za 430 EX w Bielskim "Eltkomie" żadna konkurencja
Nissin - tu zaczynają się schody i dylematy - może te 500 złotych to nie tak mało za lampę bez LCD i fajerwerków - na razie jedynym mankamentem według danych technicznych jest stosunkowo długi czas ładowania (4 sek).
Ponoć firma Nissin nie jest jakaś nowością i ma nawet tradycje i prestiż jak Metz.
Zobaczymy w lutym (biorąc pod uwagę pewien zastój finansowy) czy kupię 430 EX czy jednak poeksperymentuję z Nissinem.
Gdybym został króliczkiem doświadczalnym, podzielę się chętnie uwagami na temat tejże lampy.
PS. Spekulacje na temat zamienników zawsze były i będą ( nie dotyczy to tylko lamp). Pewne z nich możemy włożyć sobie między bajki tak jak temat z niedziałaniem tudzież gorszą pracą Tamronów w wyższych modelach luster (od 40D w górę)
Komentarz