pykanie w lampie? Kondensator? usterka?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krismar72
    Bywalec
    • 2008
    • 124

pykanie w lampie? Kondensator? usterka?

Zaobserwowałem, że w mojej Canon 430 EX, po włączeniu słychać w równych odstępach czasu ok 3-4 sek. ciche "pik". Czy to normalne zjawisko, czy też objaw czegoś "niezdrowego"? Z góy dzięki za odpowiedzi.
    Kris
  • greg7878
    Bywalec
    • 2007
    • 219

Zamieszczone przez Krismar72
    Zaobserwowałem, że w mojej Canon 430 EX, po włączeniu słychać w równych odstępach czasu ok 3-4 sek. ciche "pik". Czy to normalne zjawisko, czy też objaw czegoś "niezdrowego"? Z góy dzięki za odpowiedzi.
    Kris
    Zjawisko jak najbardziej normalne ...
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Komentarz

• KMV10
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2320

Potwierdzam słowa kolegi Greg7878 - okresowe "pyknięcia" to dowód zdrowej pracy lampy błyskowej

Komentarz

• Wats0n
        Uzależniony
        • 2006
        • 996

Gwoli ścisłości- ja bym ten dźwięk zaklasyfikował jako "pipanie" a nie pykanie.

Kondensator w ten sposób swą obecność zaznacza.
        Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• axk
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2027

Zamieszczone przez Wats0n
          Kondensator w ten sposób swą obecność zaznacza.
          A dokładnie to przetwornica napięcia zasilająca baterię kondensatorów.
          EOS + Speedlite

Komentarz

• Hermenegild102
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 38

potwierdzam w moim 430 występuje to samo zjawisko, bardzo mnie to drażni, na początku myślałem że to wina baterii lecz niestety nie
            nie wiecie czy można się jakoś tego pozbyć? bo jestem bardzo czuły na dźwięki a to jest wysoki dźwięk który pika w równej częstotliwości jak bomba, która może eksplodować - w mnie
            dSLR żarówa szkło

Komentarz

• axk
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2027

Zamieszczone przez Hermenegild102
              ... nie wiecie czy można się jakoś tego pozbyć?
              Bardzo prosto - nie używać lampy. Ten "pisk" jest skutkiem ubocznym pracy elektroniki lampy i wyeliminować się go nie da, trzeba się do niego po prostu przyzwyczaić.
              EOS + Speedlite

Komentarz

• Krismar72
                Bywalec
                • 2008
                • 124

zgadza się - to brzmi bardziej jak "pipanie" niż pykanie

Komentarz

• lucas39
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 132

a to was zaskocze
                  na kilku body sprawdzone i moje 580 pyka, pika, strzela czy jak kto woli tylko na 350D najczesciej uzywane 30D, 40D i 400D nie daja tych dzwiekow

Komentarz

• MaciekH
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 662

U mnie 580exII tez nie daje zadnych odgłosów z 20D, poza silniczkiem zooma który ustawia w odpowienim miejscu palnik. Ale moze problem pikow dotyczy tylko 430ex...
                    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Wats0n
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 996

...a może kwestia indywidualnego odbioru pewnych częstotliwości?
                      Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• C80
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 855

Mam 430 i jedyne dźwięki jakie wydaje to ładowanie po włączeniu oraz zmiana ogniskowej (widać ruch luster palnika). Żadnego pikania, pykania czy piskania nie słyszę. Widać, to kwestia tej lampy, a nie konkretnego modelu.
                        [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• piast9
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3267

Nie koniecznie, to są bardzo dźwięki o bardzo dużej częstotliwości, nie wszyscy je słyszą tak jak nie wszyscy słyszą piskające nietoperze albo odchylanie poziome w TV.
                          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• skura
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 125

Ciekawsotka z tym pikaniem/pykaniem...Moja 580 mkI, współpracująca w ostatnich latach z 33, 10D, 400D, 40D, 5D i aktualnie 50D pika tylko z ostatnim... Pikanie(niech będzie że to zdrowy odruch poprawnej pracy lampy) jest wyjątkowo wkurzające....

Komentarz

• LinX
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 36

Co ciekawe w 380EX, kiedy lampa jest naładowana, wydaje co pewien czas kontrolny sygnał dźwiękowy informujący o pełnym naładowaniu. Jest to wyróżnione nawet w instrukcji. Wygląda na to, że w 430EX jest to impuls doładowujący co pewien czas kondensator, który w sposób naturalny się rozładowuje. Jako że kondensator doładowuje przetwornica impulsowa, to w zależności od częstotliwości pracy można lub nie usłyszeć jej działanie.

Komentarz

Pracuję...