Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
EF 20-35 3,5-4,5 zmiany w konstrukcji ?! zagadka Sherlocka Holmesa
EF 20-35 3,5-4,5 zmiany w konstrukcji ?! zagadka Sherlocka Holmesa
mam pytania z gatunku 'detektywistycznych' :-)
mam w ręku dwa obiektywy EF 20-35 3,5-4,5. w jednym pierścienie chodzą 'sucho' , bez oporu , nieciekawie - a drugim pierscienie chodzą z lekkim oporem, stabilnie i bez szarpań.
z tym ze zaznaczam - obydwa obiektywy są w stanie jak nowe ( więc pierścienie absolutnie sie nie zużyły..)
czyżby nastąpiły na przestrzeni lat zmiany w konstrukcji ?? - dodano uszczelnienie ..?
czy w takim przypadku można przypuszczać że mogła i nastąpić zmiana szkieł ..?? ich jakości ??
Piszesz, że są w stanie jak nowe, lecz mimo wszystko stawiam na lekkie "użytkowe" wyrobienie mechanizmu. Mój 17-55 mimo, że wygląda tak jak kupiony wczoraj ma pierścień chodzący lżej (dla mnie dużo wygodniej) niż ponad rok temu, gdy go kupiłem.
W moim egzemplarzu tego obiektywu liczącym sobie ponad 10 lat i używanym nader ostrożnie pierścienie chodziły z lekkim przyjemnym oporem, bardzo płynnie. Od początku do dnia sprzedaży tego obiektywu nic się nie zmieniło.
Nie wiem jaka miałaby być intencja producenta z tym "robieniem durnia".
o tego 'durnia' - to tak piszę trochę z dystansem oczywiście..
- o co mi chodzi., otóż uważałem zawsze że kto jak kto ale Canon trzyma się pewnych standardów - i powinienem być pewien że zawsze trafię na zbliżony produkt
- a tu nagle okazuje się że pierścienie chodzą zupełnie inaczej
- i zacząłem się martwić o co innego... a mianowicie ..JAK ZE SZKŁAMI ? czy jakośc jest zachowana..?
wiem ze Tamron nie trzyma jakości równej dla całej produkcji , Sigma także ale mniej..
ale że Canon..??!!
zrobiłem bardzo dokładne testy przez ostatnie parę godzin i okazało się ze ten młodszy egzemplarz ( z pierscieniem z lekkim oporem) ma z a u w a ż a l n i e lepszą jakość w centrum kadru
może rzeczywiście uszczelnili..i zrobili jakie zmiany w szkłach..?
mój wygląda, jakby przeżył obie wojny światowe, a pierścienie chodzą bez problemów (btw. kiedyś wpadło tam ziarenko pisku i chrobotało, ale problem się sam rozwiązał)
'ziarenko piasku' ha ha ..
śmieję się bo ja swoją 30-tkę wraz z tym właśnie obiektywem wynurałem w piasku na plaży z dobrych 5 razy w tym roku ( a raz robiłem zdjęcia podczas potężnej wichury - oczywiście zaraz lecę do kumpla który zajmuje się profesjonalnym serwisem - nie będę przytaczał jego przekleństw jakie wysłuchuję - ale coś tam rozkręci, podmucha i następna wichura na rozkładzie - w końcu najlepsze zdjęcia są podczas sztormu - nic nie poradzę;-)
ale mam małe uzupełnienie tematu - zrobiłem taki mały teścik , nic takiego - zwykła tablica , jednakowe nastawy ( bez specjalnych ustawień w/b - bo chodziło mi tylko o rozdzielczość, ostrość etc..)
no i mamy dwa JEDNAKOWE obiektywy 20-35 3,5-4,5
z tym że jeden jest w stanie super hiper - pierścienie chodzą jak nowe , wogóle wygląda jakby przed chwilą urwał sie z taśmy produkcyjnej
- no i mamy drugi obiektyw - taki sam , ale ... trochę podniszczony , zmęczony , pierścienie chodzą sucho , dość nieprzyjemnie - wogóle tak na oko jest około 10 lat starszy od pierwszego obiektywu ( nazwijmy go 'starszy' )
obydwa nigdy nie były rozbierane, nigdy nie czyszczone
a oto wyniki ( zdjecia ze statywu, nastawy te same ) :
starszy (centrum)
nowszy (centrum)
lewy róg starszego
nowszy
prawy róg nowszego
starszy
juz nic nie rozumiem.
różnica jest ogromna , starsze szkło jest o niebo lepsze , choć mechanika siadła
- czy to możliwe że w tak szacownej firmie tak dramatycznie różna może być jakość szkła w TYM SAMYM obiektywie ..?!
oczywiście zostałem przy swoim starym mechanicznie wyczerpanym szkle.
.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
małe sprostowanie
nowszy :
starszy
:
Ostatnio edytowany przez Gość; 11042.
Powód: Automerged Doublepost
'ziarenko piasku' ha ha ..
śmieję się bo ja swoją 30-tkę wraz z tym właśnie obiektywem wynurałem w piasku na plaży z dobrych 5 razy w tym roku ( a raz robiłem zdjęcia podczas potężnej wichury - oczywiście zaraz lecę do kumpla który zajmuje się profesjonalnym serwisem - nie będę przytaczał jego przekleństw jakie wysłuchuję - ale coś tam rozkręci, podmucha i następna wichura na rozkładzie - w końcu najlepsze zdjęcia są podczas sztormu - nic nie poradzę;-)
ale mam małe uzupełnienie tematu - zrobiłem taki mały teścik , nic takiego - zwykła tablica , jednakowe nastawy ( bez specjalnych ustawień w/b - bo chodziło mi tylko o rozdzielczość, ostrość etc..)
no i mamy dwa JEDNAKOWE obiektywy 20-35 3,5-4,5
z tym że jeden jest w stanie super hiper - pierścienie chodzą jak nowe , wogóle wygląda jakby przed chwilą urwał sie z taśmy produkcyjnej
- no i mamy drugi obiektyw - taki sam , ale ... trochę podniszczony , zmęczony , pierścienie chodzą sucho , dość nieprzyjemnie - wogóle tak na oko jest około 10 lat starszy od pierwszego obiektywu ( nazwijmy go 'starszy' )
czy chcesz przez to powiedzieć, że obiektyw zepsuł się po tym ciągłym lądowaniu w piasku? w sumie to się nie dziwię
słuszna uwaga
też z poczatku myślałem że to sprawa AF , jednak obydwa obiektywy wskazują dokładnie tę samą odległość a i manualnie wyniki mają identyczne do swoich AF,
co ciekawsze , ten starszy daje wyniki ( co zresztą można zauważyć) z lekkim rozjaśnieniem , mówiąc po plebejsku
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez airhead
czy chcesz przez to powiedzieć, że obiektyw zepsuł się po tym ciągłym lądowaniu w piasku? w sumie to się nie dziwię
no to pewne jak w banku
ps. masz identyczny zestaw szkieł jak mój ( choć zamiast 5d mam 30d )
- najlepsze szkła bez wydawania na nie fortuny
70-210 tak jest stare nawet że nie występuje już w większości zestawień Canona
- a co to za wspaniałe szkło , prawda ?!
swoją drogą , dziwię się ludziom którzy licytują się L-kami ( a już najkomiczniej gdy jakaś z nich okazuje sie 'mydłem') a mają pod bokiem szkiełko prawie takiej samej jakości za 1/10 ceny
.
Ostatnio edytowany przez Gość; 11042.
Powód: Automerged Doublepost
ps. masz identyczny zestaw szkieł jak mój ( choć zamiast 5d mam 30d )
- najlepsze szkła bez wydawania na nie fortuny
70-210 tak jest stare nawet że nie występuje już w większości zestawień Canona
- a co to za wspaniałe szkło , prawda ?!
swoją drogą , dziwię się ludziom którzy licytują się L-kami ( a już najkomiczniej gdy jakaś z nich okazuje sie 'mydłem') a mają pod bokiem szkiełko prawie takiej samej jakości za 1/10 ceny .
mhm, wnioski ciekawe, ale robimy już off-topic
70-210 nie występuje na stronie Canona, bo nie jest już produkowane, a z pewnością jest to świetne szkło
co do L-ek to jest trochę inaczej - one królują tylko na forum, przejedź się nia giełdę, tm łatwiej znaleść 20-35 niż super popularne na forum 17-40
70-200 na giełdzie nie widziałem żadnego, 70-210 ze 3
że tak się zapytam - po co Ci 20-35 na cropie? żaden to szeroki kąt
Komentarz